Εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εκδρομή της Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Αιγιαλείας στη Μακεδονία

Με μεγάλη επιτυχία, τόσο ως προς την συμμετοχή, όσο και ως προς την διοργάνωση πραγματοποιήθηκε η 3ήμερη (13-15 Μαΐου 2016) εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εκδρομή της Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Αιγιαλείας στη Μακεδονία (Βέροια – Παναγία Σουμελά, Λουτρά Πόζαρ, Βεργίνα, Έδεσσα, Νάουσα, Καστοριά, Γρεβενά).

Οι εκδρομείς, που συμμετείχαν, με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό απόλαυσαν ένα πλούσιο και γεμάτο όμορφες εκπλήξεις πρόγραμμα σε μέρη με ιστορικό, αρχαιολογικό ή περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Το προσκύνημα στην Παναγία τη Σουμελά, στους πρόποδες του Βερμίου, φρουρό των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, ιερό κέντρο του ανά τον κόσμο ποντιακού ελληνισμού, ήταν ο πρώτος σταθμός, που πρόσφερε, εκτός από την μαγευτική φυσική ομορφιά του τοπίου, θρησκευτική συγκίνηση και κατάνυξη σε όλους. Μετά το γεύμα με παραδοσιακά εδέσματα στις ταβέρνες, έξω από το χώρο του προσκυνήματος, ακολούθησε ένας απολαυστικός απογευματινός καφές στην πανέμορφη Βέροια και μια σύντομη βόλτα στα αξιοθέατα της πόλης στον λίγο διαθέσιμο χρόνο.

Η πρώτη μέρα έκλεισε με την επίσκεψη στα Λουτρά Πόζαρ, ένα απείρου φυσικού κάλους τοπίο στους πρόποδες του όρους Καϊκματσαλάν. Το ιδιαίτερο αυτό τοπίο συνδυάζει την μοναδικότητα και το μεγαλείο ενός φυσικού θαύματος: μία χαράδρα έχει δημιουργηθεί σε ένα μεγαλοπρεπές, βραχώδες βουνό και μέσα της ρέει ο θερμοπόταμος «Τόπλιτσα», σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες και ρηχές κοίτες στις όχθες. Το μπάνιο και η χαλάρωση στα φημισμένα ιαματικά λουτρά ήταν η καλύτερη επισφράγιση για μια ημέρα γεμάτη ένταση, η οποία έκλεισε με ένα εξίσου απολαυστικό δείπνο και γλέντι σε ταβέρνα της περιοχής.

Η δεύτερη μέρα είχε εξίσου δυνατές συγκινήσεις να προσφέρει στους ταξιδιώτες. Αρχικά μία εκπληκτική επίσκεψη – ξενάγηση στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, ένα Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στους πρόποδες των Πιερρίων. Μπαίνοντας στον τύμβο, καθώς το φως της ημέρας σβήνει, προκαλούνται έντονα συναισθήματα.

 

20160513_203738

Ο επισκέπτης γίνεται μάρτυρας του μεγαλείου της Αρχαίας Ελλάδας. Ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα στην Ελλάδα και το σπουδαιότερο στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Μία από τις πιο συγκλονιστικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα στην Ευρώπη.

Η μία συγκίνηση διαδέχεται την άλλη καθώς οι επισκέψεις στους επόμενους προορισμούς προσφέρουν ιστορική γνώση, αισθητική και φυσική ομορφιά. Το μνημείο θυσίας των γυναικών στο ποτάμι της Αράπιτσας, στην «ηρωική Νάουσα», τόνωσε την ιστορική μνήμη υπενθυμίζοντας μια κορυφαία πράξη ηρωισμού για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του Ελληνικού έθνους, στις 22 Απριλίου 1822.

Εν συνεχεία η περιήγηση στο εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς άλσος του Αγίου Νικολάου στη Νάουσα ήταν ό,τι καλύτερο για χαλάρωση και μεσημεριανό φαγητό. Μοναδικό στην Ελλάδα το υπεραιωνόβιο άλσος πλατάνων εντυπωσιάζει τον επισκέπτη σε κάθε εποχή καθώς αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο στην καρδιά της Ημαθίας. Μια ανάσα ζωής κόντρα στην οικολογική υποβάθμιση. Στη σκιά του αναπαύεται το απέραντο πράσινο του φυσικού χλοοτάπητα που συνυπάρχει με το άφθονο νερό σε μια σπάνια συμφωνία ήχων και χρωμάτων.

Ο απογευματινός καφές στην «πόλη των νερών», την Έδεσσα, χάρισε στους εκδρομείς μία ακόμη, υψηλής αισθητικής, απόλαυση. Το διάσημο καταπράσινο Γεωπάρκο των Καταρρακτών με τα αιωνόβια πλατάνια προσφέρει ένα εντυπωσιακό θέαμα απείρου κάλλους! Λίγες πόλεις της Ελλάδας είναι προικισμένες με τόσο πολλές φυσικές ομορφιές και τοπία, με άφθονα νερά και πλούσια βλάστηση, αλλά και με μεγάλη ιστορική κληρονομιά. Η ημέρα έκλεισε με την επιστροφή στο Λουτράκι (Πόζαρ), το χαλαρωτικό μπάνιο στα λουτρά και ένα ομαδικό λουκούλλειο δείπνο με γλέντι, που χάρισε ωραίες ανθρώπινες στιγμές!

Η τρίτη ημέρα, της επιστροφής, ήταν, επίσης, ισάξια των προηγούμενων σε ψυχαγωγία και εμπειρίες. Η δίωρη επίσκεψη στην μαγευτική Καστοριά έδωσε την ευκαιρία στους εκδρομείς είτε για μια σύντομη περιήγηση στο ιστορικό κέντρο είτε για έναν απολαυστικό περίπατο στον παραλίμνιο πεζόδρομο, που προσφέρει υπέροχη θέα στα νερά της γραφικής λίμνης Ορεστιάδας. Συνυφασμένη με την ιστορική διαδρομή και το χαρακτήρα της πόλης η λίμνη αποτελεί μια εξαίρετη δημιουργία της φύσης, μια υδάτινη λεκάνη με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον και τεράστια οικολογική αξία, στολίδι της ευρύτερης περιοχής.

Η τελευταία επίσκεψη-περιήγηση έγινε στα Γρεβενά, την πόλη των μανιταριών, όπου οι εκδρομείς γεύτηκαν μανιταρολιχουδιές και έκαναν έναν σύντομο περίπατο στο κέντρο της πόλης, ιδανικής για αποδράσεις που διώχνουν το άγχος της καθημερινότητας.

Μετά από σύντομες στάσεις για καφέ και ξεκούραση ολοκληρώθηκε μια καθόλα πετυχημένη 3ήμερη εξόρμηση, η οποία γέμισε τους ταξιδιώτες με γνώση, αισθητική απόλαυση, ευχάριστα βιώματα και τους γέννησε την επιθυμία για τον επόμενο εκδρομικό προορισμό!

Υ.Γ. Σας στέλνουμε κάποιες αναμνηστικές φωτογραφίες καθώς και τα εξώφυλλα του ενημερωτικού φυλλαδίου, που δώσαμε στους εκδρομείς.