Εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελιανιτίκων “Ήλιος” για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντισμού

Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το έτος 1985 ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. που ήθελε με την πράξη αυτή να αποδώσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών. Διαχρονικά, ο εθελοντισμός αποτελεί το μεγάλο και αποτελεσματικό μέσο κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς, ενώ μέσα από τις πράξεις αυτές προσπαθεί και βελτιώνει τον κόσμο μας. Έτσι, το φετινό θέμα του εορτασμού: «Αλληλεγγύη μέσω του Εθελοντισμού» τονίζει την σημασία της συνάντησης για την φροντίδα του άλλου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σελιανιτίκων Ήλιος, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντισμού, έχει ξεκινήσει στα μέσα του Νοεμβρίου μια σειρά από δράσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και βιωματικά εργαστήρια, θέλοντας να καταδείξει με τον καλύτερο τρόπο την σπουδαιότητα του εθελοντικού κεφαλαίου και την ιδιαίτερη σημασία του για τις τοπικές κοινωνίες. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και θα κορυφωθούν την ερχόμενη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, με την διαδικτυακή δημόσια παρουσίαση των εν γένει δραστηριοτήτων του συλλόγου, κατά την οποία θα έχουν την δυνατότητα της παρακολούθησης εθελοντικοί οργανισμοί, αλλά και μεμονωμένοι εθελοντές από όλη την Ελλάδα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σελιανιτίκων Ήλιος, δραστηριοποιούμενος στο πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αιγιαλείας από το 2008 και αριθμώντας τα 213 εγγεγραμμένα μέλη, χαρακτηρίζεται από την πλούσια και ποικίλη πολιτιστική και κοινωνική του δραστηριότητα, αναδεικνύοντας τον καίριο ρόλο του εθελοντισμού και την συμβολή του στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Κατά καιρούς, έχει προβεί σε δράσεις με σημαντικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία όπως ενδεικτικά αναφέρονται η υλοποίηση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Νέα Γενιά σε Δράση», του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο: «Τοπικό Όργανο Δημοκρατικής Συμμετοχής Νέων», του προγράμματος Leader 2007-2013 με την πραγματοποίηση τουριστικού πρότζεκτ για την Κοινότητα Σελιανιτίκων, καθώς και πιο πρόσφατα με την οριστική έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, του έργου «Ανάδειξη της Άυλης Πολιτιστικής και Αγροτοδιατροφικής Κληρονομιάς Δυτικής Αιγιαλείας», το οποίο σημειωτέον ξεχώρισε με πολύ υψηλό ποσοστό αξιολόγησης ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα προτεινόμενα έργα από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα,. Επίσης, ο σύλλογος είναι καταχωρημένος στο Μητρώο των Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Πολιτισμού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Μητρώο. Τέλος, αποτελεί μέλος του Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, του Δικτύου Υπεύθυνων Οργανισμών & Ενεργών Πολιτών (QualityNet Foundation) και στα δευτεροβάθμια συλλογικά όργανα «Ένωση Συμπολιτεία» και Ομοσπονδία Συλλόγων Αιγιαλείας.

Ο εθελοντισμός είναι η δύναμη, το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Αποτελεί το άλμα από το «εγώ» στο «εμείς», προάγοντας σε προσωπικό επίπεδο την αίσθηση της προσωπικής αξίας ταυτόχρονα με την αίσθηση της συνέπειας προς τους άλλους.