Εκδηλώσεις προς Τιμήν του Εφοπλιστού κ. Αθανασίου Μαρτίνου Δωρητού των Ενοριών Κούτελης & Τουρλάδος Καλαβρύτων

Τήν Κυριακή 16η τ.μ. το απόγευμα, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Κούτελης Καλαβρύτων, καθώς καί όλοι οι κάτοικοι, υπεδέχθησαν τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, Εφοπλιστή, συνοδευόμενο από τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Γεώργιο Λαζουρά και τον τ. Βουλευτή κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιάς Κούτελης. Αμέσως τελέσθηκε η Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως προς την Παναγία.

Τον κ. Μαρτίνο προσφώνησαν και υποδέχθηκαν οι:

  1. Αιδεσιμ. Εφημ. Π. Φίλιππος Χόρμπας.
  2. Ο Καθηγητής Μαθηματικών κ. Θεοδόσιος Παναγόπουλος, Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κούτελης.
  3. Ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Δημήτριος Παλλής.
  4. Ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Κωνσταντίνος Κουραχάνης.

αναφερόμενοι όλοι στην προσφορά του κ. Μαρτίνου για την επισκευή του Ιερού Ναού, από τις μεγάλες ζημιές πού είχε υποστεί από το σεισμό του 2008.

Προς τιμήν του παρετέθη δεξίωση και δείπνο στην πλατεία του χωριού με παραδοσιακό γλέντι.

Ο κ. Μαρτίνος συνεχάρη όλους για το ενδιαφέρον προς το χωριό και την εκκλησία τους και ευχαρίστησε για τις τιμές και τα προσφερθέντα δώρα τους.

DSC_0142-1Την επομένη 17.08, ημέρα Δευτέρα, ο κ. Μαρτίνος βρέθηκε στην Ενορία Αγίου Ανδρέου Τουρλάδας, προσκεκλημένος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου με την ευκαιρία της εορτής, εις ανάμνηση της ελεύσεως και παραμονής στην Ενορία των Ιερών Λειψάνων των Αγίων: Αποστόλου Ανδρέου, Κωνσταντίνου του Υδραίου, των μεγαλομαρτύρων Χαραλάμπους και Παντελεήμονος, Νήφωνος Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, Λεοντίου, των Σαββαϊτών και Χοτζεβιτών Πατέρων και Αρτεμίου του Αθλοφόρου, Μεγάλου Αθανασίου και Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προέστη της θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τους Καθηγουμένους τῶν Ιερών Μονών Μεγάλου Σπηλαίου και Αγίας Λαύρας και πολλών Ιερέων.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας, μίλησε ο Σεβασμιώτατος. Ξεκινώντας την ομιλία του είπε πως «για την Τουρλάδα σήμερα είναι μια μεγάλη. λαμπρή καί μοναδική ημέρα». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην έννοια του «Μεγάλου ανθρώπου» από απόψεως ποιότητος, χαρακτήρος και ήθους. Μεγάλους ανθρώπους χαρακτήρισε τους αδελφούς Αναγνωστόπουλους, Σπύρο και Γεώργιο, δια την ανύσταχτη φροντίδα και τους μεγάλους αγώνες τους προς την Ενορία και το χωριό τους. Έτσι επίσης χαρακτήρισε και τον τιμώμενο κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, κάνοντας αναφορά στο χρονικό της γνωριμίας τους και στην προσφορά του στην Κούτελη και την Τουρλάδα.

Εν συνεχεία μίλησε ο Συνταξιούχος Δημοδιδάσκαλος κ. Σπύρος Αναγνωστόπουλος, η ψυχή του Ιερού Ναού και του χωριού, αναφερόμενος με τιμητικές λέξεις στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη και στον επίσημο επισκέπτη και χορηγό κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, στον οποίο προσέφερε φορητή αγιογραφημένη εικόνα με τις ιερές μορφές του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου καί της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας.

Επίσης, προσφώνηση προς τον Σεβασμιώτατο και τον κ. Μαρτίνο έκανε και ο Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Τουρλάδος Αιδεσιμ. π. Σπυρίδων Καζάνης, ο οποίος προσέφερε και δώρα.

Ο κ. Μαρτίνος ευχαρίστησε τόσο τον Σεβασμιώτατο, όσο και τον κ. Αναγνωστόπυλο, καθώς και τον παριστάμενο κ. Δήμαρχο Καλαβρύτων και όλο το εκκλησίασμα για την υποδοχή που του επιφύλαξαν και την τιμή που του έκαμαν.

Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος και ο ιερός Κλήρος καί όλοι οι πιστοί, εξήλθαν στον αύλειο χώρο, όπου εγένοντο τα εγκαίνια της πλατείας του Ιερού Ναού. Την κορδέλα έκοψαν οι: κ. Μαρτίνος, ο κ. Δήμαρχος Καλαβρύτων και ο κ. Σπύρος Αναγνωστόπουλος.

Επακολούθησε δεξίωση στον χώρο του πνευματικού κέντρου του χωριού και γεύμα στον δροσερό χώρο των πηγών (Πλανήτερο), προς τιμήν του κ. Μαρτίνου.

Τέλος, ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος δήλωσε την απόλυτη ικανοποίησή του και την ευγνωμοσύνη του για τις τιμές που του εγένοντο και ευχαρίστησε με θερμά λόγια όλους τους παράγοντες αυτών των εκδηλώσεων και τους ανθρώπους των ενοριών για τις θερμές εγκάρδιες εκδηλώσεις τους.

DSC_0241-2

DSC_0281-1-1

DSC_0307-2