ΔΡΑΣΥ ΑΙΓΙΑΛΕΩΝ: Αλυκή, δρόμος και για πεζούς

Η ασφαλτόστρωση του δρόμου στην Αλυκή έλυσε ένα πρόβλημα και ταυτόχρονα αποκάλυψε την απάτη ότι ο βιότοπος εμπόδιζε την επιδιόρθωση του δρόμου. Κι όμως, κάποιοι επιμένουν στη δυσφήμιση του βιοτόπου λέγοντας ακόμη και τώρα ότι δήθεν «έπειτα από το χαρακτηρισμό του βιοτόπου ως Natura-2000 δεν κατέστη δυνατό να γίνουν σοβαρές επιδιορθώσεις» και ότι οι δημοτικές αρχές την τελευταία δεκαετία κατέβαλλαν «φιλότιμες προσπάθειες να ξεπεράσουν γραφειοκρατικά (οικολογικής φύσεως) εμπόδια».

papakonstantinou_kostasΤο έχουμε ξαναπεί: ο «βιότοπος» δεν εμποδίζει κανένα έργο συντήρησης υφιστάμενου έργου. Εκείνο που η παρουσία του βιοτόπου «εμπόδιζε» ήταν το να γίνουν λαθραία έργα υπό την κάλυψη ευρωπαϊκών προγραμμάτων για να «δαπανηθούν» εκατοντάδες χιλιάδες € χωρίς έλεγχο. Επειδή ο Νόμος, πράγματι λόγω “Natura”, τους επέβαλλε να κάνουν Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, φυσικά τέτοια έργα δεν προχωρούσαν διότι θα έπρεπε να υπάρχουν προδιαγραφές και έλεγχος.

Ποτέ, λοιπόν, ο βιότοπος δεν εμπόδισε κανέναν να βρει μερικές χιλιάδες για τη συντήρηση του δρόμου. Συγχαρητήρια στον Αντιδήμαρχο κ. Φιλιππάτο που το κατάφερε και μάλιστα μέσα σε περιόδους μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας.

Η βελτίωση του δρόμου, ωστόσο, έφερε στην επιφάνεια μια ανάγκη: οι οδηγοί πλέον διέρχονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και οι πιθανότητες ατυχήματος έχουν πλέον αυξηθεί πολύ με δεδομένο ότι εκατοντάδες περιπατητές χρησιμοποιούν καθημερινά το δρόμο. Γι αυτό το λόγο, ζητήσαμε:

  1. Να περιοριστεί η ταχύτητα των αυτοκινήτων
  2. Να διαγραμμιστεί χώρος για πεζούς και ποδήλατα στην μία άκρη του δρόμου.

Από τη στιγμή που αποδεχτούμε ότι το αυτοκίνητο δεν είναι ανάγκη να κινούνται με μεγάλες ταχύτητες, υπάρχει αρκετός χώρος ώστε να συνυπάρχουν πεζοί και αυτοκίνητα στην Αλυκή.

Κώστας Γ. Παπακωνσταντίνου

Δημοτικός Σύμβουλος