Διήμερος εορτασμός για τα 191 χρόνια από την ηρωική μάχη στο Μέγα Σπήλαιο – Δείτε το πρόγραμμα

Η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, συνεχίζοντας την πολυετή παράδοση, σε συνεργασία µε τον Πανοσιολογιότατο Ηγούµενο και την Μοναστική Κοινότητα της σεβάσµιας και Ιστορικής Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, στα µαρτυρικά και ηρωικά Καλάβρυτα, υπό την αιγίδα και την στήριξη και του ∆ήµου Καλαβρύτων, εορτάζει την 24η Ιουνίου 2018 την Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιµπραήµ Πασά και της στρατιάς του, που διεξήχθη την 24η Ιουνίου 1827 και υπήρξε νικηφόρα για τους Έλληνες, αναπτερώνοντας το ηθικό των Αγωνιστών απέναντι στον µέχρι τότε ανίκητο Ιµπραήµ και ήταν καθοριστική για την έκβαση του αγώνα της Παλιγγενεσίας και την απελευθέρωση του Γένους  από την τετρακοσιόχρονη δουλεία.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις όπως αναφέρει το Kalavrytanews.gr συνεργάζονται, η «Οµοσπονδία Συλλόγων Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΛΕΙΤΩΡ», ο ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΑΣ, ο Σύλλογος Φίλων Ίππων Ο ΧΕΛΜΟΣ, οι Πολιτιστικού Σύλλογοι: Καλαβρύτων, Λυκούριας, Άνω Κλειτορίας, Καστελίου, Σκοτάνης, Κλειτορίας, Σοποτού

TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 23 Ιουνίου 2018: 18,30 Απόγευµα – ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ  –  

Ο Εσπερινός των Αρµατωµένων : Θα γίνει Εσπερινός στο Καθολικό της Ιεράς Μονής µε παρόντες δεκάδες ένστολους ΑΡΜΑΤΩΜΕΝΟΥΣ δίνοντας την εικόνα της ευλογίας των αρµάτων των Αγωνιστών που έγινε παραµονή της Ιστορικής Μάχης του µεγάλου Σπηλαίου το 1827.

Με το σούρουπο, µετά την ολοκλήρωση του Εσπερινού, οι ΑΡΜΑΤΩΜΕΝΟΙ µε φωτισµό από δάδες θα παρελάσουν από την έξοδο του κτηριακού συγκροτήµατος του Μεγάλου Σπηλαίου µέχρι και την είσοδο της Μονής (χώρος Gran Sale)

21,30 – ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΕΖΟ∆ΡΟΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ  –  

Πανελλήνιο Συναπάντηµα Αρµατωµένων- Παρουσίαση παραδοσιακών και ιστορικών τραγουδιών

Κυριακή 24 Ιουνίου 2018 

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

09.00 – 09.15  Γενική προσέλευση λαού και προσέλευση Επισήµων

10.15   Ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας χοροστατούντος του Σεβασµιοτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. κ. Αµβροσίου στο Καθολικό της Μονής, στον Ιστορικό Ιερό Ναό της Κοιµήσεως της Θεοτόκου.

10.20   Παρουσίαση του Οµιλητή από τον Πρόεδρο Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. ∆ηµήτριο Βαρβιτσιώτη.

10.25   Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ηµέρας από τον κ. Ηλία Μογλενίδη, ∆ιδάκτορα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, µε θέµα «Η περίφηµη Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου» {Οι Μοναχοί αποτελούν την Ηρωική Λεγεώνα των αυτοθυσιασθέντων χάριν του Εθνικού καθήκοντος της Επαναστάσεως και τα Ιερά µοναστήρια τα κέντρα εκπαιδεύσεως των Αγωνιστών της Ορθοδοξίας.}.

10.45  Χαιρετισµός Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου.

10.50  Προσφορά  φιλεµάτων στο χώρο υποδοχής της Ιεράς Μονής µε την ευγενή χορηγία του Ηγουµένου της Ιεράς Μονής Πανοσιολογιοτάτου Ιερωνύµου και της Μοναστικής Κοινότητας.

ΜΕΡΟΣ ∆ΕΥΤΕΡΟ 

11.15  Προσέλευση Επισήµων στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής όπου και θα ακολουθήσει η αναπαράσταση

11.25 Βράβευση Απογόνων Αγωνιστών της Ιστορικής οικογένειας Φωτήλα

11.40  Αναπαράσταση της προετοιµασίας και της µάχης του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιµπραήµ, από τη ∆ιασυλλογική Οµάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως. Ο ΥΠΟ∆ΥΟΜΕΝΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ,  ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΕΤΙΜΕΖΑ,  ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΞΕΡΧΟΝΤΑΙ  ΑΠΟ ΤΗΣ ΠΡΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΕΤΙΜΕΖΑ

12.20  Τιµητική διέλευση οργανωµένων τµηµάτων ΑΡΜΑΤΩΜΕΝΩΝ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΟΦΟΡΩΝ και Ιππικού από τους συµµετέχοντες Συλλόγους, ενώπιον της Ιστορικής Μονής, των επισήµων και του λαού.

12.35 Τιµητική απόδοση  χορευτικών τµηµάτων από χορευτικές οµάδες Καλαβρυτινών Συλλόγων, ενώπιον της Ιστορικής Μονής, των επισήµων και του λαού.

13.05  Παράθεση κοινού γεύµατος στο GRAND SALLET του Μεγάλου Σπηλαίου.