ΔΗΜ. ΦΙΛΙΠΠΑΤΟΣ: «Η Μονάδα που θα γίνει στο «Νησί» Τεμένης θα περιλαμβάνει 4 κτίρια, με σύγχρονης τεχνολογίας μηχανήματα»

Ο κ. Φιλιππάτος στη σύσκεψη της  Δημόσιας Διαβούλευσης που έγινε στην αίθουσα του τ. Δημαρχείου Συμπολιτείας την Τρίτη το μεσημέρι  ανέπτυξε το Τεχνικό τµήµα  του Τοπικού Σχεδιασµού και αναφέρθηκε στο τι «µέλλει γενέσθαι»:

– «23.000 τόννοι το χρόνο είναι τα απορρίµµατα που έχει ο ∆ήµος Αιγιάλειας και 4.000 περίπου είναι τα Καλάβρυτα. Τα Καλάβρυτα έχουν δικό τους τοπικό σχεδιασµό και ετοιµάζουν δικό τους Σταθµό Μεταφόρτωσης στην περιοχή τους.

filippatos-dimitrisΗ Μονάδα που θα γίνει στο «Νησί» Τεµένης θα περιλαµβάνει 4 κτίρια, µε σύγχρονης τεχνολογίας µηχανήµατα. Εκεί θα ξεχωρίζονται τα απορρίµµατα ανάλογα µε το είδος τους και στο τελικό στάδιο θα υπάρχει διαλογή από προσωπικό. Θα είναι ένας χώρος κλειστός ο οποίος δεν προκαλεί ζηµιά στο περιβάλλον, ενώ παράλληλα θα φύγουν και οι 8.000 µπάλες που βρίσκονται εκεί.

Από αυτή την επεξεργασία θα φεύγουν τα ανακυκλώσιµα υλικά για περαιτέρω επεξεργασία (µέταλλο, πλαστικό, χαρτί), ενώ τα οργανικά απορρίµµατα µέσω της κοµποστοποίησης θα γίνονται λίπασµα, θα τοποθετούνται σε σακιά και θα δίδονται στους αγρότες για χρήση.

Παρόµοια µονάδα θα γίνει στην «Παπανικολού» όπου εκεί θα επεξεργάζονται µόνο ανακυκλώσιµα υλικά (γυαλί, µέταλλο, χαρτί, πλαστικό).

Επίσης, θα υπάρχει και µονάδα για παραγωγή πέλετ από την επεξεργασία των πράσινων απορριµµάτων. Στόχος µας είναι στη συνέχεια να µπορέσουµε  ν’ αλλάξουµε τους καυστήρες των δηµόσιων κτιρίων, όπου θα χρησιµοποιούν το πέλετ που θα παράγουµε οι ίδιοι, εξοικονοµώντας έτσι χρήµατα για τη θέρµανση. Ακόµα θα υπάρχει στην «Παπανικολού» ένα µηχάνηµα καταστροφής ογκωδών υλικών.

Τα δύο τελευταία δεν χρηµατοδοτούνται από το Πρόγραµµα, τα έχουµε όµως εντάξει µέσα στον τοπικό σχεδιασµό. Η όλη διαχείριση, έχει δηµόσιο χαρακτήρα δηλαδή, δεν θα υπάρχουν ιδιώτες, αλλά θα γίνει πρόσληψη σε επιστηµονικό, τεχνικό και εργατικό προσωπικό».