ΔΗΜ. ΚΑΛΑΜΙΔΑΣ: “Στόχος μας ο Δήμος Αιγιάλειας να είναι οικονομικά εύρωστος”

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Αιγιάλειας εκδόθηκε ενημέρωση, σχετικά με τα οικονομικά πεπραγμένα  ενός έτους και αναφέρονται τα εξής:

  • ” Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της,η νέα δημοτική αρχή με Δήμαρχο τον Θανάση Παναγόπουλο έχει να επιδείξει έργο και στα οικονομικά του Δήμου,σημειώνοντας θετικό πρόσημο στα έσοδα-έξοδα και μάλιστα μέσα σε ένα ιδιαίτερα αντίξοο οικονομικό περιβάλλον.

 Ο Αντιδήμαρχος ΟικονομικώνΔημήτρης Καλαμίδας δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Κατά το πρώτο έτος της θητείας μας πρώτα και πάνω από όλα οργανώσαμε τις υπηρεσίες του δήμου με αποτέλεσμα να αυξήσουμε την παραγωγικότητα του προσωπικού και των στελεχών μας. Στη συνέχεια υπήρξε προσπάθεια ώστε να γίνει ορθολογιστική διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, δηλαδή να βεβαιωθούν έσοδα, τα οποία δεν είχαν βεβαιωθεί κατά τα προηγούμενα διαχειριστικά έτη, να εισπραχθούν παλιές βεβαιωμένες οφειλές, καθώς επίσης και να διευθετηθούν εκκρεμότητες μεταξύ του Δήμου και των δημοτών, ώστε να μην υπάρχει αντιπαλότητα.

Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε και ζούμε ο Δήμος μπόρεσε να έχει μία συνεχή ροή εσόδων ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που πρέπει να καλύψει.

Μεγάλη προσπάθεια έγινε για την αποπληρωμή υποχρεώσεων παρελθόντων ετών (απαλλοτριώσεις, διαταγές πληρωμών) παράλληλα με τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Παραμένουμε συνεπείς σε μεγάλο βαθμό σε όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ο Δήμος, παρόλο που οι δημότες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα οικονομικά βάρη της εποχή μας με αποτέλεσμα να μη πληρώνουν τα ανταποδοτικά τους τέλη μέσω της ΔΕΗ και να υπάρχει υστέρηση εσόδων γύρω στο 1.300.000€. Επίσης από υπόλοιπα οφειλόμενα του Κράτους προς το δήμο που ήταν της τάξης του 1.300.000€ ανά έτος, το 2015 δεν μας έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ. Παράλληλα μετά από πολιτική βούληση της κεντρικής κυβέρνησης τον Δεκέμβριο 2014 χάσαμε από το πρόγραμμα εξυγίανσης των δήμων το ποσό της τάξης των 1.830.000€ που είχαμε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Παρόλα αυτά με τη χρηστή διαχείριση, καταφέραμε τη μείωση του λειτουργικού κόστους, αφαιρώντας περιττές δαπάνες, εντείναμε την προσπάθεια εισπραξιμότητας των οφειλών των πολιτών προς το δήμο, ώστε να επικρατήσει και αίσθημα δικαιοσύνης σε όλους τους δημότες.

Η προσπάθεια μας θα ενταθεί και ευελπιστούμε ότι μέσα στα επόμενα έτη με την πολιτική που ακολουθεί ο Δήμος μας θα είναι οικονομικά εύρωστος και δεν θα χρειάζεται να καταφεύγει σε δανεισμούς, όπως γινόταν στο παρελθόν. Φυσικά τα οικονομικά οφέλη θα αποδοθούν και πάλι στους πολίτες με μείωση τελών και έργων ανάπτυξης, ώστε να γίνει η ζωή όλων μας καλύτερη.»