Δημογραφικό: Η μεγάλη βόμβα για το παρόν και το μέλλον της χώρας

Tα στοιχεία της απογραφής του πληθυσμού στη χώρα μας, που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, επαναβεβαιώνουν ότι το δημογραφικό είναι ίσως το πιο σημαντικό πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζoυμε σήμερα και το οποίο μπορεί μακροχρόνια να αποδειχθεί εφιαλτικό. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, που επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί της ΕΛΣΤΑΤ μέσω της απογραφής, οι δείκτες γεννητικότητας στην Ελλάδα διολισθαίνουν επικίνδυνα, οι προβλέψεις για την πληθυσμιακή πορεία της χώρας στις ερχόμενες δεκαετίες είναι εξαιρετικά δυσοίωνες και η βραδυφλεγής βόμβα του δημογραφικού είναι έτοιμη να εκραγεί.

Η ανεργία που πλήττει τη νέα γενιά, μαζί με τις μειώσεις εισοδημάτων, τις αυξήσεις φόρων, τις έκτακτες εισφορές, κάνουν την εξίσωση του δημογραφικού προβλήματος εξαιρετικά δισεπίλυτη. Υπό αυτές τις συνθήκες, πώς θα αποφασίσει ένα νέο ζευγάρι να προχωρήσει στην απόκτηση έστω και ενός παιδιού; Δύσκολα ή και καθόλου είναι (δυστυχώς) η απάντηση.

Πέραν όμως της υπογονιμότητας μία άλλη σημαντική παράμετρος είναι η φυγή στο εξωτερικό χιλιάδων συμπατριωτών μας σε αναζήτηση καλλίτερων προοπτικών, σε χώρες με μεγαλύτερη αξιοκρατία, λιγότερη διαφθορά και ευκαιρίες για επαγγελματική καταξίωση. Με αυτά τα δεδομένα, όσα συζητάμε σήμερα για την οικονομία, την κοινωνία, το κράτος, το μέλλον, σε λίγες δεκαετίες δεν θα έχουν πια καμία σημασία, σε μία χώρα χωρίς ενεργό, οικονομικά και αναπαραγωγικά, πληθυσμό.

Ήδη, οι επιπτώσεις της συρρίκνωσης και γήρανσης του πληθυσμού στην παιδεία, στην οικονομία, στο ασφαλιστικό, είναι εμφανείς και έντονα ανησυχητικές. Όσο πολύπλοκος και αν μοιάζει ένας ολοκληρωμένος, μακρόπνοος σχεδιασμός αντιμετώπισης του προβλήματος, ειδικά εν μέσω οικονομικής κρίσης, η Πολιτεία οφείλει τάχιστα να τον καταστρώσει. Πρέπει να συνειδητοποιήσει την καταστροφή που συντελείται από την επιδείνωση του δημογραφικού και να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες και δράσεις που θα στοχεύουν στην ενίσχυση της γεννητικότητας, τη μεταβολή του δείκτη νέων ηλικιών, την αποκατάσταση του ισοζυγίου ενεργού πληθυσμού και την αποτροπή μετανάστευσης.

Λύση στο δημογραφικό πρόβλημα μπορεί να δώσει η στήριξη των νέων γονέων να αποκτήσουν παιδιά και να τα εντάξουν στην οικογένεια, με φορολογικά και οικονομικά κίνητρα, με προώθηση πιο ευέλικτων μορφών εργασίας για τους νέους γονείς, με την παροχή των αναγκαίων δομών -π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί- και υποδομών και με άλλα μέτρα. Μέτρα που πρωτίστως ενδυναμώνουν την οικογένεια, που διαχρονικά στην ελληνική πραγματικότητα συνιστά τον πιο ισχυρό υποστηρικτικό θεσμό του ατόμου και της κοινωνίας.