Δημιούργησαν έμβρυο χωρίς σπερματοζωάριο και ωάριο

Έμβρυο χωρίς τη χρήση ωαρίου και σπερματοζωαρίου δημιούργησαν για πρώτη φορά ερευνητές στο εργαστήριο, διχάζοντας την επιστημονική κοινότητα.

Από τη μια στρατεύονται όσοι υποστηρίζουν ότι η επιτυχία αυτή θα δώσει ώθηση στην έρευνα για την καταπολέμηση της υπογονιμότητας και από την άλλη όσοι φοβούνται ότι άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία στρατού κλώνων στο μέλλον.

Η ερευνητική ομάδα του Νίκολας Ριβρόν από το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, όπως εξηγεί στην έρευνα που δημοσίευσε στο περιοδικό «Nature», αντί για σπερματοζωάριο και ωάριο χρησιμοποίησε δύο εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα ποντικών.

Ενώνοντάς τα προέκυψε ένα κύτταρο, το οποίο εξελίχθηκε δημιουργώντας μια πρώιμη μορφή εμβρύου, που είναι γνωστή ως βλαστοκύστη. Πρόκειται για το τελευταίο στάδιο της εξέλιξης του εμβρύου προτού εμφυτευτεί στο ενδομήτριο προκαλώντας την κύηση.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι εντός της τριετίας θα έχουν εξελίξει το έμβρυο σε τέτοιον βαθμό που να οδηγήσει στη γέννηση ποντικού.

Υποστηρίζουν, δε, ότι δίνεται η ευκαιρία να δημιουργηθούν πανομοιότυπα έμβρυα στο εργαστήριο για να χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς σκοπούς.

Αν και θα πρέπει να περάσουν δεκαετίες πριν καταστεί δυνατό κάτι ανάλογο στους ανθρώπους, πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη τεχνική θα οδηγήσει στη δημιουργία πανομοιότυπων ανθρώπων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως στρατός κλώνων.