Δηλώσεις Γιώργου Μαυραγάνη για το μεταναστευτικό

Ο Αχαιός πρώην Υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, έκανε για το μεταναστευτικό την ακόλουθη δήλωση:

Τις τελευταίες ημέρες επανέρχεται με επιτακτικό τρόπο στην πόλη μας, στην Πάτρα, το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα. Αυτονόητο είναι ότι η ανθρωπιστική προσέγγιση του θέματος αποτελεί την ουσιαστική προτεραιότητα. Τόσο η εθελοντική προσπάθεια όσο και η κρατική μέριμνα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων που φτάνουν στη χώρα μας θα πρέπει να είναι δεδομένη.

Όμως το θέμα έχει και επιμέρους προεκτάσεις. Πριν από λίγα 24ωρα η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και προς την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων, μεταξύ αυτών και τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας στην Πάτρα, για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Αν και δεν αναμένεται η επίλυση του προβλήματος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (παρά το γεγονός ότι είχαν αυτή την αξίωση από την προηγούμενη κυβέρνηση), απαιτείται επιτακτικά η εκπόνηση σχεδίου το οποίο αφενός δεν θα περιορίζει την ΕΛ.ΑΣ. σε παθητικό ρόλο και αφετέρου θα ενισχύει την εν λόγω υπηρεσία με προσωπικό. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για το λιμενικό, τα στελέχη του οποίου καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εμποδίσουν τους μετανάστες να δραπετεύσουν παράνομα από το λιμάνι των Πατρών. Είναι σαφές ότι οι εκτιμήσεις των κυβερνητικών στελεχών που υποστήριζαν ότι οι σκηνές πολιορκίας του λιμανιού της Πάτρας από πρόσφυγες και μετανάστες δεν θα επαναληφθούν, έπεσαν στο κενό.

Καθημερινά ομάδες πολλών προσφύγων και μεταναστών πραγματοποιούν ρεσάλτο στο λιμάνι, προσπαθώντας να εισβάλουν σε κάποιο φορτηγό διεθνών μεταφορών με προορισμό την Ιταλία κι από εκεί τις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Η κατάσταση αυτή έχει δυσάρεστες συνέπειες στους επαγγελματίες των διεθνών μεταφορών, και στιγματίζει ανεπανόρθωτα τον τομέα του λιμανιού της Πάτρας.

Το πρόβλημα θα πρέπει να αναδειχθεί με την απαιτούμενη σοβαρότητα αφού το μεταναστευτικό θα εξακολουθεί να απασχολεί για πολύ καιρό το σύνολο της κοινωνίας. Απαιτείται άμεσα η λήψη πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση, την αυτοδιοίκηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων-μεταναστών και να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού της Πάτρας.