Δεκαπενταύγουστος: Τιμή στην Υπεραγία Θεοτόκο

ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΑΙΓΙΟΥ

Το «Πάσχα του Καλοκαιριού» το Δεκαπενταύγουστο, η Εκκλησία μας τιμά και μεγαλύνει την Υπεραγία Θεοτόκο με αμέτρητους ΄Υμνους και Εγκώμια, ρίχνοντας θείο μύρο στους χιλιάδες πιστούς που την τιμούν και την υμνούν με ιερή συγκίνηση.
Από τους θεσπέσιους αυτούς μελλίρυτους ΄Υμνους αναφέρουμε ελάχιστους, ως μία ταπεινή προσφορά στη Θεία Χάρη Της και ως θυμίαμα προ του Ουρανίου θρόνου της στις εορτάσιμες ημέρες της Χριστιανοσύνης: ΄Αβυσσος ελέους, Αγία Αγίων, Αλουργίς μυστική, Κατάκοπος άμπελος, ΄Αγκυρα ασφαλής, Αγνοίας ωράισμα, ΄Αδου Κατάλυσις, Αποστόλων κραταίωμα, Καύχημα αθλητών, Αστήρ φαεινός, ΄Ανθος εκλεκτόν, Βοήθεια αμαρτωλών, Ελπίς χριστιανών, Θρόνος Χειρουβικός, θλιμμένων η χαρά, Ισχύς κραταιά, Δρόσος εωθινή, Δένδρον αγλαόκαρπον, Κιβωτός έμψυχος, Αγγέλων γλυκασμός, ΄Ελεος αμέτρητον, Ελπίς αγαθών… Θησαύρισμα ζωής, Αλουργόχροε χλαμύς, Ηγέτης πιστών, Χρυσαυγής νεφέλη, Μητέρα της ζωής, Κλίμαξ του Ιακώβ, Κόρη υπερθαύματος, Ιατρείον πνευματικόν, Καθέδρα υψηλή, Κειμήλιον σεπτόν, Πανύμνητε Κόρη, Κρίνον εύοσμον… Κρίσεως τιμιωτέρα, Μητέρα Παναγιωτάτη, Μητέρα των πάντων, του Κτίστου ουρανών Πλατυτέρα, Μητέρα δεδοξασμένη. Λιμήν αχείμαστος, Χρυσαυγής λυχνία, ΄Ορμος γαλήνης, ΄Ορθρος πρωινός, Ναός πολυτίμητος, Καταφυγή των πιστών, ΄Ορθος θεοβάδιστον… Οδηγός πλανωμένων, Πηγή θεοφόρος, Παράδεισος Μυστικός, Πασχόντων επίσκεψις, Ιαμάτων πηγή, Πεσόντων Ανάκλησις, Πύργε χρυσοπλοκώματε, Πταιόντων συγχώρησις…
Τον Δεκαπενταύγουστο οι Εκκλησίες σε στεριά και σε γαλάζιες θάλασσες, γεμίζουν από πιστούς Ορθόδοξους χριστιανούς που συρρέουν για να προσκυνήσουν την θαυματουργή Της Εικόνα, νιώθοντας ο καθένας σε βάθος την ψυχική και πνευματική μεταρσίωση.

ΕΥΗ ΠΑΠΑΔΗΜΑ

FaneromeniΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 15 Αυγούστου  εορτάζει και πανηγυρίζει ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αιγίου Παναγίας Φανερωμένης με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΣΠΕΡΑΣ και ώρα 7.30΄: Μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος. Στη συνέχεια και ώρα 9 μ.μ. θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας διά των οδών Μελετοπούλων, Βασ. Κων/νου, Παναγιωτοπούλων και Μητροπόλεως, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Αιγίου. Παρακαλούνται οι ενορίτες των οδών απ’ όπου θα περάσει η εικόνα να την υποδεχτούν δεόντως.
ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΡΩΙ και ώρα 7:00 : Όρθρος και εν συνεχεία Θεία Λειτουργία. Ανήμερα της εορτής το απόγευμα και ώρα 7.30΄ θα ψαλεί ο Μέγας Εσπερινός και παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο, υπέρ υγείας των κατοίκων της πόλης και των Περιχώρων.