Bιωματικό εργαστήρι στο Δημοτικό Σχολείο Αβύθου για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας των μαθητών

Το Δημοτικό Σχολείο Αβύθου και η Ομάδα Πρόληψης «Διέξοδος» Αιγίου μαζί στην προσπάθεια ενδυνάμωσης και ενίσχυσης της ψυχικής υγείας των μαθητών.

 

 Η Εθελοντική Ομάδα Πρόληψης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» Αιγίου του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας «Καλλίπολις», την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022 υλοποίησε ένα δίωρο βιωματικό εργαστήρι στο Δημοτικό Σχολείο Αβύθου με τίτλο «Ο εαυτός μου και οι άλλοι» με τη συμμετοχή  μαθητών Δ’ τάξης. Το περιεχόμενο του βιωματικού εργαστηρίου ήταν βασισμένο στο εγκεκριμένο από το Ι.Ε.Π εκπαιδευτικό υλικό «Εγώ κι Εσύ, Δυναμώνουμε μαζί! του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε Αχαΐας «Καλλίπολις». Η εν λόγω δράση αποτελεί μέρος μιας ολιστικής και πολυεπίπεδης παρέμβασης που υλοποιείται τη φετινή χρονιά στη συγκεκριμένη σχολική κοινότητα.

Στόχοι του εργαστηρίου ήταν να  ενισχυθεί η επίγνωση των παιδιών για κάποια στοιχεία του εαυτού τους, να εξοικειωθούν στη διαδικασία της αυτοπαρουσίασης και να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους.

Η αλληλεπίδραση των παιδιών μέσα στην ομάδα των συνομηλίκων και οι βιωματικές διαδικασίες που αξιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της παρέμβασης προσέφεραν το κατάλληλο πλαίσιο και ερεθίσματα στους μαθητές ώστε να μπουν σε μια διαδικασία ενδοσκόπησης για να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τους άλλους, να ενισχυθεί η αυτογνωσία και αυτοεικόνα τους και να ενισχυθεί η πίστη στην προσωπική τους αξία και μοναδικότητα. Στοιχεία που συμβάλλουν στο χτίσιμο της αυτοεκτίμησης, του σεβασμού και της πίστης στον εαυτό τους και κατ’ επέκταση στην ενδυνάμωσή τους και την προαγωγή της ψυχικής τους υγείας.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία  τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Αβύθου, τους εκπαιδευτικούς, τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων και τα παιδιά που συμμετείχαν σε αυτή τη δράση.

Τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας «Διέξοδος» Αιγίου