Δήμος Αιγιάλειας: 5η Εκδήλωση Διάχυσης “FAME ROAD” «FAME ROAD – 5th Dissemination Event»

Στο πλαίσιο του έργου «Food Art Movement Energythe Road to Country Experience» με ακρωνύμιο «FAME ROAD», το οποίο υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και από εθνικούς πόρους των κρατών που συμμετέχουν, διοργανώνεται η πέμπτη εκδήλωση διάχυσης του έργου, με τίτλο «FAME ROAD – 5th Dissemination Event»-Υπερμαραθώνια ποδηλατική διαδρομή με τίτλο “Βοστίτσα το μπαλκόνι του Κορινθιακού”.

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Αιγιάλειας, το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021 από τις 8:00 π.μ. έως  23:00 μ.μ, στο Αίγιο σε συνεργασία με τους: Audax Randonneurs Grece (Λέσχη Ποδηλατικού Τουρισμού Ελλάδας) και την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση (ΔΗΚΕΠΑ).

Με αφορμή την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης η χώρα μας γιορτάζει 200 χρόνια Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας.

Το 1ο brevet Αιγίου ενώνει τους σημαντικότερους Ιστορικούς, Θρησκευτικούς, Πολιτιστικούς και Περιβαλλοντικούς πόρους της περιοχής με εργαλείο το ποδήλατο.

Το 1ο BREVET ΑΙΓΙΟΥ είναι μια υπερμαραθώνια- μη Ανταγωνιστική Διαδρομή εντός Ορίων Χρόνου, συνολικής αποστάσεως 200 Km που ξεκινά και καταλήγει στην πόλη του Αιγίου με την επωνυμία “Βοστίτσα το μπαλκόνι του Κορινθιακού”.

-Η δράση ακολουθεί τα γαλλικά πρότυπα ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού με υλοποίηση της διοργάνωσης στα πλαίσια της Brevet Randonneurs Mondiaux και Audax Club Parissien υπό την επίβλεψη του Audax Randonneurs Greece.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

Η εκκίνηση και ο τερματισμός θα γίνει στην Πλατεία Υψηλών Αλωνίων.

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 08:00 π.μ. στην Πλατεία Υψηλών Αλωνίων

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: -Το όριο χρόνου είναι 13 h και 30 min.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

  • Αίγιο (Ψηλά Αλώνια) Εκκίνηση 8.00 π.μ
  • Διακοπτό-Ακράτα-Δερβένι 38 km

Επιστροφή προς

  • Πούντα-Μέγα Σπήλαιο-Καλάβρυτα 90 km
  • Καστριά
  • Πλανητέρο 113 km control 1
  • Κλειτορία-Πριόλιθος-Καλάβρυτα
  • Κάτω Ζαχλωρού (Σταθμός Τραίνου) 162km control 2
  • Δουμενά-Βιλιβίνα-Πλατανιώτισσα-Μπουφούσκια
  • Γέφυρα Τσαγρή
  • Αίγιο 202 km (ψηλά αλώνια) Τερματισμός

Τι είναι το 1ο BREVET ΑΙΓΙΟΥ

Αναλυτικότερα:

Αφήνοντας πίσω τα ήπια παράλια της Αιγιαλείας και ανηφορίζοντας προς το Άνω Διακοπτό δεν θα πιστεύεις στα μάτια σου καθώς μέσα σε λίγα χιλιόμετρα το τοπίο μεταμορφώνεται και αποκαλύπτει σε ελάχιστο χρόνο όλες τις ομορφιές της ορεινής Ελλάδας.

Το σύνολο της διαδρομής υπόσχεται φοβερές ορεινές εικόνες και ευκαιρίες για άφθονες στάσεις σε σημαντικά αξιοθέατα όπως:

Η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, τα Καλάβρυτα, τα Καστριά, το Σπήλαιο Λιμνών, η Πλατανιώτισσα, τα Μπουφούσκια (το Mini Grand Canyon του Αιγίου).

Ο λεπτομερής σχεδιασμός της διαδρομής μας έδωσε την δυνατότητα να τοποθετήσουμε τα Control σε μέρη που θα μπορούσαν άνετα να διεκδικήσουν το πρώτο βραβείο φωτογραφίας τοπίου.

1o control Πλανητέρο. Λίγα χιλιόμετρα πριν την Kλειτορία θα βρούμε το γραφικό Πλανητέρο σε υψόμετρο 700 μέτρων σε ένα απίστευτο δάσος που κυριαρχούν οι καρυδιές και τα υπεραιωνόβια πλατάνια και τα ορμητικά νερά γύρω από τις πηγές του Aροάνιου ποταμού. Η περιοχή του Πλανητέρου βρίσκεται εντός της περιοχής Natura 2000.

2ο control Κάτω Ζαχλωρού. Η Κάτω Ζαχλωρού είναι ένα ορεινό χωριό κτισμένο μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού και πάνω από το ποτάμι, ανάμεσα σε πλατάνια και καρυδιές. Βρίσκεται στη μέση της σιδηροδρομικής διαδρομής του Οδοντωτού Διακοπτό-Καλάβρυτα. Περνώντας την εντυπωσιακή μεταλλική γέφυρα, το σκηνικό είναι κινηματογραφικό. Από τη μια τα πέτρινα κτίρια του σταθμού και από την άλλη η πλούσια βλάστηση του φαραγγιού του Βουραϊκού με τους ήχους του ποταμού, να είναι η απόλυτη απόδραση από την καθημερινότητα. Κάθε χρόνο κατά την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, διοργανώνεται από το «Σύλλογο Ορειβασίας και Χιονοδρομίας Καλαβρύτων», το «Πανελλήνιο Πέρασμα» του φαραγγιού με τη συμμετοχή εκατοντάδων ορειβατών και πεζοπόρων. Η περιοχή έχει ενταχθεί στον κατάλογο των περιοχών Natura 2000.

 

Με λίγα λόγια, στο Brevet του Αιγίου θα δείτε τόπους ξεχωριστούς, μοναδικούς που θα σας χαρίσουν αφειδώς τα πολύτιμα δώρα μιας φύσης που εδώ στα μεγάλα υψόμετρα και τα μετερίζια των βουνών διατηρείται ακόμα ζωντανή και αλώβητη.

Το ευρωπαϊκό έργο FAME ROAD, βασίζεται στο greenroad.it που αποτελεί μια καλή πρακτική που ενθαρρύνει την ανάπτυξη μιας οικολογικά βιώσιμης οικονομίας, ενισχύοντας την κρυμμένη πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, τις αγροδιατροφικές αξίες της περιοχής. Στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες: Διατροφή (Food), Τέχνη (Αrt), Κίνηση (Movement), Ενέργεια (Energy), και υλοποιείται στις περιοχές της Murgia της Απουλίας στην Ιταλία και στην περιοχή της Αιγιαλείας στην Ελλάδα με στόχο να αναδείξει τις ως άνω περιοχές σε ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η διασυνοριακή συνεργασία.

Το εταιρικό σχήμα του έργου αποτελείται από:

1) τον Δήμο της Γκραβίνα – Επικεφαλής Εταίρος (ΙΤ),

2) τον Δήμο της Γκροτάλια (ΙΤ),

3) το Ινστιτούτο Universus (ΙΤ),

4) τον Δήμο Αιγιαλείας (ΕΛ), και

5) τον φορέα ERFC-European Regional Framework for Co-operation (ΕΛ).

Σκοπός του έργου είναι η βελτίωση της ικανότητας των τοπικών επιχειρήσεων να οργανωθούν και να διαχειριστούν σύνθετες και ολοκληρωμένες τουριστικές προσφορές, να προβάλουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους που συνδέονται με την τοπική φυσική κληρονομιά, την αγροδιατροφή, την τέχνη και τον πολιτισμό, τη βιώσιμη κινητικότητα, την πράσινη ενέργεια,  μέσω του FAME ROAD δικτύου, στοχεύοντας στη διευρυμένη προβολή των περιοχών στο εξωτερικό.

Ο Δήμος Αιγιαλείας με τη συμμετοχή του στο έργο FAME ROAD, προσδοκά στην μεταφορά της επιτυχημένης εμπειρίας του greenroad.it στην Αχαΐα και στην δικτύωση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες εταίρους μέσα από μια διακρατική συνεργασία υψηλών απαιτήσεων.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας:

Δήμος Αιγιαλείας, Διεύθυνση Προγραμματισμού, Οργάνωσης, Πληροφορικής & Τοπικής Ανάπτυξης.

Τηλέφωνο: 2691360809, Φαξ:2691071908

Email: xchristia@aigialeia.gov.gr

Το FAME ROAD είναι ένα από τα έργα που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση κατά την πρώτη πρόσκληση του προγράμματος Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020. Πρόκειται για ένα διμερές πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και με εθνική συμμετοχή των δύο κρατών μελών (Ιταλία και Ελλάδα).