Δήμος Αιγιάλειας – Ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων

Ο Δήμος Αιγιαλείας ενημερώνει όλους τους ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, ότι επιπλέον των υποχρεώσεων του καθαρισμού και της αποψίλωσης των ιδιοκτησιών τους, υποχρεούνται μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους, να προβαίνουν στην υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών.

Προς τούτο, αναρτήθηκε η νέα ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων, ως μέτρο πρόληψης και αποτροπής πρόκλησης πυρκαγιών, στην οποία οι πολίτες πρέπει να εισέρχονται πλέον ώστε να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, στη διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr

Στους υπόχρεους που δεν υποβάλλουν την ανωτέρω Δήλωση προβλέπεται από τον νόμο επιβολή προστίμου.

Ο Δήμος Αιγιαλείας και οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους  θα διενεργούν καθόλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου δειγματοληπτικούς ελέγχους και στους υπόχρεους που υπέβαλαν δήλωση καθαρισμού του οικοπέδου τους.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 31, παρ. 4 του Ν. 5075/2023 (ΦΕΚ 206/Α΄/12.12.2023) και στην υπ. αρ. 20/2024 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 2695/τ.Β΄/9.5.2024), για το πρώτο έτος σύστασης του Μητρώου ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης των υπόχρεων ορίζεται η 31η Μαΐου 2024. 

Τα προληπτικά  μέτρα  πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων αφορούν τους  οικοπεδικούς και λοιπούς ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται σε:

(α) Περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,

(β) περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,

(γ) εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100μ. από τα όρια των ανωτέρω (α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και

(δ) εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής.