Δήμος Αιγιάλειας: «Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τις ΔΕΥΑ»

Κινδυνεύει η απρόσκοπτη λειτουργία τους λόγω του ενεργειακού κόστους

 

Το κρίσιμο ζήτημα των υπέρογκων αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο πλήττει άμεσα τις Δημοτικές επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης επιβαρύνοντας υπέρμετρα το λειτουργικό τους κόστους, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δ.Σ. της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.).

Σημειώνεται ότι πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. είναι ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος. Η ενεργειακή κρίση επηρεάζει άμεσα όλες τις ΔΕΥΑ, ανάμεσά τους και την ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, καθώς είναι κατεξοχήν ενεργοβόρες επιχειρήσεις κοινωφελούς χαρακτήρα. Επιπλέον, κανένα ρεαλιστικό μέτρα δεν έχει ληφθεί πλην της οριζόντιας επιδότησης των 65 ευρώ ανά MWh, η οποία σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει το πρόσθετο κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι ΔΕΥΑ.

Όπως επισημαίνεται εξακολουθούν να απουσιάζουν από τον δημόσιο διάλογο παρότι η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ως θεσμικός συνομιλητής της Πολιτείας πρώτη και συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του 2021 ανάδειξε το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α., ενημερώνοντας όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και αναπτύσσοντας ρεαλιστικές, δίκαιες και βιώσιμες προτάσεις για τη διαχείριση και αντιμετώπισή του. Δυστυχώς, πλέον καμιά ΔΕΥΑ, ακόμα και οι πιο εύρωστες, ανάμεσά τους και η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος οι οποίοι ιδιαίτερα στη μέση τάση έχουν τριπλασιαστεί και απειλούν τη βιωσιμότητά τους. ‘Ήδη πάροχοι ενέργειας απειλούν ή έχουν ήδη προβεί σε ρευματοκοπές σε εγκαταστάσεις Δ.Ε.Υ.Α. στερώντας από πολίτες το νερό που είναι δημόσιο αγαθό και βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και δημιουργώντας σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον της χώρας μας.

Η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας συνεκτιμώντας την κρισιμότητα της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα και για να καταστεί το ενεργειακό κόστος διαχειρίσιμο προτείνει:

  1. Να αυξηθεί η επιδότηση για τις Δ.Ε.Υ.Α. από τα 65 ευρώ/MWh που είναι σήμερα.
  2. Να ρυθμισθούν τα χρέη προς τους παρόχους ενέργειας που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής για το διάστημα από Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο του 2021 για το οποίο δεν ίσχυε καμία επιδότηση.
  3. Για τις Δ.Ε.Υ.Α., τους φορείς οι οποίοι επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους σκοπούς δημόσιου ενδιαφέροντος, γενικής ή τοπικής εμβέλειας, αλλά και τις Ενεργειακές Κοινότητες, που σχεδιάζουν έργα ΑΠΕ με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού να δίνεται προτεραιότητα στην αίτηση σύνδεσής τους προς τον ΔΕΔΔΗΕ και να προβλέπεται η δέσμευση «χώρου» στο δίκτυο.
  4. Να χρηματοδοτηθούν δράσεις εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας στις εγκαταστάσεις των ΔΕΥΑ.

Η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας  καλεί τα συναρμόδια Υπουργεία να εγκύψουν στις προτάσεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. για να μη χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος που θα επιδεινώσει την κατάσταση και αναμένει με αγωνία τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το ενεργειακό κόστος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη συνάντηση των Δημάρχων που συγκαλεί η ΚΕΔΕ στην Αθήνα στις 18 Μαρτίου. Εφόσον δεν υπάρξει καμιά εξέλιξη, η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας θα κλιμακώσει τις ενέργειές της με δυναμικές κινητοποιήσεις με στόχο να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία και να μην στερηθούν οι πολίτες της περιφέρειας της χώρας μας το ποιοτικό και ασφαλές νερό που απολαμβάνουν σήμερα.