Δήμαρχος Αιγιαλείας: «Απαραίτητες διευκρινίσεις, τώρα που αποκτήσαμε νόμιμο προϋπολογισμό – Όσοι δεν έχουν το απαραίτητο πολιτικό ανάστημα, ας μην ζητάνε και τα ρέστα»

Από το γραφείο του δημάρχου Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου, δόθηκε στη δημοσιότητα η εξής ανακοίνωση:

«Μετά από πολλές και δυσάρεστες καθυστερήσεις και περιπέτειες, επιτέλους ο Δήμος Αιγιαλείας έχει προϋπολογισμό. Έχει δηλαδή το απαραίτητο εργαλείο για να δουλέψουν οι υπηρεσίες του, να λειτουργήσουν τα πάντα κανονικά και να προχωρήσουμε στο αύριο, κάτι που είναι εξάλλου υποχρέωσή μας. Αυτή είναι μια αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη, αν και δεν θεωρούμε πως πρέπει να αποδοθούν εύσημα σε κάποιον, καθώς έχουμε δώσει όρκο να εξυπηρετούμε τον δημότη εκτελώντας ευσυνείδητα τα καθήκοντά μας.

Η δημοτική αρχή, αφού ακούστηκαν και γράφτηκαν διάφορα πριν και μετά την ψήφιση νόμιμου προϋπολογισμού, όπως τελικά επετεύχθη, κρίνει απαραίτητο να μοιραστεί με τους δημότες ορισμένες διευκρινίσεις:

Ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε, πέρασε δια πυρός και σιδήρου και κυρίως γνώρισε αρκετές καθυστερήσεις, μιας και η πλειοψηφούσα -μέχρι σήμερα- αντιπολίτευση είτε έφερνε προς έγκριση παράνομο σχέδιο προϋπολογισμού, γνωρίζοντας εξ αρχής ότι δεν θα εγκριθεί από την αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση, είτε απουσίαζε συνειδητά από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με στόχο να μην υπάρχει η απαραίτητη από τον νόμο απαρτία και έτσι να μη γίνει συνεδρίαση. Ακούγαμε μονίμως για τους περίφημους «δεσμευμένους» κωδικούς που εμπόδιζαν την αντιπολίτευση να καταρτίσει εναλλακτικό νόμιμο σχέδιο προϋπολογισμού, χωρίς όμως να διευκρινίζουν ποια ακριβώς ήταν η διαφορά τους με το σχέδιο της δημοτικής αρχής, που είχε νομιμότητα. Μας κατηγορούσαν πως δεν θέλουμε σύγκλιση ή συναίνεση και πως δεσμεύσαμε επίτηδες κάποιους «αόριστους» κωδικούς, την ίδια ώρα που η δημοτική αρχή υπερψήφισε το μοναδικό νόμιμο εναλλακτικό σχέδιο που έφερε προς έγκριση πριν λίγες εβδομάδες παράταξη της ελάσσονος αντιπολίτευσης, πλην όμως δεν είχε την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να εγκριθεί και αντ’αυτού εγκρίθηκε τότε το μη νόμιμο σχέδιο της πλειοψηφούσας αντιπολίτευσης.

Φτάσαμε στον Μάιο 2023 και κατόπιν της αυστηρής προειδοποίησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προς ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (και όχι μόνο προς τη Δημοτική Αρχή, όπως τεχνηέντως διαδίδεται), ευτυχώς προέκυψε μια πραγματικά γόνιμη και αποτελεσματική συνεργασία με την πλειοψηφούσα αντιπολίτευση, η οποία βασίστηκε στη συμφωνία α) να αποσυρθούν υπάρχουσες πιστώσεις για τον εκχιονισμό (υπόλοιπα του έτους 2022 που δεν απορροφήθηκαν) και β) να συντμηθούν κωδικοί δαπανών δημοτικών ενοτήτων, ώστε να γίνουν διαγωνισμοί στο σύνολο του Δήμου, κάτι που συνεπάγεται -ιδιαίτερα για την θερινή περίοδο- καθυστέρηση παροχής υπηρεσιών. Η Δημοτική Αρχή, όπως πάντα, θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να συντομεύσει τις διαδικασίες, οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες απαιτούν 4-5 μήνες.

 

Κατά τα άλλα, αναφορικά με δημόσιες δηλώσεις περί «συμβιβασμών» και «ικανοποιημένων κομπάρσων στο θίασο», ξεκαθαρίζουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο για εμάς δεν είναι θεατρική σκηνή. Καθενός μας η ψήφος και η παρουσία είναι εξίσου σημαντική, η δε συνειδητή απουσία από συνεδριάσεις ή η ψήφιση με δόλο παράνομων προϋπολογισμών, με διάφορες δικαιολογίες, μόνο σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική στάση δεν μπορεί να θεωρηθεί.

 

Συναινέσεις και συμβιβασμοί υπάρχουν σε όλες τις σχέσεις, προσωπικές, επαγγελματικές, κοινωνικές και πολιτικές. Αλίμονο αν δεν καταφέρναμε, έστω και με μεγάλη προσπάθεια και μετά από έκφραση αρκετών και έντονων διαφωνιών, να βρούμε μια χρυσή τομή μπρος στον ιερό σκοπό της σωστής λειτουργίας του Δήμου μας. Όμως, όσοι δεν συμμετείχαν ενεργά στη διαδικασία αυτή και δεν έφεραν ούτε μια εναλλακτική πρόταση, παρά τη μία ψήφιζαν άλλα αντ’άλλων και την άλλη έλειπαν ή έρχονταν μέχρι την είσοδο του δημοτικού συμβουλίου «να κόψουν κίνηση» (όπως λέει ο λαός) και μετά κρύβονταν για να μην κληθούν να πάρουν ξεκάθαρη και θαρραλέα στάση, δεν δικαιούνται να μιλούν για πολιτική αξιοπρέπεια. Αν μη τι άλλο, δεν μπορεί να μας διδάξει πολιτική ηθική οποιοσδήποτε ανακάλυψε εσχάτως την «πολιτική κωλοτούμπα».

 

Όσοι λοιπόν δεν έχουν το απαραίτητο πολιτικό ανάστημα για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των σοβαρών καθημερινών προβλημάτων του Δήμου, έστω και μέσα από μια γόνιμη διαφωνία, τουλάχιστον ας μην εμποδίζουν τη λύση τους, ζητώντας από πάνω και …τα ρέστα!»