Ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι: “Ηλεκτροφωτισμός Δήμου: Δεν πείθουν πια κανέναν”

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι τέσσερις ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, κ.κ. Γκίκας, Καλαμίδας, Μαρινόπουλος, Χρυσανθόπουλος, που συντάσσονται με  την παράταξη του Κώστα Σπηλιόπουλου “Αιγιάλεια Προορισμός”,   για το θέμα του ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Αιγιάλειας και αναφέρουν τα εξής:

  • Έχουν καταλάβει πλέον όλοι, η μεγάλη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και οι πολίτες της Αιγιάλειας, ότι η υπόθεση του ηλεκτροφωτισμού είναι υπόθεση ‘’ναυάγιο’’ για τον κ. Καλογερόπουλο.

Παρά τις απέλπιδες προσπάθειές του έμεινε τραγικά μόνος να προσπαθεί να απαντήσει σε πλήθος ερωτημάτων και δυστυχώς για αυτόν δεν βρίσκει πειστικές απαντήσεις.

Πρόσφατα δια του κ. Καράμπελα (Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας) προσπάθησε με εκτενή αναφορά να απαντήσει στα ερωτήματα που έχουν τεθεί πολλές φορές. Δυστυχώς όμως για αυτούς, Δήμαρχο και Διευθυντή, αποκαλύφθηκαν νέα στοιχεία και δημιουργούνται νέα ερωτήματα.

Να ξεκαθαρίσουμε εξαρχής:

Πιστεύουμε ότι ο Δήμος πρέπει να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό του Δημοτικού φωτισμού διότι θα εξοικονομήσει πολλά χρήματα με τα φωτιστικά νέας τεχνολογίας και θα έχει πολύ καλύτερο φωτισμό. Αυτό όμως πρέπει να γίνει με όλους τους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού, διαφάνειας, αντικειμενικότητας και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος. Και ασφαλώς με όλες τις εξελίξεις της τεχνολογίας.

Προκύπτουν λοιπόν από τη συνέντευξη Καλογεροπούλου (δια του κ. Καράμπελα) τα εξής θέματα:

  1. Επιβεβαιώνεται ότι είτε με το σχέδιο του κ. Παναγόπουλου (2018) είτε με αυτό του κ. Καλογερόπουλου (2023) θα έχουμε την ίδια οικονομία σε ενέργεια αφού μιλάμε για αλλαγή των λαμπτήρων με σύγχρονη τεχνολογία led.
  2. Αποκαλύπτεται όμως από την ανωτέρω συνέντευξη ότι το σχέδιο Καλογερόπουλου είναι ακριβότερο κατά 7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα τα πληρώσουν οι πολίτες.
  3. Γιατί δεν λέει ο κ. Καράμπελας ποιός συνέταξε την ‘’συνημμένη μελέτη’’? Επαναλαμβάνουμε την ‘’συνημμένη μελέτη’’.Βασικός παράγων οποιουδήποτε έργου είναι ο μελετητής του έργου. Γιατί εδώ δεν μας λένε ποιος συνέταξε τη μελέτη, πόσο πληρώθηκε αν πληρώθηκε και ποια διαδικασία ακολουθήθηκε? Προφανώς όλοι οι σχετικοί με το θέμα ξέρουν ότι η μελέτη για την αλλαγή λαμπτήρων του Δήμου δεν είναι κάποια εξειδικευμένη και δύσκολη μελέτη και θα μπορούσε και η τεχνική υπηρεσία να την συντάξει και να την υπογράψει
  4. Προσπαθεί να δικαιολογήσει ο κ. Καράμπελας το γιατί δεν συμμετείχαν περισσότερες εταιρείες στο διαγωνισμό. Δεν τα κατάφερε όμως και αποκαλύφθηκε όλος ο σχεδιασμός.

Επέλεξαν τέτοιους όρους στη διακήρυξη του έργου, που ουσιαστικά αποκλείουν τον υγιή ανταγωνισμό και τη συμμετοχή πολλών εταιρειών.

Και το ερώτημα είναι γιατί επέβαλαν τέτοιους όρους για μία τόσο εύκολη και απλή διαδικασία επιλογής αναδόχου για την αλλαγή λαμπτήρων που θα μπορούσαν να κάνουν πλήθος εταιρειών. Έτσι θα αυξανόταν ο ανταγωνισμός και δεν θα υπήρχε ουσιαστικά ένας ενδιαφερόμενος. Και ασφαλώς δεν θα εκτινασσόταν το κόστος από 4,6 εκατομμύρια ευρώ το 2018 σε 11,5 εκατομμύρια ευρώ το 2023.

Τα υπόλοιπα που αναφέρει ο κ. Καράμπελας είναι στοιχεία που συσκοτίζουν την υπόθεση και δημιουργούν πλήθος ερωτηματικών και αμφιβολιών.Με δύο αλλεπάλληλες αποφάσεις του, το Δημοτικό Συμβούλιο έκρινε ότι το έργο αυτό δεν είναι συμφέρον για το Δήμο.

Το ερώτημα είναι γιατί τέτοια επιμονή για κάτι που έχει κριθεί από το ΔΣ του Δήμου και έχει δημιουργήσει σε όλη την κοινωνία ερωτήματα.

Ας απαντήσουν οι αρμόδιοι.

 

Οι ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Γκίκας Γιώργος

Καλαμίδας Δημήτρης

Μαρινόπουλος Παναγιώτης

Χρυσανθόπουλος Θανάσης