Γρηγόρης Αλεξόπουλος: 12.832 τα νοικοκυριά Αχαιών που χρειάζονται την αμέριστη στήριξή μας

Πρόσκληση προς όλους για τη μέγιστη δυνατή σύμπραξη και συνέργεια και στόχο την παροχή στήριξης στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες σε κάθε περιοχή του Νομού Αχαΐας, ακόμη και την πιο απομακρυσμένη, απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με τίτλο «Οι φορείς της Υγείας στην εποχή της οικονομικής κρίσης» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας.

Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των συνοδευτικών μέτρων του Ταμείου Ευρωπαϊκής βοήθειας προς τους Απόρους, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν προληπτικές εξετάσεις σε συνεργασία με την Κινητή Μονάδα της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με ταυτόχρονη παροχή συμβουλών στους οφελούμενους του προγράμματος.

Ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Επικεφαλής Εταίρου αυτής της προσπάθειας ο κ. Αλεξόπουλος στον χαιρετισμό του στην εναρκτήρια εκδήλωση για τα Συνοδευτικά Μέτρα του ΤΕΒΑ τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Αρχής γενομένης από σήμερα, στοχεύουμε στην παράλληλη στήριξη των οικονομικά ευπαθών συμπολιτών μας με δράσεις που αφορούν στην υγεία, σωματική και ψυχική και των ανθρώπων που οι ανάγκες τους είναι μεγαλύτερες από τις δικές μας.

Ως γνωστό, η Κοινωνική Σύμπραξη της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει από το 2015 στο Πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους και υλοποιεί την Πράξη «Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες και παροχή Συνοδευτικών μέτρων. Πέρα από την διανομή τροφίμων και ειδών βασικής υλικής συνδρομής, το 2017 ολοκληρώθηκε η εξειδίκευση των Συνοδευτικών Μέτρων και βρισκόμαστε στην διαδικασία Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και εταίρων της Κοινωνικής Σύμπραξης ΠΕ Αχαΐας που εμπλέκονται στην υλοποίηση Συνοδευτικών Μέτρων.

Σήμερα, θεωρητικά τουλάχιστον, οι μνημονιακές επιταγές έχουν λήξει. Ωστόσο, όλοι μας γνωρίζουμε ότι η οικονομική κρίση δεν έχει παρέλθει.

Ο σκληρός της αντίκτυπος τώρα φαίνεται περισσότερο: ο αριθμός των ατόμων που έχουν ανάγκη το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης αυξάνεται, ενώ διασυνδέονται πλέον σε κοινό μητρώο με τους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ. Αυτό, αποτυπώνεται στον δείκτη έντασης και τον δείκτη επιμονής της φτώχειας που στην Ελλάδα του σήμερα καταγράφουν άνοδο.

-27.000 άτομα είναι σήμερα οι ωφελούμενοι του ΤΕΒΑ Αχαΐας.

-12.832 είναι τα νοικοκυριά Αχαιών συμπολιτών μας που χρειάζονται την αμέριστη στήριξη μας καθώς το βάρος έχει μετακυλήσει από την Πολιτεία στην οικογένεια ή τον πολίτη.

Η φτώχεια, έχει πολλούς ορισμούς και πολλά πρόσωπα. Ο ορισμός της απόλυτης φτώχειας είναι ότι στον άνθρωπο δεν διασφαλίζεται το κατώτατο επίπεδο διαβίωσης (κάλυψη των βασικών αναγκών για τροφή, ένδυση και στέγη) και απαιτείται θεσμοθετημένα η παροχή κοινωνικής βοήθειας. Δεν διασφαλίζονται παράλληλα όμως και οι ίσες ευκαιρίες, για πρόσβαση στην υγεία, στις κοινωνικές δράσεις στην εκπαίδευση, στην ψυχαγωγία.

Εκεί ακριβώς στοχεύουν τα Συνοδευτικά Μέτρα. Στο να ενισχύσουν ένα ταλανιζόμενο κράτος πρόνοιας που με δυστυχώς αδυνατεί να προσφέρει ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.

Η καταπολέμηση της φτώχειας επιτάσσει ένα αδιάλειπτο κοινωνικό έργο και συνεργασία όλων των φορέων υγείας κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης αλλά και τον εθελοντισμό της τοπικής κοινότητας. Εμείς, ως Επικεφαλής Εταίροι αναλύσαμε διεξοδικά τα χαρακτηριστικά (φύλο, ηλικία, γεωγραφική κατανομή, κ.λπ.) και τις ανάγκες των ωφελούμενων, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των εταίρων στον σχεδιασμό των Συνοδευτικών Μέτρων που θα ακολουθήσουν με στόχο την κοινωνική στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, την πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση, την αποφυγή του στίγματος και της περιθωριοποίησης και τον συντονισμό φορέων και δικτύου εθελοντών.

Για να το πετύχουμε, σας καλούμε όλους στην μέγιστη δυνατή σύμπραξη και συνέργεια για παροχή στήριξης και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή του Νομού Αχαΐας. Αυτό είναι οφειλή μας προς τους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ και σε αυτά τα πλαίσια κάθε δράση μας οφείλει να είναι απαλλαγμένη από κοντόθωρες αντιλήψεις και μικροπολιτικές προκαταλήψεις.

Σας ευχαριστώ, που με την παρουσία σας και την συμμετοχή σας δίνετε ένα μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης – τόσο ως φορείς της αυτοδιοίκησης, της υγείας αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας. Ευχαριστώ επίσης τους υπαλλήλους μας γιατρούς της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας που εθελοντικά κάνουν παράλληλες δράσεις με συμβουλευτική, σπιρομετρήσεις και τεστ αλλεργίας στους ωφελουμένους του ΤΕΒΑ.

Θέλω να κλείσω τονίζοντας ότι με τα Συνοδευτικά Μέτρα Ψυχοκοινωνικής Στήριξης Απόρων δεν παραχωρούμε κοινωνικό χώρο στους συμπολίτες μας. Τους δίνουμε ότι δικαιωματικά τους ανήκει.

Προσβλέπουμε στο χτίσιμο μιας συνεκτικής δυνατής κοινωνίας σχεδιασμένης από ανθρώπους για τους ανθρώπους».