ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΙΝΟΣ: «Μειώσεις στο τιμολόγιο ύδρευσης σε όλη την Αιγιάλεια για το 2023»

Σε μια σημαντική ανακοίνωση που αφορά στην αξιοσημείωτη μείωση του τιμολογίου του νερού για το 2023 σε όλη την έκταση του Δήμου Αιγιαλείας, προχώρησε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας και αντιδήμαρχος Δ.Ε. Ερινεού κ. Γιώργος Ντίνος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ το πρωί της Τετάρτης 2 Νοεμβρίου. Ειδικότερα, στις κοινότητες της Αιγιάλειας θα εφαρμοστεί το νέο έτος τιμολογιακή πολιτική ανά κατηγορία: Στις ορεινές κοινότητες δωρεάν 100 κ.μ. το έτος ανά νοικοκυριό και στις παραλιακές (όπως και στο Αίγιο) 5% οριζόντια μείωση στους λογαριασμούς ύδρευσης.

«Με χρηστή πολιτική και διαχείριση, είμαστε σήμερα σε θέση να προχωρήσουμε σε αυτή την πολύ γενναία απόφαση που θα ανακουφίσει τους δημότες μας, σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ντίνος, ο οποίος μίλησε για έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως και σε προγραμματισμό έργων τόσο αναφορικά με την ύδρευση-άρδευση και αποχέτευση που είναι αρμοδιότητες της ΔΕΥΑ, όσο και για την περιοχή του Ερινεού, με ιδιαίτερη αναφορά στις πυρόπληκτες περιοχές.

 

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

Θέματα ΔΕΥΑ

Τιμολογιακή Πολιτική

Δύσκολο να φτάσουμε στο αποτέλεσμα, καταλαβαίνετε ότι το κόστος της ενέργειας έχει ανεβεί πολύ και από τους παρόχους. Εμείς σε αυτή τη συγκυρία προχωρούμε σε μείωση στα τιμολόγια, χωρίζοντας την Αιγιάλεια σε δύο κατηγορίες:

-Ορεινά χωριά (πάνω από την Εθνική Οδό): Προσφέρουμε ανά νοικοκυριό δωρεάν 100 κ.μ. δωρεάν νερό το έτος από το 2023, έχουν δεν έχουν φυσική ροή. Μια μέση οικογένεια καταναλώνει 150-200 το πολύ, το 50% ουσιαστικά θα είναι δωρεάν.

-Παραλιακά χωριά και Αίγιο, κάθετα σε όλους από Λαμπίρι έως Αιγείρα, προχωρούμε σε μείωση 5% του τιμολογίου ύδρευσης το 2023.

Η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας του χρόνου, με βάση τα έσοδα του 2022, θα έχει μείωση των εσόδων της κατά 400.000 €. Δεν είναι μικρό το ποσό και σε τέτοιες εποχές δύσκολες, είχαμε όμως φροντίσει προ διετίας με την εταιρεία «Φυσικό Αέριο Α.Ε.» μια συγκεκριμένη τιμή, ασκήσαμε λοιπόν το δικαίωμα προαίρεσης να μην αναπροσαρμοστεί η τιμή, να δεχτούμε να γίνει από σταθερή τιμή σε κυμαινόμενη, που δεν θα ξεπεράσει όμως την σταθερή τιμή. Με την επιδότηση πετύχαμε και μια μικρή μείωση.

Είναι μια πολύ γενναία απόφαση που δεν μπορεί να ληφθεί εύκολα, κάνουμε μια τιμολογιακή πολιτική που ευεργετεί τους δημότες μας, που θα εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίαση.

 

Έργα σε εξέλιξη

  • Κατασκευή υδρευτικού δικτύου Αιγείρας 1,4 εκ. ευρώ
  • Βελτίωση του υφιστάμενου και κατασκευή νέου υδρευτικού και αρδευτικού δικτύου Κρήνης (κατασκευή δικτύου ύδρευσης και άρδευσης 5 χιλ/τρων με αγωγό Φ125, τοποθέτηση μεταλλικής δεξαμενής 100 κυβικών, εκ νέου διάνοιξη αυλάκων συνολικού μήκους 8 χιλ/τρων και βελτίωση των υδρομαστεύσεων).
  • Σύνδεση υδρομάστευσης στην περιοχή Μούρες (στο Παναχαϊκό) με τις Κεντρικές δεξαμενές της Δημοτικής ενότητας Ερινεού (φυσική ροή), εγκαθίσταται σε λίγες μέρες ο εργολάβος.
  • Αλλαγή δικτύου ύδρευσης ΤΚ Κουλούρας, έχει βρεθεί ανάδοχος, επισκέπτεται το τμήμα αυτή την εβδομάδα και θα ξεκινήσει εργασίες μέχρι τέλος Νοεμβρίου
  • Αντικατάσταση δικτύου αποχέτευσης στην οδό Κορίνθου 1,5 εκ. που βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Προγραμματισμός έργων – υποβολή προτάσεων για τα εξής έργα

  • Αλλαγή δικτύου ύδρευσης κοινότητας Αιγίου, προϋπολογισμού € 6 εκ., συμπεριλαμβανομένων και των οικισμών, θα αλλάξει η δομή του δικτύου, δηλαδή πλέον αν υπάρχει κάπου βλάβη θα γίνεται τοπική διακοπή και όχι αυτό που συμβαίνει σήμερα.
  • Επεξεργασία λυματολάσπης όχι μόνο του Αιγίου αλλά και των βιολογικών καθαρισμών της ευρύτερης περιοχής (Πάτρα, Αιτωλοακαρνανία) στον Βιολογικό Καθαρισμό του Αιγίου, προϋπολογισμού € 6,9 εκ. που θα μας φέρει και έσοδα.
  • Διυλιστήριο επεξεργασίας νερού στον Σελινούντα προϋπολογισμού € 22 εκ., ένα εμβληματικό έργο που θα λύσει το πρόβλημα της Αιγιάλειας για 50-100 χρόνια. Επίσημα δεν υπάρχει η ένταξη, έχουμε κάνει τα πάντα όσον αφορά στο τεχνικό κομμάτι, είναι ώριμη η μελέτη.

Εσωτερικά δίκτυα

  • Εξέλιξη έως σήμερα: Έχει ολοκληρωθεί το 35% του συνολικού έργου, καταληκτική ημερομηνία μέσα του 2023 αλλά θα υπάρξει σίγουρα παράταση για να είμαστε σωστοί και να λέμε την αλήθεια, γιατί προκύπτουν διάφορα προβλήματα (πχ αρχαία). Σήμερα εκτελούνται έργα στις Κάμαρες, στο Νέο Ερινεό, στον Λόγγο, στη Ροδοδάφνη και στην Ακράτα. Σε ένα τόσο μεγάλο έργο πρέπει οι δημότες να κάνουν υπομονή γιατί όντως υπάρχει ταλαιπωρία αλλά αυτό συμβαίνει στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα.

 

Φρεάτια

Ενόψει χειμώνα, υπάρχει εντολή μέσα στον Νοέμβριο να γίνει καθαρισμός στο σύνολό τους.

 

Άρδευση

Μπήκε υπό τη σκέπη της ΔΕΥΑ πριν δύο χρόνια. Είναι μια κοστοβόρα διαδικασία και φέρνει ζημιά πάνω από 500.000 ευρώ ετησίως. Έχουμε 14 ευρώ + ΦΠΑ ανά στρέμμα όταν οι άλλοι οργανισμοί έχουν τουλάχιστον διπλάσιο τιμολόγιο, το κάνουμε γιατί ξέρουμε τι εποχές περνάνε οι αγρότες, έχουμε και τη λογική του κοινωνικού προσώπου. Η ΔΕΥΑ τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να τακτοποιήσει τα οικονομικά της και έτσι έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες ώστε να διαχειριζόμαστε έτσι την άρδευση. Δεν έχουμε ακόμα εγγραφές από όλες τις κοινότητες, είναι δουλειά και των προέδρων και των υδρονομέων, κάποιοι δεν θέλουν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος δυστυχώς. Με το που πήραμε όμως την άρδευση λύθηκαν πολλά προβλήματα, κυρίως τεχνικά. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον κόσμο χωρίς νερό για πότισμα. Ο κόσμος σε μεγάλο βαθμό δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει αλλά εμείς προσπαθούμε να βρούμε τη χρυσή τομή. Κάνουμε όμως το καλύτερο και χαίρομαι που εξυπηρετούνται όλοι με καλή θέληση και συνεργασία.

 

Προσλήψεις

Η ΔΕΥΑ με φυσικό αντικείμενο μόνο τον πρώην Δήμο Αιγίου ξεκίνησε την λειτουργία του με 75 υπαλλήλους. Σήμερα το φυσικό αντικείμενο της ΔΕΥΑ έχει τετραπλασιαστεί περίπου και έχει επεκταθεί από την Αιγείρα μέχρι την Παναγοπούλα και παράλληλα τίθενται στην λειτουργία μετά την κατασκευή του κεντρικού συλλεκτήριου αγωγού, τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης. Παράλληλα μετά τις μνημονιακές δεσμεύσεις από το 2010 και μετά και τις αποχωρήσεις από τη ΔΕΥΑ λόγω συνταξιοδότησης ώστε να λειτουργεί μόνο με 32 άτομα προσωπικό, ήταν αναγκαίο οι διοικήσεις της ΔΕΥΑ να προβούν σε ανάλογες συμβάσεις. Η σημερινή δημοτική αρχή όχι μόνο δεν διέκοψε τις συμβάσεις των προηγούμενων δημοτικών αρχών αλλά επέλεξε τη συνεργασία με το ανθρώπινο αυτό δυναμικό και φυσικά και με την αύξηση του αντικειμένου συνεργάστηκε και η σημερινή δημοτική αρχή με κάποιους ανθρώπους για να λειτουργήσει όπως πρόσφατα με τη δημιουργία εσωτερικών δικτυών,  συνεργάζεται με 4 άτομα ώστε να μπορέσει να οργανωθεί το σύστημα αποχέτευσης των περιοχών που εντάσσονται. Όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις λοιπόν σε όλη τη χώρα κάνουν ανάλογες προσλήψεις και αναθέσεις έργου για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες. Εμείς βρήκαμε όπως ήδη ανέφερα κόσμο από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και πήραμε και άλλους εργαζομένους για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε σε όλους τους τομείς. Όταν τους παίρνουμε εμείς για δουλειά είναι «δικοί μας άνθρωποι». Όταν τους έπαιρναν οι άλλες δημοτικές αρχές τι ήταν; Μακάρι να υπήρχαν δουλειές που να μπορούσαν να δουλεύουν τα παιδιά και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της οικονομίας της Αιγιάλειας. Επιτέλους ας σταματήσει η μιζέρια επειδή πήραμε 5 ή 10 άτομα. Κρατήσαμε τον κόσμο από τις προσλήψεις των περασμένων διοικήσεων που έχουν εξειδικευτεί και δουλεύουν ευσυνείδητα ώστε να έρχεται το επιθυμητό αποτέλεσμα και η καλή λειτουργία στην επιχείρηση.

 

 

Αντιδημαρχία Ερινεού

Έργα υπό κατασκευή

  • Τσιμεντοστρώσεις και τεχνικά αγροτικής οδοποιίας για να καλυφθούν οι ανάγκες των συμπολιτών για καλύτερη πρόσβαση στα κτήματά τους.
  • Ασφαλτοστρώσεις δημοτικής οδοποιίας
  • Καθαρισμοί αγροτικών δρόμων
  • Καθαρισμοί χόρτων και κλαδιών στις Κοινότητες
  • Καθαρισμοί παραλιών

 

  • Προγραμματισμός έργων και σύνταξη μελετών για τα εξής έργα
  • Σύνταξη και δημοπράτηση μελέτης αγροτικής μικρών τεχνικών συνολικού ποσού € 80.000 (περιλαμβάνει τεχνικά και τσιμεντοστρώσεις), δημοπρατείται εντός του Νοεμβρίου.
  • Σύνταξη μελέτης για ασφαλτοστρώσεις με βάση το τεχνικό πρόγραμμα του 2022
  • Σύνταξη μελέτης για την κατασκευή πλατείας στην ΤΚ Δαμακινίου, 30.000 ευρώ, είναι χρόνιο αίτημα της κοινότητας.

 

Έχουμε άριστη συνεργασία με τους Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων, τα τσιμέντα μοιράζονται ανάλογα με το μέγεθος του χωριού σε συνεννόηση μαζί τους.

 Εργολάβος για άμεση αντικατάσταση λαμπτήρων όπου χρειάζεται, μετά το αίτημα του εκάστοτε δημότη, χωρίς καθυστερήσεις.

 Αποκαταστάσεις από πυρκαγιά 2021: Έχουμε αρκετά προβλήματα γιατί το Κράτος δεν έχει ακόμα προβεί στις αποζημιώσεις των παραγωγών, πλην όσων ήταν κατ’επάγγελμα αγρότες. Έχουν μείνει και πολλές ιδιοκτησίες πλέον ακαθάριστες γιατί δεν έχουν απομακρυνθεί τα καμένα και το τοπίο είναι εκρηκτικό και πρέπει κάπως να το διαχειριστούμε. Διαμόρφωση χώρου συγκέντρωσης κατοίκων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σε χώρο πέριξ του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στη Ζήρια. Αποκατάσταση υποδομών μετά την πυρκαγιά, μέσα στο μήνα δημοπρατείται το έργο.

 Τιμολογιακή πολιτική για πυρόπληκτες περιοχές

Κάηκε το σύνολο του αρδευτικού δικτύου της ΔΕΥΑ και ποτίζανε από το δίκτυο ύδρευσης, απαλλάξαμε από 250 κ.μ. ανά οικογένεια τους κατοίκους της Ζήριας για να μην το πληρώσουν χρυσό το νερό που κατανάλωσαν. Μειώσαμε έτσι 50% το πάγιο μόνο για Ζήρια, πλέον θα απαλλαγούν και οι Καμάρες από το πάγιο για την κατανάλωση για το 2022.

 Παραλιακή οδός διαφυγής: Από το 2015 που ήμουν πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου στην προηγούμενη δημοτική θητεία, έφερα θέμα για τη διάνοιξη του παραλιακού δρόμου που συνδέει Λαμπίρι με Ακονιά που είχε κλείσει το 2007 επί Βαρνακιώτη. Το θέμα δυστυχώς κόλλησε τότε, σήμερα το επαναφέραμε, η πράξη αναλογισμού θα βγει από την Περιφέρεια (γίνεται επί χάρτου επανακαθορισμός του αιγιαλού), τις έχουμε υποβάλει με τις απαραίτητες διορθώσεις ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Παράλληλα, επειδή είχαμε αυτό το θέμα πέρσι με τη μεγάλη φωτιά, με έγγραφα από τα Σώματα Ασφαλείας (Λιμενικό και Πυροσβεστική), προσπαθούμε με fast track διαδικασίες να ξεκινήσουμε τις εργασίες τώρα, αφού η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι υπηρεσίες μας καθυστέρησαν, έχουμε πάρει κι άλλη παράταση της έκτακτης ανάγκης μέχρι Ιανουάριο του 2023 και προσπαθούμε να υπογράψουμε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια, ίσως και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα έχουμε την τελική απάντηση. Θα είναι ένα μεγάλο έργο και για τον τουρισμό και για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και για περίπτωση κινδύνου.