Γιος Σύρου μετανάστη μπήκε από τους πρώτους στο Πολυτεχνείο

Με εφόδιο την σφοδρή επιθυμία να αλλάξει ζωή και να πραγματοποιήσει τα σχέδια του ο 18ρονος Ζαχαριάς Ιμάν γιός Σύρου μετανάστη, πέρασε πρώτος στο Πολυτεχνείο και μάλιστα από τα ΕΠΑΛ στο τμήμα Ναυπηγών. Ονειρο του να αποκτήσει το δικό του ναυπηγείο, χωρίς να σταματήσει να δουλεύει για την επιβίωση. Ο νεαρός Ζαχαρίας αποδεικνύει περίτρανα ότι η επιθυμία είναι το ισχυρότερο κίνητρο και τίποτε δεν μπορεί να σε σταματήσει όταν έχεις στόχους. Συμβουλεύει όσους αισθάνονται λιγότεροι ευνοημένοι να μην το βάζουν ποτέ κάτω και να «να προσπαθούν χίλιες φορές» όπως λέει χαρακτηριστικά. Το δώρο που θέλει για την είσοδό του στο Πανεπιστήμιο είναι ένα σαξόφωνο για να μάθει μουσική, προκειμένου να ξεκινήσει ένα ακόμα ταξίδι.

Ο Ζαχαρίας δουλεύει από δώδεκα χρονών για να βοηθήσει τους γονείς του που ήρθαν στην Ελλάδα από την Συρία το 1992 με το όνειρο μίας καλύτερης ζωής. Στην αρχή ήθελε να γίνει ψυκτικός γιατί στην κουζίνα του εστιατορίου που βοηθούσε έβλεπε τους ψυκτικούς να πηγαινοέρχονται με τα αυτοκίνητά τους και τους θεωρούσε επιτυχημένους.

Τελικά ο Ζαχαρίας που μπήκε στο Πολυτεχνείο από τα ΕΠΑΛ συγκέντρωσε 19055 μόρια, καθώς έγραψε σε όλα 20 εκτός από την έκθεση που έγραψε 14. Ηδη από την Α΄λυκείου από την οποία αποφοίτησε με 19,8 ο Ζαχαρίας έκανε τα σχέδια του. Επαιρνε δύο και τρία λεωφορεία την ημέρα προκειμένου να πάει από τη δουλειά στο σχολείο και από το σχολείο σε ένα συνοικιακό φροντιστήριο στην τελευταία τάξη του λυκείου καθώς ήταν αποφασισμένος να μην αφήσει τίποτα στην τύχη του.

Περιόρισε τα πάντα, φίλους ακόμα και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που του άρεσαν να παίζει και αφοσιώθηκε στο διάβασμα. Συνήθιζε να μελετάει ακούγοντας τζαζ και χθες που βγήκαν τα αποτελέσματα και ο φίλος του πλέον ιδιοκτήτης εστιατορίου του είπε τι δώρο θέλει για την μεγάλη επιτυχία του ο Ζαχαρίας, όπως είπε στο protothema.gr και την Ισμήνη Χαραλαμποπούλου, ζήτησε ένα σαξόφωνο. Και εξήγησε: «Θέλω να μάθω μουσική να μάθω να παίζω σαξόφωνο καθώς η τζαζ μου κράτησε συντροφιά όλο τον χειμώνα που διάβαζα».

Ο Ζαχαρίας Ιμαμ αποκαλύπτει το «μυστικό της επιτυχίας του»: «Το να τα παρατάει κανείς δεν έχει σημασία. Πρέπει να καταλάβουμε το νόημα της ζωής. Ακόμα και χίλιες φορές να αποτύχουμε πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε ακόμα και να ο διπλανός μας το επιτύχει με την πρώτη».

Ο νεαρός γιος μεταναστών από τη Συρία που δηλώνει ότι θεωρεί πατρίδα του την Ελλάδα δεν σταματάει να ονειρεύεται και να έχει νέες επιθυμίες και σχέδια. Ο επόμενος στόχος του όπως λέει ο ίδιος είναι να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο να πιάσει δουλειά σε ναυπηγείο να δημιουργήσει το δικό του ναυπηγείο και ίσως να φύγει και στο εξωτερικό. Δεν είναι απίθανο να βγει και αληθινή η ευχή του φίλου του να σπουδάσει και να ξαναχτίσει την Συρία.

 

https://www.protothema.gr/greece/article/919738/panelladikes-2019-gios-surou-metanasti-bike-apo-tous-protous-sto-polutehneio/