“Γιορτή Λεμονιού” στην Τέμενη το Σάββατο 15 Οκτωβρίου

Την άνοιξη, όταν ο τόπος μας λουλουδιάζει και οι ευωδιές ξεχύνονται απ΄ τα περιβόλια, ντόπιοι κι επισκέπτες χαίρονται την ομορφιά της φύσης! Η αγωνία του χειμώνα , μήπως ο πάγος «χτυπήσει» ύπουλα, έχει τελειώσει κι η άνοιξη εισβάλλει και κινητοποιεί όλες τις αισθήσεις.

Τον Σεπτέμβρη όμως όλοι ανασκουμπώνονται-αγρότες, εργάτες, έμποροι- είναι όλοι στις επάλξεις. Ο καρπός έχει δέσει και είναι η ώρα της συγκομιδής. Το λεμόνι καταπράσινο, σφιχτοδεμένο πάνω στο δέντρο, γεμάτο χυμούς κι αρώματα-που καμιά σχέση δεν έχουν με τα «εισαγόμενα»- είναι η υπερηφάνεια του αγρότη, που τώρα περιμένει να πληρωθεί τους κόπους του. Κι είναι αυτοί οι κόποι που επί δεκαετίες σπούδασαν παιδιά, προίκισαν κόρες, τάισαν οικογένειες.

«Χρυσάφι», έλεγαν οι παππούδες μας το λεμόνι γιατί ήταν πραγματικά χρυσός εκείνη την εποχή τουλάχιστον που το κράτος προστάτευε το προϊόν.

Το λεμόνι λοιπόν είναι οργανικό κομμάτι της ζωής των Τεμεναίων κι αυτό θέλουμε να τιμήσουμε με τη «ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΛΕΜΟΝΙΟΥ». Διοργανωτές της γιορτής είναι η Τοπική Κοινότητα Τέμενης, Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Ένωση» και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τέμενης. Η δράση έχει στόχο την ανάδειξη του προϊόντος και σ΄ αυτό θα συμβάλλουν οι ομιλίες των ειδικών(γιατρός, γεωπόνος, αγρότης) σε μια προσπάθεια να το γνωρίσουμε σφαιρικά .

Το ψυχαγωγικό πρόγραμμα πλαισιώνεται από χορούς των μελών του χορευτικού τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου, σε διδασκαλία του Δ. Μασαούτη και τη χορωδία του 3ου Γυμνασίου Αιγίου, υπό τη διεύθυνση της Μ. Σταυράκη. Θα εκτεθούν επίσης έργα και δημιουργίες των μαθητών του Δημ. Σχολείου Τέμενης , με θέμα το λεμόνι, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους.

Σας προσκαλούμε ,λοιπόν, με φιλόξενη διάθεση, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου και ώρα 19:30 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Τέμενης. Θα σας καλωσορίσουμε με φρέσκια σπιτική λεμονάδα, θα σας γλυκάνουμε με γλυκιές δημιουργίες των κυριών της Τέμενης και των φίλων του χωριού μας και τέλος θα χορέψουμε όλοι μαζί στο γλέντι που θα ακολουθήσει, με δωρεάν κρασί.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα

Οι διοργανωτές