Γιατί δεν πρέπει να δανείζετε ποτέ τα ακουστικά σας;

Πιθανά έχει συμβεί σε όλους: κάποιος φίλος σας έχει ξεχάσει τα ακουστικά του στο σπίτι και ζητά να δανειστεί τα δικά σας. Επίσης μπορεί και εσείς να έχετε κάνει το ίδιο. Ωστόσο οι επιστήμονες εξηγούν πως αυτή η απλή «καλή πράξη» μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία.

Όπως αναφέρει στο Buzzfeed η Kelly Reynolds, καθηγήτρια ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα, πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως η πλειονότητα της μικροβιακής χλωρίδας των αυτιών αποτελείται από ψευδομονάδες και στελέχη σταφυλόκοκκου. Οι άνθρωποι συνήθως δεν εμφανίζουν προβλήματα από τα βακτήρια που φέρουν στα αυτιά τους, τα οποία διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο αν δανειστείς τα ακουστικά κάποιου άλλου ή δανείσεις τα δικά σου, τότε διπλασιάζεις την μικροβιακή χλωρίδα στα αυτιά σου. Επίσης εξηγεί πως ο οργανισμός σου μπορεί να μην έχει «άμυνα» στα ξένα βακτήρια και να εμφανίσεις μολύνσεις του αυτιού, ενώ ειδικά για την περίπτωση του σταφυλόκοκκου τονίζει πως αν το ξένο στέλεχος εισχωρήσει στον οργανισμό από κάποια μικρή ουλή του δέρματος κοντά στο αυτί ή έναν ανοιχτό θύλακα τρίχας τότε μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δερματοπάθειες.

Η ίδια συνιστά να απολυμαίνουμε τακτικά τα ακουστικά μας (το μέρος που μπαίνει μέσα στο αυτί) και πάνω από όλα να μην δανειζόμαστε ξένα ακουστικά και να μην δανείζουμε τα δικά μας.

 

Ourlife.gr