Γιάννης Ανδρικόπουλος-Φίλιππος Οικονόμου: «Αίμα και Μύρο Νεομαρτύρων Καλαβρυτινών” (Ορατόριο )

Ο Αιγιώτης ποιητής µας Γιάννης Ανδρικόπουλος και ο αείµνηστος Αιγιώτης Φίλιππος

Ο αείμνηστος Φίλιππος Οικονόμου

Οικονόµου συνέδεσαν ποίηση και µουσική σε ένα αριστούργηµα, το Ορατόριο «Αίµα και Μύρο Νεοµαρτύρων Καλαβρυτινών», σπουδαία παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές που αποτυπώνει το δράµα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώµατος. Ο κ. Ανδρικόπουλος κατά την παρουσίαση του Ορατορίου στα Καλάβρυτα πριν αρκετά χρόνια, είχε αναφέρει µεταξύ άλλων:

  “Το ποιητικό κείµενο πριν το παραχωρήσω στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώµατος είχε γνωρίσει ως βιβλίο δύο πανελλήνες διακρίσεις, από την Ελληνική Εταιρεία Χριστιανικών Γραµµάτων και το Τµήµα Γραµµάτων και Τεχνών της Ακαδηµίας Αθηνών. Έγραφα τότε: “Στόχος και βαθεια ψυχική του ανάγκη είναι να αποδοθούν µε ποιητικό λυρικό τρόπο η τραγικότητα των γεγονότων της Μεγάλης Σφαγής, ο ειρηνικός τρόπος ζωής των θυµάτων, τα ψυχικά συναισθήµατα πόνου, απόγνωσης οιµωγής αλλά και ανάτασης, των γυναικών και των παιδιών των εκτελεσθέντων και η τελική εντολή των θυσιασθέντων Νεοµαρτύρων για αποκήρυξη του πολεµικού Ολέθρου.

Πάνω σε αυτό το πνεύµα, το έργο ξετυλίγεται µε τον καίριο κι αποφασιστικό λόγο που διατυπώνεται µέσα από τα Χορικά, αλλά και µε τις φωνές των Αναγνωστών, των Ιερέων, του Αρχιερέα, θρηνωδίες των χαροκαµένων γυναικών και των ορφανεµένων παιδιών. Ο συγγραφέας φθάνει µέχρι την κορύφωση της τραγικότητας µε την προσωποποίηση του ιστορικού βουνού, του Χελµού, που παίρνει κι αυτός µέρος στη θρηνητική ακολουθία των νεκρών και στην έκφραση του Πανανθρώπινου πόθου για Ειρήνη.

Τέλος, η ποιητική φαντασία δίνει σάρκα και οστά και φωνή στις Σκιές των Εκτελεσθέντων Νεοµαρτύρων Καλαβρυτινών, που βγαίνουν από τον Ιερό τους Τύµβο και δίνουν τη διαχρονική τους εντολή, µέσα από τη γαλήνη της Αιωνιότητάς τους. Μέσα από τα αδιάψευστα ιστορικά ντοκουµένα ξεπήδησε ο ψυχισµός των ανθρώπων που έµειναν ανάµεσα στα καψαλισµένα σπίτια και τα ξεψυχισµένα και µατοκυλισµένα κορµιά των νέων και µε το θρήνο και τα µοιρολόγια τους:

Κρατάνε αξεθώριαστες  τις αγιασµένες Μορφές των νεοµαρτύρων.

Στέκονται µπροστά στους Τάφους τους και σαν Τρισάγιο Ιερής Μνήµης επιζητούν:

ΑΦΕΣΗ ΑΜΑΡΤΙΩΝ- ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ – ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ.” 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

(Στα πλαίσια των εκδηλώσεων της 53ης Επετείου του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, στις 12/12/1996, ο Δήμος Καλαβρύτων ανακήρυξε Επίτιμο Δημότη της Μαρτυρικής Πόλεως των Καλαβρύτων, τον ποιητή Γιάννη Ανδρικόπουλο για την προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα και για την εξύμνηση της Καλαβρυτινής Θυσίας, ιδίως μέσα από την ποιητική σύνθεση: “Αίμα και Μύρο Νεομαρτύρων Καλαβρυτινών”