Γεννήθηκαν τα πρώτα κουτάβια με εξωσωματική

Επτά κουταβάκια που γεννήθηκαν από παρένθετη μητέρα είναι τα πρώτα στον κόσμο που γεννιούνται έπειτα από εξωσωματική γονιμοποίηση, ανακοίνωσαν αμερικανοί επιστήμονες.

Το επίτευγμα αυτό, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS One», ανοίγει το δρόμο για την σωτηρία ειδών σκύλων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όπως τα άγρια σκυλιά της Αφρικής.

Επιπλέον, παρέχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες γονιδιωματικής τροποποίησης (gene editing) για να εκριζωθούν κληρονομούμενες ασθένειες στους σκύλους και για να μελετηθούν τα γενετικά νοσήματα στους ανθρώπους.

Οι σκύλοι έχουν περισσότερες από 350 κληρονομούμενες διαταραχές κοινές με τους ανθρώπους – σχεδόν διπλάσιες απ’ οποιοδήποτε άλλο ζωικό είδος.

Όπως γράφουν οι επιστήμονες από το Κολέγιο Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Κορνέλ, στη Νέα Υόρκη, τα κουτάβια δημιουργήθηκαν από τρία σετ γονέων.

Συνολικά εμφυτεύθηκαν σε μία σκυλίτσα 19 έμβρυα από τα οποία αναπτύχθηκαν τα επτά που γεννήθηκαν. Τα πέντε από αυτά είναι καθαρόαιμα μπιγκλ και τα δύο διασταύρωση μπιγκλ με κόκερ σπάνιελ.

Η εμφύτευση των εμβρύων στην παρένθετη μητέρα έγινε με τεχνικές παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται στις κλινικές γονιμότητας για ανθρώπους.

Οι προσπάθειες για γέννηση σκύλων με εξωσωματική χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, αλλά έως τώρα είχαν αποτύχει όλες, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άλεξ Τράβις, αναπληρωτής καθηγητής Αναπαραγωγικής Βιολογίας στο Ινστιτούτο Υγείας Ζώων Baker του Κορνέλ.

Όπως εξήγηση, η εξωσωματική στους σκύλους είχε πολλές προκλήσεις, με κυριότερες την συλλογή ώριμων ωαρίων, την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών στο εργαστήριο ώστε να επιτευχθεί η γονιμοποίηση των ωαρίων από τα σπερματοζωάρια και η κατάψυξη των εμβρύων έως ότου έρθει η στιγμή της εμφύτευσης.

Τα κουτάβια γεννήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, αλλά η ύπαρξή τους διατηρήθηκε κρυφή έως ότου δημοσιευθεί επισήμως η έρευνα σε μεγάλο επιστημονικό περιοδικό.

 

healthypet.gr