Γενικό Λύκειο Καμαρών: Πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Αιγίου

Την Παρασκευή 28 Απριλίου στο Γενικό Λύκειο Καμαρών Αχαΐας πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου. Προηγήθηκε εκδήλωση με θέμα: «Είμαι ενεργός πολίτης – Γίνομαι εθελοντής αιμοδότης και δωρητής μυελού των οστών» που περιελάμβανε παρουσίαση εργασίας των μαθητών της Α’ Λυκείου με θέμα την πληροφόρηση για το αίμα, τις λειτουργίες του καθώς και την ανάγκη στην κοινωνία για μονάδες αίματος. Ακολούθησε η παρέμβαση της κας Καζάνη Μαρίας, νοσηλεύτριας του Γ. Ν. Αιγίου και υπεύθυνης για την αιμοδοσία. Επίσης μαθητές και  μαθήτριες της Α’ Λυκείου, με στόχο να παροτρύνουν τους πολίτες να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, δημιούργησαν ένα videoclip διασκευάζοντας γνωστό ρεμπέτικο τραγούδι καθώς επίσης έφτιαξαν , σχετικό με το σκοπό αυτό, ενημερωτικό φυλλάδιο.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε σε όλους μας η παρέμβαση της κας Χριστίνας Καρακωνσταντή εθελόντριας του Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ), η οποία με πολύ βιωματικό τρόπο μας ενημέρωσε για την αναγκαιότητα του να γίνουμε δότες μυελού των οστών, καθώς έτσι σώζονται ανθρώπινες ζωές. Στην συνέχεια βραβεύτηκαν μαθητές/τριες που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό αφίσας με θέμα «εθελοντισμός και αιμοδοσία» που είχε προκηρυχτεί από το σχολείο μας. Ακολούθησε εθελοντική αιμοδοσία στην οποία μετείχαν μαθητές της Γ’ Λυκείου, εκπαιδευτικοί και κάτοικοι της περιοχής.

Η όλη δράση εντάσσεται στο Σχέδιο Δράσης «Γνωρίζω τον κόσμο που με περιβάλλει – Γίνομαι ενεργός πολίτης» στο πλαίσιο της αξιολόγησης της Σχολικής μονάδας και συνδέεται οριζόντια με δύο προγράμματα Αγωγής Υγείας («Ενεργός Πολίτης – Εθελοντισμός» και « Εθελοντισμός και Υγεία: Αιμοδοσία, Προσφορά ιστών και οργάνων»), με τα οποία ενταχθήκαμε ως σχολείο στο Τοπικό Θεματικό Δίκτυο Αγωγής Υγείας  με τίτλο « Έφηβοι Πολίτες του Κόσμου- ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ». Στόχος ήταν να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας και να τους εμπλέξουμε στην δράση με τρόπο ουσιαστικό και δημιουργικό. Γι αυτό το λόγο συνδέσαμε τις διάφορες επιμέρους δράσεις με μαθήματα (Βιολογία, Νεοελληνική Γλώσσα), ώστε ακολουθώντας τις αρχές της βιωματικής μάθησης να «ρίξουμε το σπόρο» για μια συνείδηση αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που θα εμπλέκει το σχολείο ως δομή και κυρίως τους/τις μαθητές/τριες με την κοινωνία.

Το ΓΕΛ Καμαρών είναι ένα σχολείο που δεν περίμενε την τυπική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, για να προωθήσει δράσεις εθελοντισμού (τρόφιμα για πλημμυροπαθείς, Ουκρανία, σεισμοπαθείς στην Τουρκία και σε ιδρύματα τοπικά) με επιστέγασμα την εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιούμε ετησίως από το 2014 και τη δημιουργία ομάδας εθελοντών αιμοδοτών που από το  2016 συμμετέχει στο Εθνικό Μητρώο εθελοντών αιμοδοτών. Νιώθουμε πραγματικά υπερήφανοι για τους/τις μαθητές μας που είναι η ψυχή της προσπάθειας και ευγνώμονες προς το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που είναι πάντοτε αρωγός σε κάθε προσπάθεια του σχολείου μας.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΕΛ ΚΑΜΑΡΩΝ