Γίνονται ελκυστικά ξανά τα φωτοβολταϊκά στους κατ’ επάγγελμα αγρότες, θα δίνεται η δυνατότητα να επιχορηγούνται μέσω ΕΣΠΑ

Σειρά από ζητήματα του κλάδου των αγροτικών φωτοβολταϊκών αναδείχτηκαν στη συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού. Μεταξύ άλλων «πέρασε» η πρόταση για τη δυνατότητα δημιουργίας φωτοβολταϊκών από όλους τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες, ισχύος έως και 500 ΚW (από 100 KW που είναι σήμερα). Η τιμή ανά κιλοβατώρα θα είναι συν 10% σε σχέση με το μέσο όρο και τα συμβόλαια θα είναι εικοσαετίας. Πάντως κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου, που ψηφίστηκε κατ’ αρχήν και κατ’ άρθρο στην Επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση – και είμαι σε συνεννόηση με τον Υπουργό Γεωργίας – να δοθεί η άδεια σε γη υψηλής παραγωγικότητας».

Προέτρεψε ακόμα τους αγρότες να συγκροτήσουν ενεργειακές κοινότητες για να εξοικονομήσουν έτσι ενέργεια. Μάλιστα, αποκάλυψε πως για τις ενεργειακές κοινότητες θα υπάρξει πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτεί το 40% της επένδυσης. Κάτι ανάλογο θα γίνει και με τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών, ο κ. Σταθάκης ανέφερε τα εξής: «Για πρώτη φορά με το παρόν νομοσχέδιο ξεκαθαρίζει το τοπίο για το τι εντάσσεται στους διαγωνισμούς, όλες οι μορφές άνω των 500 μεγαβάτ, και τι δεν εντάσσεται σε διαγωνισμό που είναι κάτω των 500 μεγαβάτ και το οποίο συναρτάται η τιμή του πάντα από τον διαγωνισμό, προσθέτοντας ένα κίνητρο 5% για τους ιδιώτες, δηλαδή τους μικρούς παραγωγούς και ένα 10% για τις ενεργειακές κοινότητες.

Κάναμε το βήμα πρώτον, να αυξήσουμε τη δυνατότητα των αγροτών, κατ’ επάγγελμα αγροτών, από εκατό να μπορούν να παράγουν μέχρι πεντακόσια.

Δεύτερον, όχι με συγκεκριμένο αριθμό, δηλαδή το δικαίωμα αυτό να το έχουν δυο χιλιάδες, τρεις χιλιάδες, πέντε χιλιάδες, αλλά το δικαίωμα να το έχουν όλοι οι αγρότες. Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη τομή που κάνουμε.

Και η τρίτη τομή είναι ότι τους εξομοιώνουμε, όσον αφορά το 10% που μπορούν να πάρουν πάνω από την τιμή του διαγωνισμού, με τις ενεργειακές κοινότητες.

Οι ενεργειακές κοινότητες διατηρούν, όπως ξέρετε, ένα πλεονέκτημα διότι είναι ο θεσμός τον οποίον προωθούμε -αυτό είναι εμφανές- και είναι ένας πολύ καινοτόμος θεσμός και έχει τεράστιες δυνατότητες και στην παραγωγή ενέργειας και στην εξοικονόμηση ενέργειας και μπορούν να τον κάνουν νοικοκυριά, μικρές κοινότητες, πολυκατοικίες, πανεπιστήμια, ΤΟΕΒ, αγρότες, κτηνοτροφικές ενώσεις, δήμοι, οι πάντες.

Εκεί τους έχουμε δώσει και ένα πρώτο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ με το οποίο θα προωθήσουμε τις επενδύσεις των αγροτικών κοινοτήτων. Είπα και στην ομιλία μου ότι είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε συζήτηση, να μπορέσουμε να δούμε και κάτι ανάλογο και για τους μικρούς παραγωγούς ενέργειας, τους αγρότες και θα το δούμε στο μέλλον».

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι «Δεν υπάρχει περίπτωση -και είμαι σε συνεννόηση με τον Υπουργό Γεωργίας- να δοθεί η άδεια σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Η γη υψηλής παραγωγικότητας είναι πεπερασμένη, είναι γη υψηλής παραγωγικότητας αποκλειστικά για αγροτική χρήση. Η Ελλάδα έχει -δόξα τω Θεώ!- τεράστια ποσοστά υπόλοιπης γης με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, δάση NATURA και δεκάδες άλλες μεγάλες περιοχές. Εμείς πρέπει να προστατεύσουμε τη γη υψηλής παραγωγικότητας και δεν πρόκειται να τη μετατρέψουμε σε χρήση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό είναι ρητό από την πλευρά μου και από την πλευρά του κυρίου Αραχωβίτη, ότι δεν πρόκειται να συμβεί αυτό. Άρα, να το ξεκαθαρίσουμε οριστικά».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αγροτικών Φωτοβολταϊκων, Κωνσταντίνος Σπανούλης, μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής, τόνισε πως θα πρέπει να ενταχθούν στο νομοσχέδιο 5.000 αγροτικά φωτοβολταϊκά, έτσι ώστε να επιτευχθούν και οι στόχοι που έχουν τεθεί για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Υπενθύμισε πως σε νόμο του 2010 δόθηκε η δυνατότητα στους αγρότες να κατασκευάσουν 7.500 αγροτικά φωτοβολταϊκά, όμως τα 5.000 από αυτά δεν κατασκευάστηκαν, λόγω στρεβλώσεων της αγοράς.

Σημαντική επιτυχία θεωρεί τις επερχόμενες αλλαγές
Πάντως ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, θεωρεί σημαντική επιτυχία όσον αφορά το δικαίωμα των αγροτών να συμμετέχουν στον ενεργειακό ανασχηματισμό της χώρας. Επιγραμματικά τα σημαντικότερα στοιχεία στο Νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν λίγο:
1. Δίνεται το δικαίωμα σε όλους τους κατ’ επάγγελμα αγρότες για την δημιουργία ενός αγροτικού φ/β μέχρι 500 kw
2. H τιμή θα είναι συσχετιζόμενη με τους διαγωνισμούς. Με τα σημερινά δεδομένα είναι 0,075 ευρώ
3. Θα επιδιωχθεί η συμμετοχή αυτών των έργων σε αναπτυξιακό πρόγραμμα επιδότησης (40%).

Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με εταιρείες φωτοβολταϊκών, οι οποίοι παραδέχτηκαν ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια ουσιαστικά είχαν «παγώσει» οι επενδύσεις αγροτών αλλά ήταν επιφυλακτικοί να πάρουν θέση αν δεν διαβάσουν πρώτα το ΦΕΚ του σχετικού νομοσχεδίου.

Διαβάστε το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr