Βόμβα στα ολοήμερα σχολεία από τις 7.000 λιγότερες προσλήψεις

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει με αφορμή τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στη λειτουργία των δημοτικών σχολείων από την επόμενη σχολική χρονιά. Χθες, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν «πυρ ομαδόν» κατά της κυβέρνησης, ενώ οξεία ήταν η κόντρα μεταξύ του υπουργού Παιδείας και του προέδρου της Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για απαξίωση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου με αρνητικές επιπτώσεις για τα παιδιά της μέσης οικογένειας, με τον κ. Φίλη να τον χαρακτηρίζει «αμετανόητο νεοφιλελεύθερο».

Ειδικότερα, η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καθιερώσει από τον Σεπτέμβριο ενιαίο τύπο ολοήμερων σχολείων, καταργώντας το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) που διαρκεί από τις 2 έως τις 4 μ.μ. και παρέχει στους μαθητές τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διάφορα διδακτικά αντικείμενα, όπως Πληροφορική, Αγγλική Γλώσσα, Μουσική, Θεατρική Αγωγή κ.ά. προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και έντονη ανησυχία στους εκπαιδευτικούς, καθώς εκτιμάται ότι χιλιάδες αναπληρωτές ειδικοτήτων θα «βρεθούν στον δρόμο». Χθες, μάλιστα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων υπουργείου Παιδείας, Σάββας Φωτιάδης αποκάλυψε ότι για το επόμενο σχολικό έτος θα προσληφθούν περίπου 7.000 λιγότεροι αναπληρωτές σε σχέση με την τρέχουσα σχολική χρονιά που έφθασαν τις 22.000, επιβεβαιώνοντας έτσι τους ισχυρισμούς ότι πίσω από την υπουργική απόφαση δεν κρύβεται «η παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλους τους μαθητές της ίδιας βαθμίδας», όπως διατείνεται το υπουργείο Παιδείας, αλλά η έλλειψη πιστώσεων για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Ομαδικά «πυρά» από τα κόμματα
«Η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της απαξιώνει στην πράξη το χρήσιμο και δημιουργικό θεσμό του ολοήμερου σχολείου. Στερεί ουσιαστικά από τα παιδιά της μέσης οικογένειας εργαζομένων τη δυνατότητα ενίσχυσης και εμπλουτισμού των μαθημάτων τους και των δεξιοτήτων τους. Έτσι, οδηγεί διαρκώς προς τα κάτω το επίπεδο της μόρφωσης» δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «αν θέλουμε ως κοινωνία να έχουμε πραγματική προοπτική, οφείλουμε να δώσουμε περισσότερες δυνατότητες καινοτομίας και γνώσης σε όλα τα παιδιά του ελληνικού λαού».

Οξύτατη ήταν, εξάλλου, η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο καθιέρωσε το θεσμό των ολοήμερων δημοτικών σχολείων με ΕΑΕΠ το 2010. «Πόσο αριστερό είναι, κύριε Φίλη, να μειώνετε σχεδόν κατά τρεις ώρες τον χρόνο που τα παιδιά του δημοτικού έμεναν στο σχολείο; Τι θα πείτε στους γονείς που ενώ θα απαλλάσσονταν από το κόστος μάθησης ξένης γλώσσας και πληροφορικής, τώρα τους επιβαρύνετε και πάλι με κόστη φροντιστηρίων;», ανέφερε ο τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ. Απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόφαση το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι πρέπει να μείνει στα χαρτιά. «Είναι υποκρισία η διακήρυξη του υπουργείου ότι φτιάχνει ‘ενιαίο τύπο Δημοτικού Σχολείου’. Ενιαίο δεν είναι το σχολείο που τα μαθήματα καθορίζονται από όποιες ώρες περισσεύουν. Ενιαίο δεν είναι το σχολείο που αποκλείει από τα ολοήμερα τα παιδιά ενάμιση εκατομμυρίων ανέργων, αφού θέτει ως προϋπόθεση να είναι και οι δυο γονείς εργαζόμενοι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Περισσός.

«Στις 18 Δεκεμβρίου 2015 ο κ. Φίλης δήλωνε ‘Παντού ολοήμερα σχολεία’. Στις 4 Μαΐου 2016 ο κ. Φίλης αποφάσισε ‘Πουθενά ολοήμερα σχολεία’. Με την κατάργηση των δημοτικών σχολείων ΕΑΕΠ η κυβέρνηση συνεχίζει την παράδοση του ξηλώματος των επιτυχημένων θεσμών στην Παιδεία», δήλωσε, από την πλευρά του, το ΠΟΤΑΜΙ.

filis1Στην αντεπίθεση ο Ν. Φίλης
Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε χθες αναλυτικό δελτίο Τύπου με τις θέσεις του υπό τον τίτλο «Τα ψέματα και η αλήθεια για το ολοήμερο δημοτικό σχολείο», ενώ ο κ. Φίλης απάντησε, με γραπτή δήλωσή του, στον πρόεδρο της Ν.Δ. λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει πρόσφατα στο συνέδριο του κόμματός του ότι οι μαθητές είναι ‘πελάτες του σχολείου’, υιοθετώντας, έτσι, την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, που καταλήγει ακόμη και στην επιβολή διδάκτρων στα σχολεία. Σήμερα, επιτίθεται στο ενιαίου τύπου ολοήμερο δημοτικό σχολείο, διότι με τον θεσμό αυτό αναβαθμίζεται η δημόσια εκπαίδευση και μπαίνει φραγμός στα σχέδιά του να επεκτείνει την ιδιωτική εκπαίδευση σε βάρος της δημόσιας. Αμετανόητος νεοφιλελεύθερος, εκτίθεται για μια ακόμη φορά».

Παράλληλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε (στον ραδιοφωνικό σταθμό RealFm 97,8), ο υπουργός Παιδείας υπεραμύνθηκε της απόφασής του λέγοντας ότι το ολοήμερο σχολείο, όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά επεκτείνεται. «Τι ίσχυε μέχρι τώρα: Είχαμε πολλών τύπων σχολεία. Το κλασικό δημοτικό που τελείωνε στις 12 μ., το ΕΑΕΠ το οποίο τελείωνε στις 2 μ.μ. και τα ολοήμερα που τελείωναν στις 4 μ.μ. Εμείς τώρα λέμε ότι πρέπει σε όλα τα παιδιά, σε όλη την Ελλάδα να δίνουμε τα μαθήματα που δίνουμε στα ΕΑΕΠ, δηλαδή στο 1/3 των σχολείων της Ελλάδας. Γι’ αυτό, αυξάνουμε το κανονικό πρόγραμμα του σχολείου από 12.15 σε 1.15 και ταυτόχρονα μειώνουμε το πρόγραμμα των ΕΑΕΠ από τις 2 σε 1.15, ώστε να υπάρχει σε όλη τη χώρα ένας ενιαίος τύπος ολοήμερου δημοτικού σχολείου. Και μετά τη 1.15 όσοι γονείς θέλουν που εργάζονται, θα αφήνουν τα παιδιά στο ολοήμερο έως τις 4 το μεσημέρι».

Kalabrytwn_AmvrosiosΙερό μέτωπο
Τζιχαντιστής ο Αμβρόσιος

Αναφερόμενος στο μάθημα των Θρησκευτικών και τις αντιδράσεις που προκαλεί το ενδεχόμενο μετατροπής του σε Θρησκειολογία, ο κ. Φίλης άνοιξε «μέτωπο» με τον μητροπολίτη Αμβρόσιο, ο οποίος την Μεγάλη Παρασκευή είπε «να σαπίσει το χέρι του υπουργού, αν υπογράψει κατάργηση του μαθήματος», χαρακτηρίζοντάς τον μητροπολίτη Αιγιάλειας Αμβρόσιο, «τζιχαντιστή της Ορθοδοξίας».

«Το σχολείο στη χώρα μας είναι κοσμικό. Βεβαίως, Θρησκευτικά θα υπάρχουν, είναι το μοναδικό δευτερεύων μάθημα που διδάσκεται σε όλες τις βαθμίδες, αλλά δεν πρόκειται να το αφήσουμε το μάθημα στον Αμβρόσιο, δηλαδή σε Ορθόδοξους τζιχαντιστές», είπε ο κ. Φίλης. Τέλος, το υπουργείο Παιδείας παραδέχθηκε ότι άλλαξε η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής των πανελλαδικών εξετάσεων, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως η επιλογή των νέων μελών «υπακούει σε επιστημονικά-εκπαιδευτικά κριτήρια και μόνο». Η απάντηση αυτή δόθηκε μετά από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο περί «ξηλώματος» της Επιτροπής Εξετάσεων» και «διορισμούς συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ».