Βρες συμμάχους στη διαχείριση βάρους

Άλλη μία προσπάθεια ένταξης σε ένα πρόγραμμα διατροφής ξεκινά και όπως είναι αναμενόμενο η διαδικασία δεν είναι πάντα εύκολη. Απαιτείται αυτοσυγκράτηση, υπομονή, πειθαρχία και πάνω από όλα ψυχολογία και διάθεση θετική.

Ο περίγυρός μας αποτελεί πάντα έναν ισχυρό σύμμαχο ή μήπως έχεις και εσύ αυτή τη φίλη που έχει βαλθεί να σε παρασέρνει σε διατροφικές υπερβολές; Ήξερες ότι σύμμαχοί σου στην προσπάθειά σου μπορεί να είναι και κάτι πολύ πιο απλό που μάλλον το έχεις ήδη στην καθημερινότητά σου; Και αναφέρομαι στον καφέ!

Μα πως ο καφές θα με βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους μου;

Καταρχάς να αναφέρουμε πως ο καφές αποτελεί ένα συστατικό με ελάχιστες έως μηδαμινές θα λέγαμε θερμίδες. Μην μπερδευτούμε όμως! Δεν αναφέρομαι στο τελικό ρόφημα καφέ όπου μπορεί να έχει κανείς προσθέσει γενναίες κουταλιές ζάχαρης, γάλα πλήρες σε λιπαρά ή ακόμη και κανένα λαχταριστό topping από σαντιγί. Η πρώτη μας ύλη, ο σκέτος ο καφές είναι αυτός που θα αποκαλούσαμε αθώο θερμιδικά. Επομένως, απολαύστε τον αγαπημένο σας φραπέ ή ζεστό στιγμιαίο νες τον με την ελάχιστη ζάχαρη (γιατί όχι και καθόλου) και ίσως και με λίγο γάλα χαμηλό σε λιπαρά, εάν τον προτιμάτε έτσι. Θα σας βοηθήσει λοιπόν να πάρετε τόνωση, λόγω της καφεΐνης, και ταυτόχρονα να «χαζέψετε» πίνοντας τον καφέ σας αντί να τσιμπολογάτε διαρκώς μικρές λιχουδιές.

Περισσότερα οφέλη…

Επιπλέον θα σας βοηθήσει στην ενυδάτωση του οργανισμού καθώς μην ξεχνάμε πως το μεγαλύτερο σε όγκο συστατικό του καφέ είναι το νερό!

Σε συνδυασμό φυσικά με επαρκή πρόσληψη νερού ο καφές θα βοηθήσει το σώμα σας να ξεδιψάσει και εσάς να διαχωρίσετε το αίσθημα της δίψας με το αίσθημα της πείνας.

Τι εννοώ με αυτό;

Γνωρίζατε πως συχνά το αίσθημα δίψας «μπερδεύεται» με το αυτό της πείνας; Σας έτυχε και εσάς να νομίζετε πως πεινάτε ή να νιώθετε ατονία πιστεύοντας πως σας λείπει ενέργεια ενώ δεν έχει περάσει ούτε μία ώρα από το προηγούμενο γεύμα σας; Κι αν σας έλεγα πως η αφυδάτωση μπορεί όντως να προκαλέσει εξάντληση, ατονία; Αισθήματα που συχνά μεταφράζονται σε έλλειψη ενέργειας οδηγώντας έτσι σε υπερκατανάλωση θερμίδων.

Και πως αλλιώς μπορεί ο καφές να γίνει σύμμαχός σου σε αυτή την προσπάθεια;

Μέσω της καφεΐνης που αυτός περιέχει. Πολυάριθμες μελέτες έδειξαν την θετική επίδραση της καφείνης στο μεταβολικό ρυθμό. Σε μία από αυτές η πρόσληψη καφεΐνης αύξησε τον μεταβολικό ρυθμό 3 ώρες μετά την κατανάλωσή της, ενώ η αύξηση αυτή φάνηκε να συνδέεται με αυξημένη οξείδωση του λίπους στο σώμα. Με άλλα λόγια φάνηκε πως η πρόσληψη καφεΐνης αυξάνει τον ρυθμό με τον οποίο ο οργανισμός μας καταναλώνει ενέργεια ή όπως αλλιώς θα λέγαμε «καίει θερμίδες», ένα φαινόμενο ωστόσο που παρατηρείται κυρίως στα άτομα που ξεκινούν τώρα την κατανάλωση καφέ.

Και αν σας έδωσα μερικούς ακόμη λόγους να αγαπήσετε τον καφέ τότε να ευχηθώ καλή σας απόλαυση και μία πετυχημένη προσπάθεια διαχείρισης του βάρους σας!

Εβίτα Σιατίτσα
ΕΒΙΤΑ ΣΙΑΤΙΤΣΑΚλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc.

H Σιατίτσα Εβίτα είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην κλινική διαιτολογία. Έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2008 έως το 2016 και σήμερα διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας.