Αύριο θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι με ελλείψεις… Καλή σχολική χρονιά!

 

Η νέα σχολική χρονιά που ξεκινάει αύριο, σ’ ολόκληρη τη χώρα, δεν µπορούµε να πούµε ότι βρίσκει την Αιγιάλεια προετοιµασµένη. Για άλλη µια χρονιά, ακόµα πιο έντονα, κυριαρχούν οι ελλείψεις οι ίδιες παλιές παθογένειες! ∆υστυχώς τα σχολικά κτίρια παραµένουν στην ίδια απογοητευτική κατάσταση, µε αίθουσες διδασκαλίας σε λυόµενα «παραπήγµατα», µε σχολικά προαύλια χωρίς βασικές εγκαταστάσεις γυµναστικής και άθλησης, µε απουσία αιθουσών εκδηλώσεων, µε απαρχαιωµένες τουαλέτες κ.π.α. Κοντά σ’ όλα αυτά προστίθενται τα σηµαντικά κενά σε διδακτικό προσωπικό και χωρίς έγκριση κονδυλίων για κάλυψη αναλώσιµων υλικών, µικρών βελτιωτικών επισκευών και αναπλήρωση εποπτικών µέσων!

skandami-athina

O “TYΠΟΣ” επικοινώνησε με την  Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θµιας  Εκπ/σης Αιγιαλείας  κ. Αθηνά Σκανδάµη η οποία ανέφερε :

  • “Η φετινή χρονιά µας βρίσκει σε µια ιδίατερα προβληµατική κατάσταση, όσον αφορά την Πρωτοβάθµια Εκπαίδευση, που έχει αντίκτυπο στην οµαλή λειτουργία των σχολείων.

    Υπάρχει αργοπορία και καταβάλλουµε µεγάλη προσπάθεια µε τους αιρετούς και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών να αποκατασταθεί η οµαλή λειτουργία και να µπουν τα παιδιά στις τάξεις.

    Χθες τοποθετήθηκαν οι υπεράριθµοι, ενώ σήμερα Πέµπτη βράδυ θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συµβούλιο (ΠΥΣΠΕ) για την τοποθέτηση των αποσπασµένων τόσο στην Αχαΐα, αλλά και από άλλα ΠΥΣΠΕ.

    Αυτή τη στιγµή υπολογίζουµε ότι υπάρχουν 130 κενά σε δασκάλους στην Αχαΐα, ενώ στην Αιγιάλεια είναι κάτω από 10.

    Η εικόνα έχει βελτιωθεί αρκετά, ξεκινάµε αύριο µε τον αγιασµό, αλλά δεν θα είναι όλοι οι δάσκαλοι στις τάξεις, µιας και το ΠΥΣΠΕ συνεδριάζει απόψε το βράδυ αργά για τις τοποθετήσεις των αποσπασµένων.

Η Περιφέρεια πρέπει να «τρέξει» το θέµα των δροµολογίων

Η  κ. Σκανδάµη τονίζει και το βασικό θέµα της µετακίνησης των µαθητών στα σχολεία µε τα δροµολόγια που γίνονται κάθε χρόνο και αναφέρει:

– «Πολλοί µαθητές σχολείων εξυπηρετούνται από τα χωριά προς τα σχολεία και η µετακίνησή τους γίνεται µε δροµολόγια τα οποία έχουµε στείλει από αρχές Ιουνίου και η επικαιροποίηση έγινε στις 2 Σεπτεµβρίου.

Το θέµα πλέον πρέπει να το «τρέξει» η  Περιφέρεια ώστε οι µετακινήσεις να γίνουν άµεσα και να µην φτάσει Οκτώβρης όπως πέρσι που ξεκίνησαν οι µετακινήσεις.

Οι γονείς πιέζουν µιας και αυτοί πρέπει να πηγαίνουν τα παιδιά τους στα σχολεία και ζητούν να µπει γρήγορα το θέµα στο σωστό δρόµο”.

 

Ανιδέη η τωρινή διοίκηση του Υπουργείου

Η  κ. Σκανδάµη κάνει λόγο για ανικανότητα του Υπουργείου να διευθυτήσει λύσεις, λέγοντας «ότι είναι η πρώτη φορά που συµβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς η τωρινή διοίκηση του Υπουργείου αλλά και η  προηγούµενη φάνηκε ανίδεη  να καλύψει τις ανάγκες που έχουµε, τα κενά και τον τρόπο µε τον οποίο θα πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες και ήταν ορατή από την πρώτη στιγµή η έλλειψη σχεδιασµού.

Παρότι σε τοπικό επίπεδο η Περιφέρεια ήταν πανέτοιµη, οι υπηρεσιακές µεταβολές ακινητοποιήθηκαν και περιµέναµε το Συµβούλιο να κάνει τις µεταβολές αυτές». Πάντως ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας µαζί µε τους αιρετούς πιέζει ώστε αύριο που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι και θα γίνει ο αγιασµός να µην παρατηρούνται ελλείψεις κάτι που δεν ξέρουµε εάν είναι εφικτό.

Η αργοπορία της κάλυψης των κενών οφείλεται στον περιορισµό του εκλογικού νόµου που δεν επιτρέπει αποσπάσεις, και προσλήψεις καθώς και στο πάγωµα των διορισµών που δεν επιτρέπει τις προσλήψεις εκπαιδευτικών.