Αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 13 Μαϊου

Η Κινηματογραφική Λέσχη Αιγίου πραγματοποιεί αφιέρωμα στο φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο δημοτικό Κινηματογράφο «Απόλλων», τη Δευτέρα 13 Μαΐου και ώρα 21.30, με δωρεάν είσοδο για όλους.

Εδώ και 21 χρόνια, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως ένα σημείο συνάντησης Ελλήνων και ξένων δημιουργών, ως ένα κεντρικό γεγονός της πόλης της Θεσσαλονίκης, ένας κόμβος δημιουργίας, αναζήτησης και επικοινωνίας. Με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, ανοιχτό στον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα με ξεχωριστή έμφαση στην ελληνική παραγωγή ντοκιμαντέρ. Θα προβληθούν 3 ντοκιμαντέρ που πήραν μέρος και βραβεύθηκαν στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

 

21.30: “Απολιθώματα” του Πάνου Αρβανιτάκη (50 λεπτά)

Οι δραστηριότητες της ΔΕΗ στην περιοχή της Εορδαίας μεταλλάσσουν τον τόπο, κάνοντάς τον να μοιάζει ξένος, ανοίκειος. Σε μια αέναη διαδικασία που δεν σταματά ποτέ, άνθρωποι και μηχανές στήνουν ένα σκηνικό δυσοίωνου μέλλοντος. Ο μόχθος και η ελπίδα διαφυγής εξανθρωπίζουν αυτό τον τόπο.

22.30 : “Τα καναρίνια” του Γιώργου Κυβερνήτη (17 λεπτά)

Η Πετρίνα και ο Στάθης ήταν ερωτευμένοι από μικροί. Οι δρόμοι τους, όμως, χώρισαν και ο καθένας ακολούθησε τη δική του πορεία. Έφτιαξαν τις οικογένειές του και απέκτησαν παιδιά κι εγγόνια. Αρκετά χρόνια μετά, όταν πια είχαν μείνει μόνοι, συναντήθηκαν ξανά και παντρεύτηκαν για να γεράσουν μαζί. Σήμερα, 85 χρονών, ζουν σ’ ένα σπίτι στη Σύρο μαζί με τα καναρίνια τους.

22.50 : “Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων” του Νίκου Παπακώστα (78 λεπτά)

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, έναν αρχαίο υπολογιστή του 2ου π.Χ. αιώνα, που είναι το σπουδαιότερο αρχαιολογικό εύρημα όλων των εποχών και αποδεικνύει ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αναπτύξει προηγμένη τεχνολογία, με βάση την πυθαγόρεια φιλοσοφία και την ελληνική επιστήμη, πριν από 2500 χρόνια.