Αυτόματα συστήματα φρεναρίσματος στα οχήματα έως το 2022

Το 2022 τα αυτόματα συστήματα φρεναρίσματος θα γίνουν υποχρεωτικά και στοιχείο του βασικού εξοπλισμού των οχημάτων στις ΗΠΑ.

Το Τμήμα Μεταφορών των ΗΠΑ και η Διοίκηση Ασφάλειας Εθνικών Αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ, μαζί με άλλους φορείς ανακοίνωσαν τη δέσμευση 20 κατασκευαστών αυτοκινήτων για την προσθήκη των συστημάτων αυτόματου φρεναρίσματος στον βασικό εξοπλισμό των οχημάτων τους από το 2022 και έπειτα. Τα συστήματα αυτά είναι γνωστά ως Automatic Emergency Braking systems, η AEB Systems, εν συντομία.

Οι κατασκευαστές που δεσμεύτηκαν για την ενσωμάτωση των συστημάτων αυτών στα οχήματά τους αντιπροσωπεύουν το 99% των οχημάτων που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ, επομένως η εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να είναι καθολική. Το σύστημα αυτό δεν θα είναι μόνο στα οχήματα ιδιωτικής χρήσης, αλλά και στα ελαφριά φορτηγά.

Οι εκτιμήσεις των αρμόδιων φορέων υπολογίζουν ότι με το μέτρο αυτό θα αποφευχθούν περίπου 28.000 συγκρούσεις και 12.000 τραυματισμοί, ενώ η αύξηση του κόστους της αγοράς των νέων οχημάτων αναμένεται να αυξηθεί κατά 1000 δολάρια περίπου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχές στις ΗΠΑ έχουν ζητήσει να ενσωματωθούν και κάμερες οπισθοπορείας σε όλα τα νέα οχήματα που πωλούνται.

Ανάμεσα στις αυτοκινητοβιομηχανίες που δήλωσαν ότι θα συμμορφωθούν με την απαίτηση των αρχών είναι ηχηρά ονόματα, όπως οι Fiat, Tesla, Volkswagen, Volvo, Toyota και πολλοί άλλοι.