Αυτοδιοικητικός συντονισμός και συνεργασία με το Πανεπιστήμιο για ένα ολικό σχέδιο δράσης απέναντι στις πλημμύρες

ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΗ

 Η μέγιστη δυνατή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα δράσεων της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, προκειμένου να υπάρξει αφενός αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν υποδομές και αφετέρου αποζημίωση των πληγέντων κατοίκων και επιχειρηματιών από τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που συγκάλεσε σήμερα, Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συσκέψεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Πάτρα, παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών (Π.Ε. Αχαΐας), Χαράλαμπου Μπονάνου, (Π.Ε. Ηλείας), Βασίλη Γιαννόπουλου και Υποδομών και Έργων, Θανάση Μαυρομμάτη, αλλά και με την παρουσία Δημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων των Δήμων που υπέστησαν πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Κατά το ξεκίνημα της σύσκεψης, ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε τη σημασία συντονισμένης δράσης Περιφέρειας και Δήμων, προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων που υπάρχουν για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πλημμυρόπληκτων πολιτών, υπογράμμισε ωστόσο ότι η περιοχή βρέθηκε απέναντι σε ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και μακροπρόθεσμα.

«Πρέπει να δουλέψουμε σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να κάνουμε για την αποκατάσταση των ζημιών και την αρωγή πολιτών και επαγγελματιών που υπέστησαν πλήγμα. Το δεύτερο αφορά τον επανασχεδιασμό που πρέπει να γίνει, προκειμένου να θωρακιστεί καλύτερα η περιοχή μας. Η άποψή μου είναι ότι δεν βρεθήκαμε απλά αντιμέτωποι με ένα καιρικό φαινόμενο μεγάλης έντασης αλλά και απέναντι στην αδυναμία που σε πολλές περιοχές υπάρχει, να διαφεύγουν τα νερά προς τη θάλασσα. Αυτό είναι κάτι που ξεπερνάει πλέον τα όρια του κλασικού αντιπλημμυρικού έργου. Κατά συνέπεια, εάν θέλουμε να δώσουμε μία μακρόπνοη και ουσιαστική προοπτική στον τόπο μας, οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα νέο σχέδιο για τις λεκάνες απορροής και το σύνολο των τεχνικών έργων που πρέπει να γίνουν», τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης.

Ακολούθησε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν από κάθε πλευρά για την ταχεία καταγραφή και δρομολόγηση αποκατάστασης των ζημιών.

 

MASTER PLAN ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ  «ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Μετά τη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των Δήμων, με πρωτοβουλία του κ. Φαρμάκη ακολούθησε συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου συζητήθηκαν οι παράμετροι και οι παράγοντες των πλημμυρικών φαινομένων στον κάμπο της Δυτικής Αχαΐας και της Βόρειας Ηλείας, όπως μεταξύ άλλων, η κατεύθυνση των ανέμων, οι ανεμοστρόβιλοι, η περιορισμένη επιφάνεια απορροής ομβρίων, το αρδευτικό δίκτυο που πιθανόν είναι υποδιαστασιολογημένο, η κατάσταση του αποστραγγιστικού δικτύου,  η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, κ.ά. 

Από τη συζήτηση που έγινε, επιβεβαιώθηκε ότι η τελευταία θεομηνία έφερε στην «επιφάνεια» όλα τα παραπάνω δεδομένα, ενδεχομένως και άλλα που θα εξεταστούν. Μάλιστα, ως ενδεικτικά παραδείγματα αναφέρθηκαν, η διαχείριση απορροής των χειμάρρων Βέργα, Γουβού (περιοχή Κουρτεσίου), Μανωλάδας και Λαρισσού, όπου παρατηρείται το φαινόμενο της μηδενικής κλίσης των χειμάρρων της Δυτικής Αχαΐας για την απορροή τους καθώς και ο περιορισμός της κοίτης τους στην κατάντη περιοχή λόγω της αστικοποίησης του περιβάλλοντος σε σχέση με την κοίτη στα ανάντι (πηγή).

Συμφωνήθηκε, όλες οι παράμετροι να αξιολογηθούν κάτω από το πρίσμα τόσο των Σχεδίων Διαχείρισης Πλημμύρας όσο και του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΚΑ) και αναδείχθηκε η ανάγκη σύνταξης ενός στρατηγικού σχεδίου (Master Plan) έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. «Είναι η ώρα να ενσωματώσουμε τις παραμέτρους που καταγράφηκαν από τις πρόσφατες θεομηνίες και να προτεραιοποιήσουμε τον αντιπλημμυρικό μας σχεδιασμό βασισμένοι στις νέες συνθήκες που έχουν ήδη διαμορφωθεί» σημείωσε ο κ. Φαρμάκης, υπογραμμίζοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή, το Πανεπιστήμιο Πατρών και η επιστημονική κοινότητα της περιοχής, μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά, καλώντας το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών /Υδραυλικής Μηχανικής να συμπράξει σε αυτή την κοινή προσπάθεια.

Προς την κατεύθυνση αυτή, αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας (Τεχνικές και Περιβάλλοντος) και το Πανεπιστήμιο Πατρών ώστε να υποβληθεί πρόταση μελέτης – Μaster Plan που θα προωθηθεί για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα αφορά και τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας. Η πρόταση αυτή θα ετοιμασθεί σε ένα μήνα, ώστε η χρηματοδότησή να έχει εγκριθεί στο 1ο τρίμηνο του 2022, με στόχο την ταχύτερη δυνατή έναρξη υλοποίησης ενός σχεδιασμού που θα θωρακίσει μακροχρόνια τη Δυτική Ελλάδα.

«Με σεβασμό στο περιβάλλον και στον συμπολίτη μας, ειδικά αυτόν που πλήττεται από τα καιρικά φαινόμενα, οφείλουμε να εργαστούμε με ταχύτητα και να προσφέρουμε μία ολιστική λύση που δεν θα είναι κοντόφθαλμη. Αν θέλουμε να είμαστε πραγματικά χρήσιμοι στον τόπο, οφείλουμε τώρα να ξεκινήσουμε τον σχεδιασμό της Δυτικής Ελλάδας των επόμενων δεκαετιών, ως ενός τόπου ανθεκτικού, που δεν θα είναι έρμαιο κάθε κακοκαιρίας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης μετά το τέλος της σύσκεψης.