Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Σπανός: «Χωρίς τον Χριστό δεν θα ξημερώσει!»

    Με προσκεκλημένο τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ευσέβιο Σπανό που ανέπτυξε το θέμα «Ἡ Ορθόδοξη πνευματικότητα μέσα στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα», συνεχίστηκαν προχθές στο Κέντρο Νεότητος «Νέοι Ορίζοντες» οι εσπερινές ομιλίες που έχει καθιερώσει κάθε Κυριακή η Ιερά Μητρόπολις Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

«Η πνευματική ζωή στην Ορθοδοξία είναι τρόπος ζωής, έξω από τον χρονοχώρο του παρόντος κόσμου. Ενώ υφίσταται μέσα στον κόσμο, ζει και πολιτεύεται στα έσχατα, στο νέο κόσμο της επαγγελίας και της αποκαλύψεως. Η Θεία Λειτουργία για τη Θεολογία της Ορθόδοξης Εκκλησίας αποτελεί φανέρωση της Βασιλείας του Θεού, αποτελεί την πρόγευση της χαράς και της ειρήνης», σημείωσε αρχικά ο π. Ευσέβιος, που πρόσθεσε: «Η εμπειρία της Βασιλείας του Θεού βιώνεται κατά το μέτρο του δυνατού εδώ και τώρα μέσα στην ευχαριστηριακή και λειτουργική ζωή της Εκκλησίας ως τρόπος ζωής και όχι απλώς ως μία διδασκαλία ΄΄περί των εσχάτων΄΄. Ο Ορθόδοξος Χριστιανός ζει πάντοτε υπό το πρίσμα της αιωνιότητας. Η Ορθοδοξία πάντοτε είναι γρηγορούσα, ασκητική και θεραπευτική των όποιων πληγών και αναγκών των μελών της».

Στη συνέχεια και αφού επισήμανε πως η κοινωνία μας στερείται ηθικών αντιστάσεων διότι εμείς οι ίδιοι έχουμε απολέσει τα ηθικά μας αντισώματα, τόνισε πως η μοναδική λύση για να βγούμε από την κόλαση που μόνοι μας δημιουργήσαμε με τα ανεγκέφαλα, αντιπνευματικά και εκφυλισμένα συστήματα, είναι η επιστροφή μας στην αληθινή πηγή της ζωής, τον Αναστάντα Χριστό. «Αν πραγματικά   θέλουμε λίγη χαρά στην επώδυνη ζωή μας, την ταλαιπωρημένη από τις διεστραμμένες επιλογές μας και τα οικονομικά μνημόνια, η μόνη και ασφαλής λυσή είναι ο Κύριός μας», είπε χαρακτηριστικά ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης.

Και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας κατέληξε με τα εξής λόγια: «Μακάρι όλοι οι Έλληνες, γονείς και παιδιά, μικροί και μεγάλοι, άρχοντες και αρχόμενοι, αρχιερείς, ιερείς και μοναχοί να οδοιπορούμε μαζί με τον Χριστό μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Χωρίς τον Χριστό δεν θα ξημερώσει! Αν μείνουμε μαζί Του, ένα είναι σίγουρο: Ότι θα φθάσουμε στο τέρμα μας, στην ουράνια και αιώνια δόξα!».

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ