Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Κοιμητηριακό Ναό Αιγίου για τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, τους Προκατόχους και τους γονείς του

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κ. Ιερώνυμος, όπως καθιέρωσε από πέρυσι, από τον πρώτο χρόνο της Αρχιερατείας του, το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021 τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο στον Ιερό Κοιμητηριακό Ναό Αγίων Πάντων Αιγίου, ιερουργούντος του ιδίου, στη μνήμη των προκατόχων του, διατελεσάντων Αρχιερέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και των γονέων του, Δημητρίου και Βασιλικής, καθώς αυτή την ημερομηνία απεδήμησε προς τον Κύριο και ο αγαπητός του πατέρας Δημήτριος.

Ο Μητροπολίτης, με σεμνό και ιεροπρεπή τρόπο χωρίς να το προαναγγείλει λόγω των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων του Υπουργείου Υγείας, τέλεσε την Επιμνημόσυνη Ακολουθία για τους προκατόχους του Ηλιού, Προκόπιο, Φιλάρετο, Χαρίτωνα, Τιμόθεο, Θεόκλητο, Αγαθόνικο και Γεώργιο, καθώς και για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Χριστόδουλο και τον αδελφό αυτού, Ιωάννη Παρασκευαΐδη, που εκοιμήθη μήνα Φεβρουάριο, ενώ ο τάφος του βρίσκεται στο Κοιμητήριο του Αιγίου. Εμνημόνευσε επίσης τους αοιδίμους γονείς του προκατόχου του, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κ. Αμβροσίου, Γεώργιο και Νικολίτσα, η οποία επίσης εκοιμήθη μήνα Φεβρουάριο.

Εμνημονεύθηκαν ακόμη ο μακαριστός Μητροπολίτης Σηλυβρίας  Αιμιλιανός και οι προσφάτως κοιμηθέντες ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, μακαριστοί πατέρες, Δημήτριος Οικονομόπουλος και Νικόλαος Κίτσος.

Μετά το πέρας του Μνημοσύνου ο σεπτός Ποιμενάρχης μας με λόγια πατρικά και εγκάρδια ευχαρίστησε τους λιγοστούς παρισταμένους για την παρουσία τους και κάλεσε τους Πατέρες του Κοιμητηρίου να προσευχηθούν  για την ανάπαυση των ψυχών των κεκοιμημένων, διότι, όπως υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, «με τη μνημόνευση οι ψυχές των προσφιλών μας ανθρώπων βρίσκουν ανάπαυση στη Βασιλεία του Θεού».

Ευχόμενος στη συνέχεια «Καλό Τριώδιο» βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί στη ματαιότητα του κόσμου τούτου,  τονίζοντας πως με την προσευχή, τον πνευματικό αγώνα και τους καλούς λογισμούς μπορούμε να ενωθούμε με τον Θεό,  διότι Εκείνος με μία δική μας συγγνώμη μας κάνει και πάλι κοινωνούς της Χάρης Του.

Καταληκτικά υπογράμμισε: «Για σκεφτείτε, πατέρες και αδελφοί μου, το μεγαλείο του Χριστού μας, που μας συγχωρεί ό,τι και εάν έχουμε κάνει και ανοίγει πάλι την αγκαλιά Του για να μας δεχτεί; Πρέπει να έχουμε συγχωρητικότητα, γιατί εδώ στο Κοιμητήριο αντιλαμβανόμαστε καλύτερα ότι ο Χριστός ήρθε να σώσει τον άνθρωπο από την αμαρτία και να τον αναστήσει κατά τη Δευτέρα Παρουσία».

Έκλεισε δε το σύντομο πνευματικό του λογύδριο με μία ευχή: «Εύχομαι η Χάρη του Θεού να μας σκεπάζει, για να αγωνιζόμαστε τον καλό αγώνα και να αποκτούμε τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, γιατί, όταν φύγουμε από αυτόν τον κόσμο αυτά θα μας ανοίξουν τον Παράδεισο, για να ζήσουμε μαζί με τον Κύριό μας Ιησού Χριστό στην αιώνια Βασιλεία Του».

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ