Αρνητικό το μοριακό τεστ σε εργαζόμενη στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου – Κρούσμα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας

Στοχεύοντας στην προάσπιση της υγείας των συμπολιτών μας η δημοτική αρχή ενεργεί συντονισμένα για την αντιμετώπιση των κρίσιμων θεμάτων που καθημερινά καλείται να διαχειριστεί στη «μάχη» με την πανδημία.

Προς ενημέρωση των συμπολιτών μας ανακοινώνεται ότι το βράδυ της Τρίτης είχαμε την ευχάριστη εξέλιξη του «αρνητικού» αποτελέσματος του μοριακού τεστ σε εργαζόμενη που υπήρξαν «ενδείξεις» της νόσου στο rapid test που διενεργήθηκε χθες Δευτέρα, στα πλαίσια της προληπτικής μέριμνας ελέγχων όλων των εργαζομένων που εμπλέκονται στη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Κατόπιν αυτού το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου λειτουργεί κανονικά δεδομένων και όλων των προληπτικών ενεργειών για την προάσπιση της υγείας της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας.  

Προς αποφυγή οποιασδήποτε άλλης άποψης που διακινείται -απ`όπου κι αν προέρχεται- θα πρέπει να τονιστεί ότι η διαχείριση των θεμάτων σε αυτή τη κρίσιμη φάση απαιτεί σοβαρότητα και προσεκτικές κινήσεις που με υψηλό αίσθημα ευθύνης η δημοτική αρχή πράττει όπως και με τα κρούσματα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας αλλά και με τις «ενδείξεις» κρούσματος στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχει ο Δήμος μεριμνώντας για την προστασία των συμπολιτών μας, όλες οι ενέργειες γίνονται σε συνεργασία με τον κάθε φορέα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, τη νομοθεσία λειτουργίας των σχολείων, την κοινή λογική και πρωτίστως την στόχευση από πλευράς δημοτικής αρχής της περιφρούρησης της υγείας των συμπολιτών μας.

Με την αγαστή συνεργασία των στελεχών της δημοτικής αρχής σε απόλυτη και καθημερινή συνεννόηση με το δήμαρχο, γίνονται συντονισμένες ενέργειες για την διαχείριση όλων των ζητημάτων. 

Όπως τονίστηκε και σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας, στο πλαίσιο της προληπτικής μέριμνας από πλευράς δημοτικής αρχής με την πολύτιμη συμβολή του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους εμπλεκόμενους με τη λειτουργία των σχολείων, εργαζόμενους στην καθαριότητα, σχολικούς φύλακες, σχολικούς τροχονόμους, να εξεταστούν και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι (rapid tests) θα συνεχιστούν το μεσημέρι της Τετάρτης ώστε να αποκλείσουμε κάθε πιθανότητα διασποράς του ιού. 

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της πρόληψης για την ανατολική Αιγιάλεια οι συντονισμένες και έγκαιρες ενέργειες είχαν σαν αποτέλεσμα την διενέργεια rapid tests στον γενικό πληθυσμό.

Πιο συγκεκριμένα: 

Σε ότι αφορά το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου θα πρέπει να τονιστούν τα εξής: 

-Κατά την πρώτη ημέρα διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων το απόγευμα της Δευτέρας υπήρξε ένα περιστατικό με ενδείξεις «θετικού» δείγματος και ενεργοποιήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ. Αργά το βράδυ της Τρίτης βγήκαν τα αποτελέσματα του μοριακού ελέγχου που ήταν «Αρνητικό», επιβεβαιώνοντας την αρχική ιατρική εκτίμηση του ελέγχου αντισωμάτων ότι ενδεχομένως σε πρότερο χρόνο, όταν τα σχολεία ήταν κλειστά, η εργαζόμενη να είχε νοσήσει χωρίς συμπτώματα.

Οι ενδεδειγμένες ενέργειες ήταν: 

-η ενημέρωση της διευθύντριας του σχολείου, του προϊστάμενου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, της Δ/νσης Υγιεινής, του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων αλλά και του Συλλόγου Διδασκόντων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε σε όλο το σχολικό συγκρότημα, προληπτικά πάντα απολύμανση, συνέπεια της οποίας ήταν να μην λειτουργήσει το σχολείο την Τρίτη.

-Δεδομένης της κατάστασης έχει ήδη σταλεί αρμοδίως έγγραφο προς τον ΕΟΔΥ όπως και στην περίπτωση με το κρούσμα της Ακράτας, ζητώντας την έλευση κλιμακίου που θα διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο δημιουργίας κλίματος ασφάλειας της σχολικής κοινότητας.

-Αντίστοιχη ήταν η διαχείριση σε ότι αφορά τα κρούσματα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας όπου υπήρξε μέριμνα και όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να περιφρουρήσουμε την υγεία τόσο της σχολικής κοινότητας όσο και γενικότερα των συμπολιτών μας. 

Σε αγαστή συνεργασία των αντιδημάρχων Παιδείας Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου – Διοικητικής Υποστήριξης Μαρίας Σταυροπούλου, του προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Δημήτρη Ελευθεριώτη, της διευθύντριας του σχολείου, των εκπαιδευτικών και το Σύλλογο Γονέων εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι συνέπεια των οποίων ήταν και το αίτημα για την διενέργεια ελέγχων στο Κ.Υ.Ακράτας και το πρώην δημαρχείο Αιγείρας, δεδομένης της νομοθεσίας που απαγορεύει τη διενέργεια rapid tests στο περιβάλλον του σχολείου.

Με κατεπείγον έγγραφο της αντιδημάρχου Μ.Σταυροπούλου από την περ.εβδομάδα προς τον ΕΟΔΥ (συννημένο 1) ζητήθηκαν οι άμεσες ενέργειες για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων. Πράγματι χθες Δευτέρα είχε ήδη δρομολογηθεί η έλευση κλιμακίου και σήμερα Τρίτη διενεργήθηκαν επιτυχώς έλεγχοι σε Ακράτα και Αιγείρα. Ως εκ τούτου οποιαδήποτε ενέργεια είτε από κομματικά γραφεία είτε από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης σε μεταγενέστερο χρόνο, επιβεβαιώνει επιπλέον την ορθότητα των ενεργειών της δημοτικής αρχής και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθίστανται οι ενέργειες των εντεταλμένων από την Πολιτεία αρμοδίων φορέων.

«Στη μάχη κατά της πανδημίας δεν περισσεύει κανείς! Αλλά και κανείς δε δικαιούται να ισχυρίζεται δημόσια ανυπόστατα περιστατικά. Σε αυτή τη κρίσιμη καμπή  καλούνται όλοι να σεβαστούν την αγωνία των συμπολιτών μας και να μην καπηλεύονται το δύσκολο έργο όλων των αρμοδίων φορέων» δήλωσε με νόημα ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ΄.Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος.