Απόφαση καταπέλτης από το ΣτΕ: Χάνουν εκτάσεις όσοι έκαναν αντίρρηση στο δασικό χάρτη εκπρόθεσμα

Χάνουν τις ιδιοκτησίες τους χιλιάδες πολίτες, μεταξύ αυτών και αγρότες, που δεν κατέθεσαν εμπρόθεσμα αίτηση αντίρρησης κατά του δασικού χάρτη που κυρώθηκε μερικώς στην περιοχή τους.

Αυτό προβλέπει σχετική «φρέσκια» (1η Σεπτέμβρη) απόφαση – βόμβα του ΣτΕ (1345/2019), με θέμα «εκπρόθεσμη αίτηση ακυρώσεως κατ’ απόφασης μερικής κύρωσης δασικού χάρτη», η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί.

Η υπόθεση αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες που προσέφυγαν στην δικαιοσύνη (με το αιτιολογικό ότι δεν έκαναν αντίρρηση εμπρόθεσμα επειδή δεν είχαν πληροφορηθεί την διαδικασία) σε όλη τη χώρα και αναμένεται να αποτελέσει βόμβα στα θεμέλια της αγροτικής παραγωγής αλλά και της κοινωνίας.

Σημειωτέον ότι «αρκετοί είναι και οι πολίτες που δεν πληροφορήθηκαν έγκαιρα την προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων που έληγε στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, με αποτέλεσμα να μην καταθέσουν εμπρόθεσμα την αντίρρησή τους. Μία εκτίμηση είναι ότι περίπου το 40% των ιδιοκτητών δεν έκαναν αντίρρηση και θα χάσουν τα χωράφια τους, αφού θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο με την ολοκλήρωση του κτηματολογίου», εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο η τοπογράφος κα Γραμματή Μπακλατσή.

«Οι πολίτες δεν μπορούν να πιστέψουν πως καλλιεργήσιμες εκτάσεις που έχουν συμβόλαια εδώ και 50 χρόνια δηλώνονται στο Ε9, πληρώνουν ΕΝΦΙΑ γι’ αυτές και δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο θα χαθούν», εξήγησε η κα Μπακλατσή, ενώ πλέον υπάρχουν αμφιβολίες και για το αν θα πάρουν κανονικά τις επιδοτήσεις του 2019 το ερχόμενο φθινόπωρο οι αγρότες που έχουν τέτοιες εκκρεμότητες.

Ολόκληρη η περίληψη της απόφασης του ΣτΕΠερίληψη 

– Κατά την έννοια του άρθρου 17 παρ. 4 του ν. 3889/2010, το οποίο επιτρέπει την άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως κατά των αποφάσεων κύρωσης δασικών χαρτών κατά το μη αμφισβητηθέν με αντιρρήσεις μέρος τους, ερμηνευομένου σε συνδυασμό με το άρθρο 14, που προβλέπει διατυπώσεις ευρείας δημοσιότητας για την ανάρτηση των δασικών χαρτών προτού αυτοί κυρωθούν, ώστε να ασκηθούν εντός συγκεκριμένης προθεσμίας αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου τους, οι ενδιαφερόμενοι τεκμαίρεται ότι γνωρίζουν την ανάρτηση των δασικών χαρτών και, επομένως, την επικείμενη κύρωσή τους κατά το μέρος που δεν θα αποτελέσει αντικείμενο αντιρρήσεων, ήδη από την ολοκλήρωση των ανωτέρω διατυπώσεων δημοσιότητας. Ως εκ τούτου, η προθεσμία ασκήσεως αιτήσεως ακυρώσεως κατά της κύρωσης του μη αμφισβητηθέντος με αντιρρήσεις δασικού χάρτη, η κατάρτιση και ανάρτηση του οποίου είναι γνωστή στον ενδιαφερόμενο λόγω της προηγηθείσης δημοσιότητας, κινείται από τη δημοσίευση της κυρωτικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δεδομένου, μάλιστα, ότι ο χάρτης αναφέρεται σε σημαντικού εμβαδού και ευρεία έκταση. Δεν ασκεί δε επιρροή ότι το τμήμα της έκτασης στο οποίο αφορά η κάθε αίτηση ακυρώσεως είναι, ενδεχομένως, μικρό και εντοπισμένο. Άλλως έχει το ζήτημα στην περίπτωση που οι διατυπώσεις δημοσιότητας της ανάρτησης των δασικών χαρτών δεν έχουν τηρηθεί ή υπήρξαν ελλιπείς ή μη προσήκουσες, οπότε δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί τεκμήριο πλήρους γνώσης του περιεχομένου των χαρτών και να κινηθεί η προθεσμία άσκησης αντιρρήσεων. Άλλως, επίσης, έχει το ζήτημα, όταν εκτάσεις εμπίπτουσες σε εγκεκριμένα σχέδια πόλεως ή πολεοδομικές μελέτες ως δομήσιμες, οπότε ο ενδιαφερόμενος, γνωρίζοντας ότι το ακίνητό του ευρίσκεται εντός πολεοδομημένης περιοχής, ευλόγως δεν επιδεικνύει ενδιαφέρον για το περιεχόμενο του δασικού χάρτη, περιλαμβάνονται εν τούτοις στο χάρτη ως δασικές, όταν, δηλαδή, και ο νομοθέτης θεωρεί περιττή την υποβολή αντιρρήσεων. Σε αμφότερες τις εν λόγω περιπτώσεις, η προθεσμία ασκήσεως αιτήσεως ακυρώσεως κατά της κύρωσης του δασικού χάρτη, δεν κινείται από τη δημοσίευση της κυρωτικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αλλά από τη γνώση της εκ μέρους του ενδιαφερομένου.

Ενόψει των ανωτέρω, εκπροθέσμως ασκήθηκε η υπό κρίση αίτηση µετά την πάροδο επτά (7) και πλέον μηνών από τη δημοσίευση της προσβαλλομένης απόφασης στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως.

Πρόεδρος: Ι. Μαντζουράνης
Εισηγητής: Π. Καρλή

Το πλήρες κείμενο της απόφασης θα αναρτηθεί αμέσως μετά την καθαρογραφή του από το Δικαστήριο.

Μπίκας Αλέξανδρος
Πηγή: https://www.agrotypos.gr/thesmoi/perivallon-dasi/apofasi-katapeltis-apo-to-ste-chanoun-ektaseis-osoi-ekanan-antirrisi-sto