Αποδεκτή η πρόταση της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» για έκδοση ψηφίσματος για την Ορθοδοξία και τον Πολιτισμό

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σοβαρότητα του θέματος μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και με βαθιά την πίστη ότι η αυτοδιοίκηση οφείλει να αρθρώνει δημόσιο λόγο, όταν παραβιάζονται κανόνες του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα όταν οι παραβιάσεις αυτές αντίκεινται στην πολιτιστική μας κληρονομιά, η «ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ» πρότεινε ο Δήμος Αιγιαλείας να ενώσει τη φωνή του με τις διαμαρτυρίες που διατυπώνονται τόσο στη χώρα μας όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας ενέκρινε κατά πλειοψηφία (διαφώνησαν ελάχιστοι) την πρόταση της δημοτικής παράταξης για την έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας, με αποδέκτες το υπουργείο Εξωτερικών και την Τουρκική Πρεσβεία.

Η επικεφαλής της παράταξης Βασιλική Ψυχράμη, δήλωσε: «Είναι αδιανόητο το γεγονός πως ένα από τα κορυφαία σύμβολα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ο σπουδαιότερος Ναός της Ορθοδοξίας εργαλειοποιείται προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες. Η υπεράσπιση του περίλαμπρου αυτού μνημείου και των αξιών που εκπέμπει σε όλη την οικουμένη, είναι χρέος και της τοπικής αυτοδιοίκησης, που οφείλει να μεταφέρει το κοινό αίσθημα, να διαφυλάττει τη συλλογική και ιστορική μνήμη και να προστατεύει τις πανανθρώπινες αξίες για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, αξίες που έχουν ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή ταραχώδη εποχή μας».

Το περιεχόμενο του ψηφίσματος που πρότεινε και έγινε αποδεκτό από το Σώμα, είναι το ακόλουθο:

«Η απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αποτελεί πλήγμα και προσβολή, όχι μόνο του οικουμενικού συμβόλου του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, αλλά και ενός μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς προστατευόμενου από την UNESCO.

Το εμβληματικό μνημείο, το πιο διάσημο και υπερήφανο δείγμα της Βυζαντινής αρχιτεκτονικής αποτελεί γέφυρα, σύμβολο και κήρυκα ειρηνικής συνύπαρξης λαών, θρησκειών και πολιτισμών. Η μετατροπή της σε τζαμί εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και είναι αλλαγή με επικίνδυνους συμβολισμούς. Σηματοδοτεί την “αλλοίωση του κοσμικού χαρακτήρα του σύγχρονου τουρκικού κράτους” και πυροδοτεί νέο γύρο εντάσεων και αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ευλόγως έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια, την αγανάκτηση και τη θλίψη της ανθρωπότητας συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής διανόησης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, αποτυπώνοντας τα συναισθήματα των δημοτών του και των απανταχού Ελλήνων, καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη και προκλητική αυτή απόφαση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Καλούμε την UNESCO αλλά και τη διεθνή κοινότητα να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και κυρώσεις. Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης και όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας μας να αναδείξουν την οικουμενική διάσταση του ζητήματος και τον οικουμενικό ρόλο της Αγίας Σοφίας. Ζητούμε να ανατραπεί αυτή η απόφαση και να αναδειχθεί ξανά η Αγία Σοφία σε μνημείο που αγκαλιάζει όλη την ανθρωπότητα…».