Απειλούνται με λουκέτο τα Παιδικά Χωριά SOS

 Η πολιτική ανικανότητα στα… καλύτερά της

Η Ελλάδα της κρίσης θα μπορούσε να εξελιχτεί σε μια χώρα – πρότυπο, που άντεξε στα πολύ δύσκολα, βρήκε τις ανάσες και την περπατησιά της, και αξιοποίησε τη συγκεκριμένη προχωρημένα δύσκολη περίοδο, για να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο εθνικό μέλλον…

Υποτίθεται… Κάτι τέτοιο φυσικά και δεν συνέβη, και είναι κάτι που το βλέπουμε γύρω, δίπλα και μπροστά μας, σε ανύποπτες στιγμές μιας εθνικής καθημερινότητας ακραία μελαγχολικής.

Υπάρχουν ωστόσο και στιγμές που απορείς με τα όρια της πολιτικής ανικανότητας. Και την απουσία συναντίληψης πολιτικού κόσμου και κοινωνίας, με το πολιτικό δυναμικό της χώρας να αποδεικνύεται ασυγχώρητα κατώτερο των ιστορικών περιστάσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που προκαλεί οργή, η ανακοίνωση των Παιδικών Χωριών SOS με τη μακρά και συγκινητική διαδρομή κοινωνικής προσφοράς στον τόπο, καλύπτοντας τα αδικαιολόγητα αντίστοιχα κενά της επίσημης πολιτείας, περί κινδύνου αναστολής της λειτουργίας τους, λόγω… υπουργικών αποφάσεων.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

“Η συνέχιση της λειτουργίας των Παιδικών Χωριών SOS, με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στις αρχές Οκτωβρίου σε σχετικό ΦΕΚ, με το οποίο αναθεωρείται, με καθυστέρηση είκοσι ετών, ο τρόπος ίδρυσης και οργάνωσης των Μονάδων Προστασίας παιδιών και συγχρόνως τίθενται νέες προϋποθέσεις για τα ήδη λειτουργούντα κοινωνικά προγράμματα, βρίσκεται σε κίνδυνο.

Μετά την παγκόσμια πρωτοτυπία να φορολογούνται στη χώρα μας τα κοινωφελή Ιδρύματα και Σωματεία, με τη νέα υπουργική απόφαση, καταργείται στην πράξη η λειτουργία στη χώρα μας των ήδη υπαρχόντων Παιδικών Χωριών SOS – και φυσικά κάνει απαγορευτική τη δημιουργία νέων – εφόσον στις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης δεν συμπεριλαμβάνεται καμιά διάταξη που να διέπεται από την αντίληψη «κάθε παιδί να μεγαλώνει σε μία οικογένεια, σε ένα σπίτι, με τα φυσικά του αδέλφια».

Συγκεκριμένα:

– υποχρεώνει το διαχωρισμό ανά ηλικίες των παιδιών σε διαφορετικά κτήρια και αφαιρείται η δυνατότητα στα φυσικά αδέλφια να μεγαλώνουν στον ίδιο χώρο όπως γίνεται στις οικογένειες των Παιδικών Χωριών SOS.

– οι χωροταξικές και κτηριολογικές προδιαγραφές που απαιτούνται, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με βασική θέση της παιδαγωγικής μας αντίληψης και πρακτικής που επικρατούν στην Ευρώπη για την απο-ιδρυματοποίηση.

Παρά το γεγονός ότι τα Παιδικά Χωριά SOS ανταποκρίθηκαν από την πρώτη στιγμή στο κάλεσμα της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους –ειδικά σε ότι αφορά τις ποιοτικές προδιαγραφές λειτουργίας– καμία από αυτές δεν συμπεριελήφθη στη σχετική απόφαση.

Τα Παιδικά Χωριά SOS ζητούν διάλογο και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, όχι μόνο για να αλλάξει η σχετική υπουργική απόφαση λαμβάνοντας υπόψη το σεβασμό του δικαιώματος των παιδιών να μεγαλώσουν σε ένα οικογενειακό και όχι ιδρυματικό περιβάλλον, αλλά και να συμπεριληφθούν ποιοτικές προδιαγραφές για την πιστοποίηση και την εν γένει λειτουργία όλων των φορέων παιδικής προστασίας”.