Απαγορευτικό το πορνογραφικό για τους Βρετανούς ανήλικους στο διαδίκτυο

«Κλειδώνουν» τα site πορνογραφικού περιεχομένου στη Βρετανία για τους ανηλίκους

Μόνο με ταυτότητα ή διαβατήριο η πρόσβαση από τον Απρίλιο

Οι χρήστες του διαδικτύου που επισκέπτονται σελίδες πορνογραφικού περιεχομένου θα πρέπει να «επιδεικνύουν» το δίπλωμα οδήγησης ή άλλο έγγραφο ταυτοποίησης προκειμένου να μπορούν να παρακολουθούν ακατάλληλα βίντεο από τον επόμενο μήνα στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι Βρετανοί που θέλουν να παρακολουθούν δωρεάν πορνό στο διαδίκτυο είναι πιθανό να πρέπει να αποδεικνύουν την ηλικία τους με τη χρήση του διαβατηρίου σε λίγες εβδομάδες, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Σε μία κίνηση που έχει στόχο να προστατεύσει τα παιδιά από την πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο στο ίντερνετ, οι ιστότοποι των οποίων περισσότερο από το 1/3 αφορά σε πορνογραφικό υλικό θα πρέπει να επιβεβαιώνουν την ηλικία των επισκεπτών τους.

Η έναρξη της εφαρμογής του μέτρου, που έχει θεσπιστεί με το νομοσχέδιο για την Ψηφιακή Οικονομία του 2017, έχει πολλές φορές αναβληθεί, αλλά τώρα έχει αποφασιστεί να ισχύσει από τον Απρίλιο του 2019.

Ο εκπρόσωπος του συστήματος ασφαλείας στο ίντερνετ AgeID, Τζέιμς Κλαρκ, εξηγεί: «Όταν ένας χρήστης επισκέπτεται για πρώτη φορά ένα site που προστατεύεται από το AgeID, θα εμφανίζεται μία αρχική σελίδα που θα προτρέπει τον χρήστη να επιβεβαιώσει την ηλικία του πριν να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό. Κάθε ιστότοπος θα δημιουργήσει τη δική του σελίδα υποδοχής για αυτόν τον σκοπό».

Ο χρήστης θα μπορεί να εγγραφεί στο AgeID, επιβεβαιώνοντας την ηλικία του μέσω ενός μηνύματος από κινητό τηλέφωνο, πιστωτικής κάρτας, διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης.

Οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το username και τον κωδικό που θα έχουν στο AgeID, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε κάθε site πορνογραφικού περιεχομένου που χρησιμοποιούν το σύστημα, αν και κάποια χρησιμοποιούν διαφορετικά συστήματα επιβεβαίωσης ηλικίας.

Σύμφωνα με τον Κλαρκ: «Μια φορά θα χρειάζεται να επιβεβαιώσουν την ηλικία τους για οποιαδήποτε μελλοντική χρήση. Αν κάποιος κάνει τη διαδικασία σε ένα site που προστατεύεται από το AgeID, δεν χρειάζεται να την επαναλάβει σε κανένα άλλο που προστατεύεται επίσης από το σύστημά μας».

Όσοι δεν θέλουν να χρησιμοποιούν το AgeID θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε site με πορνό χρησιμοποιώντας ένα voucher που είναι διαθέσιμο σε μαγαζιά και συνδέεται με μια εφαρμογή που είναι γνωστή ως Portes. Μέσω αυτής μπορούν να εγγραφούν χωρίς να δίνουν την ηλεκτρονική τους διεύθυνση.

Οι Αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν τους ιστότοπους με πορνογραφικό περιεχόμενο αν αυτά δεν μπορούν να αποδείξουν ότι αρνούνται την πρόσβαση σε ανηλίκους.