Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιάλειας: “Να σταματήσει η κατρακύλα της τιμής των αγροτικών προϊόντων”

Ενδιαφέρουσα ανοιχτή συνέλευση – ενημέρωση 

από τον Ανεξάρτητο Αγροτικό Σύλλογο Αιγιάλειας

Mια άκρως ενδιαφέρουσα ανοιχτή συνέλευση µε το χαρακτήρα ενηµέρωσης για τα επίµαχα σοβαρά θέµατα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσµο, πραγµατοποίησε την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024, στις 7 µ.µ., ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιάλειας.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος και ο Γραµµατέας κ. Κωνσταντίνος Γιάχος, απέστειλαν πρόσκληση σε όλους τους φορείς και τα σωµατεία της Αιγιάλειας, στο ∆ήµαρχο Αιγιάλειας, τους επικεφαλής των παρατάξεων, στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο Αιγιάλειας, στο Εργατικό Κέντρο, στο ∆ικηγορικό Σύλλογο και στους βουλευτές του νοµού.

Τα θέµατα που απασχολούν τους αγρότες είναι πολλά και παραµένουν άλυτα, µε δυσχερείς συνέπειες για το µέλλον της καλλιέργειας, με οικονοµικό αντίκτυπο στην τσέπη των παραγωγών.

Μερικά από τα θέµατα που συζητήθηκαν αφορούσαν:

– Τις εισαγωγές στο λεµόνι, κυρίως από την Τουρκία και την κατρακύλα της τιµής του προϊόντος.

– Την επιλογή νέων αγροτών από την Περιφέρεια  στα σχέδια βελτίωσης με πλαφόν. Επιλέχτηκαν πολύ λίγοι αγρότες από την Αιγιάλεια και την  Αχαΐα, σε σχέση π.χ. µε την Ηλεία.

– Την πορεία της δροµολόγησης του έργου αξιοποίησης των υδάτων του ποταµού Σελινούνται και πόσο θα µειωθεί το κόστος στην άρδευση.

– Σοβαρό όµως θέµα αποτελεί η µεγάλη διαφορά τιµής των αγροτικών προϊόντων από τον παραγωγό  στο ράφι του σούπερ µάρκετ. Μάλιστα την επόµενη Τρίτη 13/2/2024 η ΓΣΣΕ προγραµµατίζει στην Αθήνα ειδική ηµερίδα µε αυτό το θέµα.

-Ακόµα αναφορά έγινε και στο ασφαλιστικό.

Ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος επεσήμανε την σημαντικότητα στήριξης του πρωτογενούς τομέα και αναφέρθηκε στις τιμές των εγχώριων αγροτικών προϊόντων σε σχέση με τα εισαγόμενα. Υποσχέθηκε ότι η δημοτική αρχή θα είναι παρούσα στις κινητοποιήσεις των αγροτών της Αιγιάλειας.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για αγροτικά θέματα κ. Κωνσταντίνος Βούλγαρης αναφέρθηκε στην τεράστια απώλεια του εισοδήματος των αγροτών της Αιγιάλειας και ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών για τα πορίσματα ζημιών. Επίσης τόνισε τη σημαντικότητα του έργου του διυλιστηρίου νερού στον ποταμό Σελινούντα που δρομολογείται από τη δημοτική αρχή, καθώς θα μειωθεί σημαντικά το κόστος στην άρδευση και την ενέργεια.

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ