Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας σχετικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών από την πρόσφατη κακοκαιρία

Με αφορμή τις τελευταίες ανακοινώσεις και δηλώσεις σχετικά με την διαδικασία των αποζημιώσεων των παραγωγών από την πρόσφατη κακοκαιρία θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω.

Ο ΕΛΓΑ Αχαΐας έχει ήδη καλέσει τους παραγωγούς να υποβάλουν αιτήσεις για ζημιές πού προκλήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι το τέλος Γενάρη.

Αμέσως με τη λήξη υποβολής των αιτήσεων συνεργεία εκτιμητών θα προχωρήσουν σε επιτόπιο έλεγχο.

Η διοίκηση του ΕΛΓΑ έχει ήδη κινήσει τη διαδικασία για την πρόσληψη εκτάκτου προσωπικού ώστε όταν ξεκινήσει η διαδικασία εκτιμήσεων αυτή να γίνει απρόσκοπτα.

Υπενθυμίζεται πως το 2016 ο ΕΛΓΑ έχει πληρώσει για αποζημιώσεις 140 εκατομμύρια ευρώ εξοφλώντας όλες τις παλιές υποχρεώσεις προς τους παραγωγούς.

Για τη διαδικασία πληρωμών οι παραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν πως όσοι είναι ενήμεροι στις υποχρεώσεις τους θα πληρωθούν αμέσως μόλις τελειώσει η σχετική διαδικασία. Αυτό ισχύει και για όσους είναι σε ρύθμιση.

Όσοι δεν έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις προς ΕΛΓΑ δεν αφήνονται εκτός αποζημιώσεων. Η διαδικασία όμως για αυτούς είναι πιο σύνθετη καθώς η όποια πληρωμή τους γίνεται μέσω ΠΣΕ , δλδ μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, και η καταβολή τους απαιτεί περισσότερο χρόνο από ότι αυτή των ασφαλισμένων του ΕΛΓΑ.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν πως η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα τα προβλήματα των αγροτών και αποτελεί προτεραιότητα η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής. Αυτοί που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους παραγωγούς για τις προθέσεις τις κυβέρνησης είναι οι ίδιοι που συρρίκνωσαν την αγροτική παραγωγή , θέλουν να φορολογήσουν τις επιδοτήσεις και να τις παρακρατήσουν για χρέη και ασφαλιστικές εισφορές. Αυτοί που στο πρόγραμμα τους είχαν τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ.