Ανά χωριό κι όχι εξατομικευμένα υπολόγισε τις ζημιές στην Κορινθιακή σταφίδα ο ΕΛΓΑ

Eκτός συνδεδεμένης πολλοί παραγωγοί αν δεν πέσει το πλαφόν

 

Aνά χωριό κι όχι εξατομικευμένα υπολόγισε τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί Κορινθιακής σταφίδας την περσινή χρονιά ο ΕΛΓΑ και με βάση αυτό το κρίσιμο δεδομένο απέστειλε τα στοιχεία στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποτέλεσμα, αν δεν πέσει το όριο των 150 κιλών στο στρέμμα που είναι απαραίτητο για τη λήψη της συνδεδεμένης, να μείνουν εκτός αρκετοί παραγωγοί. Αυτό κατήγγειλε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, κ. Χρήστος Βαλιανάτος. Σημειωτέον ότι το 2018, ήταν μια καταστροφική χρονιά για τους παραγωγούς Κορινθιακής σταφίδας, με την παραγωγή μόνον στο νομό Ηλείας, να πέφτει 60-70%. Κατά τα άλλα, η πληρωμή της εν λόγω συνδεδεμένης ενίσχυσης αναμένεται να γίνει εντός του Μαΐου, μαζί με την συνδεδεμένη βιομηχανικής ντομάτας. Το ποσό ενίσχυσης, δε, αναμένεται να κυμανθεί περίπου στα 50 ευρώ το στρέμμα.

«Αυτό που ζητάμε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το έχουμε πει και στον κ. Αραχωβίτη, όταν ήρθε στην Αρχαία Ολυμπία, είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις συνδεδεμένες, που προορίζονται για τους παραγωγούς Κορινθιακής σταφίδας το 2018, γιατί οι απώλειες της παραγωγής, ήταν άνευ προηγουμένου. Βέβαια, για να συμβεί αυτό θα πρέπει το ΥπΑΑΤ, να λάβει απόφαση και να ρίξει το πλαφόν. Σε διαφορετική περίπτωση και δεδομένου ότι ο ΕΛΓΑ δεν έκανε εξατομίκευση ζημίας, αλλά υπολόγισε το μέσο όρο ανά χωριό, πολλοί παραγωγοί θα μείνουν εκτός», μας είπε ο κ. Βαλιανάτος.

Εξάλλου, απαντώντας στη Βουλή στις 23 του μήνα ο κ. Αραχωβίτης σε ερώτηση του βουλευτή Ηλείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Κουτσoύκου, τόνισε ότι «το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται μετά τον προσδιορισμό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ του συνολικού αριθμού των επιλέξιμων εκταρίων κορινθιακής σταφίδας ανά έτος. Σύμφωνα με τα ανωτέρω και όσον αφορά σε τυχόντα προβλήματα από φυσικά αίτια στην παραγωγή του έτους 2018, σημειώνεται ότι τα πορίσματα του ΕΛ.Γ.Α. θα ληφθούν υπόψη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Ως εκ τούτου, στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των παραγωγών της Π.Ε. Ηλείας που δεν πληρούν το κριτήριο της ελάχιστης παράδοσης 150 κιλών προϊόντος ξηρής σταφίδας ανά στρέμμα, θα είναι δυνατό να εξαχθούν, εφόσον ολοκληρωθούν οι σχετικές καταχωρήσεις από τον ΕΛ.Γ.Α.».

Σημειώνεται ότι η συνδεδεμένη Κορινθιακής σταφίδας ανήλθε το 2017 στα 49 ευρώ το στρέμμα, παρότι η ενδεικτική τιμή ήταν 35,2 ευρώ στο στρέμμα. Για το 2018, η συνδεδεμένη αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με το 2017, παρότι η ενδεικτική τιμή είναι 34,8 ευρώ στο στρέμμα.

 

agrotypos.gr