ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ: «Είμαι ευγνώμων που με αξίωσε η Παναγία να δω την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής”

“Προσεύχοµαι να ζω για να δω και την ολοκλήρωσή του”

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στα τοπικά Μ.Μ.Ε., την Τρίτη το πρωί στο Επισκοπείο Αιγίου ο Σεβασµιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αµβρόσιος, προκειµένου να ενηµερώσει για τις εργασίες ανακαίνισης του Ιερού Προσκυνήµατος της Παναγίας Τρυπητής. «Παρών» και ο περιφερειακός σύµβουλος και βοηθός Περιφερειάρχη  σε θέµατα ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων Χρήστος Μπούνιας.

Ο Σεβασµιώτατος κ. Αµβρόσιος φανερά συγκινηµένος για την ευχάριστη εξέλιξη της χρηµατοδότησης για το έργο ανακαίνισης του Ιερού Προσκυνήµατος Παναγίας Τρυπητής µεταξύ άλλων ανέφερε:

– «Έρχεται η ανακαίνιση του Ιερού Προσκυνήµατος της Παναγίας Τρυπητής, Προστάτιδας των µοναχών. Τα χρόνια περνούν και τα γεγονότα ξεχνιούνται. Το 1978 ο προκάτοχός µου είχε καλέσει τον τότε Μητροπολίτη Ρωγών να έρθει να µιλήσει και να κηρύξει τον Θείο Λόγο στο Αίγιο. Εκείνος όµως τοποθετήθηκε Μητροπολίτης Πειραιά και δεν µπόρεσε να έρθει. Έτσι, την πέµπτη Κυριακή των Νηστειών ήρθα εγώ, όπου µετά τη θεία λειτουργία και το κήρυγµα, στο τελείωµα της θείας λειτουργίας, πήγα να προσκυνήσω τη θαυµατουργή εικόνα. Εκείνη την ώρα λοιπόν, ο Γεώργιος, βγήκε από την Ωραία Πύλη και µου δίνει το καλυµµαύχι του, ενώ ταυτόχρονα έβγαλε και το εγκώλπιο που φορούσε και µου το έδωσε.

Αυτή η κίνηση για έναν ιερέα είναι σαν να παραδίδει τα όπλα του, τη στολή του. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που λειτούργησε, αφού µια εβδοµάδα µετά, την ώρα που ετοιµαζόταν να πάει στη Θεία Λειτουργία έπαθε ανεύρυσµα και πέθανε.

Λίγο καιρό µετά, µού δόθηκε η δυνατότητα καθώς εργαζόµουν στην Αρχιεπισκοπή να επιλέξω ανάµεσα σε δύο Μητροπόλεις που µου προσφέρθηκαν: του Περιστερίου και των Καλαβρύτων. Καταγόµενος από την Πάτρα και µη ενθυµούµενος καν το περιστατικό µε τον Μακαριστό Γεώργιο, επέλεξα των Καλαβρύτων. Η Παναγία, λοιπόν, µε έφερε εδώ και µου έκανε το χατίρι να αξιωθώ να νοικοκυρέψω το σπίτι της.

Από το 2013 ξεκινήσαµε να σχεδιάζουµε την ανάπλαση του Ιερού Προσκυνήµατος, µε ένα αρκετά µεγαλεπίβολο σχέδιο, το οποίο δεν µπορούσε να υλοποιηθεί αφού υπήρχαν πολλά ανυπέρβλητα εµπόδια. Καταφέραµε όµως, µαζί µε δύο πολύ σηµαντικούς ανθρώπους, τον Περιφερειάρχη ∆υτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρα, αλλά και τον βοηθό Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μπούνια, ο οποίος µε εντολή του κ. Κατσιφάρα, «εν λευκώ» χειρίστηκε όλο το θέµα, να έχουµε χρηµατοδότηση. Με την υποστήριξή τους προχωράµε ολοταχώς για τις εργασίες.

Το Προσκύνηµα θα παραµείνει κλειστό για όλο το διάστηµα των εργασιών και η Εικόνα της Παναγίας µας, θα µεταφερθεί, αλλά δεν έχουµε ακόµα αποφασίσει πού. Θα πρέπει να είναι ένας χώρος, εύκολα προσβάσιµος για τους προσκυνητές. Η αρχική σκέψη ήταν για τον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωµένης Αιγίου, όµως εκεί δεν υπάρχει πρόσβαση για λεωφορεία.

Είµαι ευγνώµων που µε     αξίωσε η Παναγία να δω την έναρξη αυτού του έργου. Προσεύχοµαι να ζω για να δω και την ολοκλήρωσή του.

Μπούνιας: «Θα αλλάξει ριζικά η όψη της πόλης»

Ο κ. Μπούνιας αναφέρθηκε στο έργο και µεταξύ άλλων ανέφερε:

– «‘Ενα έργο, ύψους 1,2 εκ. ευρώ το οποίο θα είναι αυτούσιο χωρίς περικοπές, θα δώσει προστιθέµενη αξία σε όλη την περιοχή. Θα τοποθετηθούν δύο ασανσέρ, ένα στη δυτική πλευρά του Ναού και άλλο ένα στο επίπεδο του δρόµου µε εσοχή, έτσι ώστε να µπορούν ηλικιωµένοι και ΑΜΕΑ να εισέρχονται στο Προσκύνηµα.  Θα γίνει επίσης πλήρη ανακατασκευή του εξωτερικού χώρου µε τα παρτέρια, στήριξη όλου του βράχου, πίσω και πάνω από το Ιερό Προσκύνηµα, αλλά και συντήρηση του εσωτερικού χώρου.

Οι εργασίες υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν τον Σεπτέµβριο και έχουν µέγιστο χρονοδιάγραµµα τρία έτη. Μαζί µε τα υπόλοιπα έργα λιµάνι, παλαιά σφαγεία και Αρχαιολογικό Μουσείο, θ’ αλλάξουν την όψη της πόλης και θα προσελκύσουν πολλούς επισκέπτες».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙ∆ΗΣ

Από την έντυπη έκδοση “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”