Αλλάζει μορφή το δημοτικό σχολείο

Μελέτη στο σχολείο και λιγότερα μαθήματα – Οι προτάσεις του υπ. Παιδείας για τα δημοτικά

Αποκρυσταλλώθηκαν οι αλλαγές για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τα Δημοτικά Σχολεία μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να περάσουμε σε δυο τύπους σχολείων. Το ολοήμερο-ΕΑΕΠ 30-35 ωρών για 6θέσια σχολεία και άνω και το κλασικό 25-30 ωρών για τα υπόλοιπα.

Συγκεκριμένα το Ολοήμερο σχολείο (ΕΑΕΠ) με: i) «κλειστού τύπου» πρόγραμμα σπουδών συνολικής εβδομαδιαίας διάρκειας 30-35 ωρών, που να αφορά όλα τα δημοτικά σχολεία από εξαθέσια και πάνω και ii) «ανοικτού τύπου» πρόγραμμα προαιρετικών σπουδών συνολικής εβδομαδιαίας διάρκειας έως 10 ωρών (από 14.15 έως 16.00 μ.μ.). Στα μαθήματα επιλογής του προγράμματος προαιρετικών σπουδών περιλαμβάνονται η δεύτερη ξένη γλώσσα, η μουσική, τα εικαστικά, η θεατρολογία, η φυσική αγωγή και εν γένει βιωματικές και πολιτιστικές δράσεις.

Ο άλλος τύπους είναι το Κλασικό σχολείο με «κλειστού τύπου» πρόγραμμα σπουδών συνολικής εβδομαδιαίας διάρκειας 25-30 ωρών (από 8 π.μ έως 13.00 μ.μ.), το οποίο αφορά όλα τα υπόλοιπα (με λιγότερα από έξι τμήματα) δημοτικά σχολεία.

Η προώθηση των σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα συνδέεται και με τα όσα αναφέρονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που αφορά και την Εκπαίδευση και στο οποίο παρουσιάζονται τιμές-στόχοι για το 2023 όσον αφορά τον αριθμό των ΕΑΕΠ.

Άλλωστε και στο πρώτο τεχνικό δελτίο των ΕΑΕΠ υπογραμμίζονταν ότι «στόχος είναι το ενιαίο αναµορφωµένο εκπαιδευτικό πρόγραµµα µε τα νέα προγράµµατα σπουδών να επεκταθεί σε όλα τα ∆ηµοτικά Σχολεία.