Αλάτι: Προβλήματα στην υγεία από τη συχνή κατανάλωση

Το αλάτι έχει αποκτήσει κακή φήμη, καθώς οι περισσότεροι συνηθίζουν να καταναλώνουν περίπου 3,400 mg ημερησίως όταν η συνιστώμενη ποσότητα είναι 2,300 mg.

«Ωστόσο το αλάτι είναι σημαντικό για την σωστή λειτουργία των κυττάρων», υπογραμμίζει η Deborah Malkoff-Cohen, διαιτολόγος που εξειδικεύεται σε θέματα διαβήτη. «Το νάτριο και το κάλιο βρίσκονται σε ισορροπία στο σώμα», συμπληρώνει.

Το νάτριο είναι απαραίτητο για την σωστή επικοινωνία των νευρικών κυττάρων, προστατεύει επίσης από τις μυϊκές κράμπες, ρυθμίζει το σάκχαρο και την ισορροπία των υγρών», τονίζει η Malkoff.

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερο νάτριο και λιγότερο κάλιο και εκεί είναι που αρχίζουν τα προβλήματα.

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα του ανθρώπου όταν καταναλώνει μεγάλες ποσότητες από αλάτι:

To σώμα κάνει κατακράτηση περισσοτέρων υγρών

Ολοι ξέρουμε πως το αλάτι μας κάνει να διψάμε. Το σώμα αντιδρά με τη διατήρηση του νερού το οποίο διευρύνει τον εξωκυττάριο όγκο. Ως αποτέλεσμα έχετε περίπου 1,5 λίτρα (περίπου 1,5 ποτήρια) επιπλέον κυτταρικό υγρό όταν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες από νάτριο. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται όσο συνεχίζεται και εσείς να καταναλώνετε αλάτι.

Ανοδος της αρτηριακής πίεσης

Όταν μεγάλες ποσότητες αλατιού αποθηκεύονται στο σώμα, ανεβαίνει αυτόματα η αρτηριακή πίεση. Το σώμα κρατά περισσότερο νερό αυξάνοντας τον όγκο του αίματος και αυτό οδηγεί στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αυτή η διαδικασία συντελείται κατά κύριο λόγο στα νεφρά.

Καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων

Περισσότερα υγρά συνεπάγεται και μεγαλύτερη ποσότητα αίματος που περνά από φλέβες και αρτηρίες, κάτι που μπορεί να τις αποδυναμώσει. Μπορεί να σκληρύνουν και αυτό με την σειρά του προκαλεί υπέρταση. Η ζημιά στις μικρές αρτηρίες που συνδέονται με τα νεφρά είναι μεγαλύτερη καθώς αυτές είναι πιο λεπτές. Μια προοδευτική στένωση δύναται να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση

Η καρδιά λειτουργεί με εμπόδια

Εχοντας αρκετό νάτριο στο σώμα μας, έχει σαν αποτέλεσμα η καρδιά να δυσκολεύεται να λειτουργήσει σωστά καθώς προσπαθεί να αποβάλει όλα τα περιττά υγρά που έχει κατακρατήσει ο οργανισμός. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια όταν οι χτύποι της καρδιάς είναι πιο αδύναμοι από το σύνηθες.

Οίδημα

Οι πρησμένοι αστράγαλοι είναι ένα από τα συμπτώματα της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Περισσότερο αλάτι στο σώμα σημαίνει περισσότερο νερό που επιβαρύνει τα νεφρά. Μια από τις παρενέργειες είναι το οίδημα που δημιουργείται όταν συγκεντρώνεται περισσότερο υγρό από το κανονικό στις εσωτερικές κοιλότητες και στους ιστούς του σώματος.

Απώλεια ασβεστίου

Τα υψηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα δημιουργούν αίσθημα δίψας. Πίνοντας περισσότερο νερό συνεπάγεται πως θα πάτε και περισσότερες φορές στην τουαλέτα. Κάθε φορά που ουρείτε χάνετε ασβέστιο και οι ανεπαρκείς ποσότητες ασβεστίου οδηγούν σε πέτρες στα νεφρά και οστεοπόρωση.

Επιπτώσεις στην γνωστική λειτουργία

Μια μελέτη του 2010 αναφέρει πως υψηλή ποσότητα νατρίου επηρεάζει την γνωστική λειτουργία. Συγκεκριμένα οι πιο ηλικιωμένοι που μετείχαν στην έρευνα και δεν κατανάλωσαν πολύ νάτριο, είχαν καλύτερη αντίληψη σε βάθος χρόνου.

Προβλήματα όρασης

Το αλάτι οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση και κατά συνέπεια σε προβλήματα όρασης καθώς τα αιμοφόρα αγγεία των ματιών που τροφοδοτούν με αίμα τον  αμφιβληστροειδή φθείρονται και προκαλείται έτσι η αμφιβληστροειδοπάθεια.

Υψηλότερος κίνδυνος άνοιας

Η ξαφνική εναλλαγή στην αρτηριακή πίεση λόγω κατανάλωσης τροφίμων με αρκετό αλάτι, προκαλεί μείωση της ποσότητας αίματος που φτάνει στον εγκέφαλο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα κύτταρα του εγκεφάλου να μην έχουν επαρκές οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά.

 

runfun.gr