Αλάτι: Οι επιπτώσεις του στην υγεία των παιδιών

Salt background. Jar of salt and a lot of salt around. On a stone background.

Τα παιδιά καταναλώνουν πλέον σε καθημερινή βάση περισσότερο αλάτι απ’ όσο ενδείκνυται για την υγεία τους.

Οι ερευνητές από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επανεξέτασαν στοιχεία της μελέτης NHANES που χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες στην Αμερική για την αξιολόγηση της υγείας και της διατροφής του αμερικανικού πληθυσμού και την ανάπτυξη πολιτικών δημόσιας υγείας, με σκοπό την αντιμετώπιση κύριων προβλημάτων και κατ ‘επέκταση τη διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού.

Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά ηλικίας 6-18 ετών κατανάλωναν περισσότερο νάτριο από όσο χρειάζονται.

Συγκεκριμένα, βρήκαν ότι τα παιδιά κατανάλωναν 3.256 mg την ημέρα, όταν η μέση συνιστώμενη ποσότητα είναι 1.900-2.300 mg την ημέρα.

Συνολικά, σχεδόν το 90% των παιδιών λάμβαναν περισσότερο από το ανώτατο όριο που καθορίζεται για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, με τα αγόρια στην εφηβεία να καταναλώνουν το περισσότερο και τα κορίτσια το λιγότερο.

Δεν παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες διαφορές στην πρόσληψη νατρίου μεταξύ διαφορετικών εθνοτήτων ή ομάδων βάρους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, αναλυτή Dr. Zerleen S. Quader, η μείωση της πρόσληψης νατρίου θεωρείται βασική στρατηγική για τη δημόσια υγεία προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Το 58% του νατρίου που προσλαμβάνουν τα παιδιά προέρχεται από προϊόντα που αγοράζονται από το σούπερ μάρκετ και μόλις το 16% από φαστ φουντ και πιτσαρίες. Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνει τον σχετικά μικρό ρόλο που παίζουν οι αλυσίδες πρόχειρου φαγητού στην κακή διατροφή. Αντίθετα, είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των επεξεργασμένων και προ-συσκευασμένων τροφίμων. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα αλλαντικά και τα προϊόντα πουλερικών.

Οι ειδικοί συστήνουν στους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ψωνίζουν στο σούπερ μάρκετ, να ελέγχουν τους πίνακες με τις διατροφικές πληροφορίες που υπάρχουν στις ετικέτες των προϊόντων και να προτιμούν τα προϊόντα χωρίς προσθήκη αλατιού.

Είναι επίσης σημαντικό να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και να προτιμούν τα πιάτα με λίγο αλάτι στα εστιατόρια, όταν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, 1 στα 9 παιδιά ηλικίας 8-17 ετών έχουν ήδη υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης για την ηλικία, το φύλο και το ύψος τους.

Εάν δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα, πολλά από αυτά τα παιδιά θα εμφανίσουν υπέρταση όταν ενηλικιωθούν.

onmed.gr