Ακράτα – “Ύμνος εις την Ελευθερίαν. Η Νωνάκριδα της Επανάστασης”

 

Ακράτα 1924:  Σε ένα ξέσπασμα δημιουργικής ορμής οι νέοι εκείνης της εποχής  δημιούργησαν έναν πολιτιστικό σύλλογο με σκοπό  την πνευματική και ηθική ανάπτυξη των μελών του καθώς και της πόλης της Ακράτας.

Τον ονόμασαν «Αναγέννησις» και για σήμα του όρισαν  τον φοίνικα που αναγεννιέται από τις στάχτες του  και  συμβολίζει την δύναμη του ανθρώπου να ξεπερνά τις δυσκολίες του και να γίνεται ακόμα πιο δυνατός. Σε μια δύσκολη εποχή για την χώρα οι νέοι της Ακράτας οραματίζονταν να δημιουργήσουν ένα ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο. Και τα κατάφεραν. Σε μια διαδρομή εκατό χρόνων ο σύλλογος μας δημιούργησε λαμπρές εκδηλώσεις αφού πρωτοστάτησε σε θεατρικές παραγωγές, μουσικές εκδηλώσεις , σε φιλολογικές και  ποιητικές βραδιές, σε παρουσιάσεις βιβλίων και θεατρικών αναλογίων και σε πάσης φύσεως εκδηλώσεις.

Στην πολύπλευρη δραστηριότητα της “Αναγέννησις” προστέθηκαν και οι εκδηλώσεις για τις εθνικές μας γιορτές. Δεκαετίες πριν ο Σύλλογος πρωτοπαρουσίασε εκδηλώσεις για τον ξεσηκωμό του γένους σε συνεργασία με το Γυμνάσιο της Ακράτας και τον καθηγητή Νίκο Χωμενίδη. Με το πέρασμα των χρόνων οι εκδηλώσεις αυτές άλλαξαν τρόπο προσέγγισης και παρουσίασης, εμπλουτίστηκαν με ζωντανή μουσική, τα κείμενα πήραν τη μορφή σεναρίου και μετατράπηκαν σε μουσικές παραστάσεις.

Με το «Ποτέ ξανά» και το «Ξύπνα ραγιά», εκδηλώσεις που βασίζονται σε έργα των Καμπανέλη και Μπρέχτ, η “Αναγέννησις” ξεκινά να καταπιάνεται για άλλη μια φορά με την Ιστορία. Λίγο μετά με το πόνημα «Τα πρώτα τουφέκια της επανάστασης» της Αναστασίας Ευσταθίου, γίνεται μια προσπάθεια να φωτιστεί η ζωή των αγωνιστών της Νωνάκριδας και της ευρύτερης περιοχής για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Φέτος, τιμώντας τα εκατόχρονα γενέθλια του συλλόγου, με την εκδήλωση “Ύμνος εις την Ελευθερίαν. Η Νωνάκριδα της Επανάστασης, που θα παρουσιαστεί στην αίθουσα θεάτρου του Συλλόγου την Κυριακή 24/03 και ώρα 20:00, θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας που πάλεψαν για την ελευθερία τους και να τιμήσουμε τους λαούς που συνεχίζουν να αγωνίζονται για αυτήν. Για την ελευθερία, για το φυσικό δικαίωμα στη ζωή, την ανεξαρτησία, την ανεξιθρησκία. Γιατί η ανάγκη να είσαι λεύτερος είναι παγκόσμια και διαχρονική. 

Συνεχίζουμε.