ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙΤΕ!

Όχι, δεν είµαι υπό την επήρεια χαπιών, ούτε µόλις έχω ξυπνήσει µετά από ένα βράδυ αχαλίνωτου πάθους, ξέρετε, απ’ αυτά που σε κάνουν να χεις ένα τεράστιο χαµόγελο κι ας καταρρέει το σύµπαν τριγύρω σου!

Αντιθέτως µε το που άνοιξα το µάτι µου, η πρώτη είδηση που πέρασε µπρός τα µάτια µου, ανοίγοντας το κινητό, ήταν οι δέκα ισόποσες δόσεις του ΕΝΦΙΑ που ξεκινούν στα τέλη του µήνα! ∆εν το λές και ιδιαίτερα χαρµόσυνο αυτό!

Παρόλα αυτά, κοίταξα την λαµπερή ,ηλιόλουστη µέρα που µόλις ξεκινούσε ανοίγοντας την µπαλκονόπορτα του σαλονιού µου και αναφώνησα : «Η ζωή είναι ωραία!»  Κάτι τα τιτιβίσµατα των χελιδονιών, κάτι τα ολάνθιστα µπαλκόνια κι οι κήποι, κάτι που καλοκαίρι έρχεται κι επιτέλους βγαίνουµε απ’ την κλεισούρα που µας επέβαλε το κρύο… ένιωσα ευγνώµων!

Άµα είσαι υγιής ,σκέφτηκα, δεν γίνεται … και στο απόλυτο µπάχαλο θα βρείς πολλές στιγµές ηρεµίας ,οµορφιάς ,ισορροπίας κι αγάπης …Αν όλα αυτά δεν συνηγορούν στο να αισθανθείς ευτυχής, τότε ποιά;

Ισορροπία; θ’ αναρωτηθείτε… Όταν η ανισορροπία επικρατεί παντού; Ναι, όλοι έχουµε αντιληφθεί πως το οικοδόµηµα των κοινωνικών τάξεων τρίζει… Πηγή αναστάτωσης, άγχους κι απαισιοδοξίας…

Ναι, όλοι γνωρίζουµε πλέον πως ο κόσµος έτσι όπως τον γνωρίζαµε έως τώρα δεν πρόκειται να συνεχίσει να υπάρχει! Αλλά βρε παιδιά, για σκεφθείτε, ήταν πραγµατικά αγγελικά πλασµένος; 

∆είτε όλο αυτό που συµβαίνει σαν µια σχέση … Στην αρχή ενθουσιασµός, έρωτας, πάθος, µετά γάµος, παιδιά υποχρεώσεις… µετά µου ξινίζει το να µου βρωµά τ΄ άλλο… µετά αδιαφορία, κοροϊδία, απιστία, βούρκος… Να φύγω ή να µείνω …  Αν η ευτυχία του ζεύγους στηρίζεται µόνο στις υλικές απολαβές κι αυτές απουσιάζουν πλέον…ΤΕΛΟΣ !

Αν υπάρχει αγάπη το πολεµάς… µα και εκεί τις περισσότερες φορές το ευτυχισµένο τέλος της ιστορίας είναι αβέβαιο! Εκτός και αν ΟΛΑ …ΑΛΛΑΞΟΥΝ! Η  Αλλαγή λοιπόν είναι κάτι που δεν πρέπει να φοβάται κανείς ! Αντιθέτως πρέπει να την επιδιώκει !

Εδώ λοιπόν βρισκόµαστε χρονικά… οπότε, ας κάνουµε ό,τι περνά απ’ το χέρι µας ν’ αλλάξουµε! Ας εκθρονίσουµε την καταναλωτική κοινωνία απ΄το βάθρο της κι ας χτίσουµε µια νέα …ανθρωποκεντρική! Τι χρειάζεται ο άνθρωπος για να επιβιώσει; Αληθινές σχέσεις και σεβασµό στο περιβάλλον που ζει!  Όποιος το αντιληφθεί αυτό και πάψει να κλαίει και να οδύρεται για τα χαµένα µεγαλεία ,τόσο πιο σύντοµα θα φθάσει σ αυτό που σε λίγο θα ονοµάζουµε Νέα Εποχή !

Θέλει δουλειά όµως και κόπο … εκεί λοιπόν ,για να το ζήσεις όσο δυνατόν ανώδυνα αυτό το πέρασµα …χρειάζεται να επενδύσεις σ’ ανθρώπους. Να βάλεις πίσω το “εγώ” και να µάθεις ξανά απ’ την αρχή, αυτό, που το χρώµα του χρήµατος ξεθώριασε … 

Αξίες και σταθερές ν’ αναδυθούν ,όπως ο αλληλοσεβασµός ,η συντροφικότητα και η αλληλεγγύη.

Και τότε και µόνο τότε θα χουµε κάθε λόγο να αισιοδοξούµε !

ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Χρονογράφημα στην έντυπη έκδοση “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”