ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ: Δεν θ’ αποφύγει τους Πρόσφυγες η περιοχή

Οι φόβοι και ο κίνδυνος να… φιλοξενήσει και το Αίγιο, κάποιο αριθµό προσφύγων µεταναστών αντί να λιγοστεύουν, αυτοί αυξάνονται. Τον εφησυχασµό που επικρατούσε τις τελευταίες µέρες, διαδέχτηκε τώρα η ανησυχία, η αβεβαιότητα και η ενισχυµένη πιθανότητα ότι το Αίγιο, τελικά δεν θ’ αποφύγει την εγκατάσταση και λειτουργία Κέντρου Φιλοξενίας προσφύγων.

Τις παραπάνω σκέψεις και απόψεις µαζί µε τις δικαιολογηµένες ανησυχίες, δήµου και δηµοτών, ενίσχυσε το ξαφνικό έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών προς το ∆ήµο. Το υπουργείο ζητά να υποδείξουµε χώρους στέγασης προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή µας. Ο δήµαρχος που µετέβη επειγόντως στο Υπουργείο, επέστρεψε, χωρίς καµία διευκρίνηση ή  διαβεβαίωση.

Λύση του προβλήµατος αναζητούν οι ∆ήµαρχοι µε τις διαβουλεύσεις της Περιφέρειας, που ήδη έχουν ξεκινήσει.  Ευρεία σύσκεψη για το προσφυγικό πραγµατοποιήθηκε αρχή της εβδοµάδας στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συµβουλίου ∆υτικής Ελλάδας, παρουσία αιρετών, µητροπόλεων και φορέων.

Η χωροθέτηση κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στην Αχαΐα ήταν το κύριο θέµα που συζητήθηκε. Μετά από πρόταση του ∆ηµάρχου Αιγίου Θανάση Παναγόπουλου, αποφασίστηκε η συγκρότηση περιφερειακού σχεδίου.

Στόχοι του σχεδίου θα είναι: α) οι χώροι που θα µετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες, β) ο αριθµός των ατόµων, που µπορούν να καλύψουν ο καθένας  δήµος χωριστά αλλά και ο κάθε νοµός της Π∆Ε.

Ο ∆ήµαρχος Πατρέων, εξέφρασε την άποψη ότι το προσφυγικό θα πρέπει να επιλυθεί από την Κυβέρνηση δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

– «∆εν θέλουµε τόπους εγκλωβισµού, αλλά να υπάρχουν χώροι φιλοξενίας, ώστε οι πρόσφυγες να µπορούν να µετακινηθούν. ∆εν θέλουµε φυλακές».

Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, επεσήµανε την ανάγκη ενιαίας θέσης στο συγκεκριµένο θέµα µε συµµάχους τους ∆ηµάρχους και τους φορείς των περιοχών.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ

Εν τω μεταξύ προχθές συνεδρίασε η Δημοτική ομάδα του Δημάρχου Αιγιάλειας κ. Θανάση Παναγόπουλου, προκειμένου να ακουστούν προτάσεις και να αποφασιστεί, ποια ή ποιες περιοχές κρίνονται κατάλληλες για να υποδεχθούν τους πρόσφυγες.

Ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Παναγόπουλος, παρουσίασε τις περιοχές που ο ίδιος πρώτος επισκέφθηκε και διενήργησε αυτοψία των χώρων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι πληρούν τις προδιαγραφές για να δημουργηθούν τα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων..

Πάντως, οι απόψεις των μελών της πλειοψηφίας διίστανται και μάλιστα η μεγαλύτερη μερίδα προτείνει να σταλεί αρνητική απάντηση στο Υπουργείο για το χώρο, ενώ οι περισσότεροι συμφωνούν ότι για λόγους ανθρωπιστικούς και μόνο θα πρέπει να φροντίσουν τους ταλαιπωρημένους μετανάστες. Κάποιοι, βέβαια, δεν έκρυψαν τον φόβο τους, ότι αφού οι μετανάστες  θα έρθουν θα εγκατασταθούν μόνιμα στην περιοχή μας.

Η συζήτηση Δημάρχου και μελών της πλειοψηφίας έληξε άδοξα και αναμένεται να επαναληφθεί την ερχόμενη Τρίτη, ενόψει του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης που ως πρώτο θέμα στην ατζέντα έχει “Συζήτηση και λήψη απόφασης μετά τις εξελίξεις στο Προσφυγικό-Μεταναστατευτικό ζήτημα στη χώρα μας”.

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ