Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου: Σύσκεψη στο υπαίθριο θέατρο “Γεώργιος Παππάς” για τη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών

Η διαχρονική απαξίωση των ελληνικών κυβερνήσεων στον αγροτικό τομέα, που επιταχύνθηκε με την πανδημία του κορονοϊού ήρθε να οξύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των μικρομεσαίων-βιοπαλαιστών  αγροτών.

Αποκορύφωμα, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σταφιδοπαραγωγοί της Αιγιάλειας αλλά και των άλλων περιοχών που καλλιεργείται κορινθιακή σταφίδα (Ηλεία, Κορινθία, Ζάκυνθος κλπ).

Μετά την ανακοίνωση της ΠΕΣ ΑΕΣ ΑΕ για τις αδιάθετες ποσότητες που προμηνύουν κατρακύλα στις τιμές παραγωγού, την αντιπαράθεση με άλλους μεταποιητές , τα εκατέρωθεν έγγραφα που φτάνουν στα γραφεία του Υπουργού αγροτικής ανάπτυξης -ο οποίος “νίπτει τας χείρας του” – , τις συσκέψεις με βουλευτές , μεταποιητές, επιμελητήρια Αχαΐας-Ηλείας κλπ (χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αγροτικοί σύλλογοι των σταφιδικών περιοχών) δημιουργείται αναστάτωση στους σταφιδοπαραγωγούς.

Λίγο πριν τον τρύγο και την νέα σοδειά υπάρχει άμεσος κίνδυνος για πλήρη κατάρρευση των τιμών διάθεσης της παραγωγής, λόγο του περιορισμού των εξαγωγών, την στιγμή που έχει ήδη πληρωθεί αυξημένο κόστος παραγωγής και σε συνδυασμό με τις μεγάλες μειώσεις στις ενισχύσεις, τις κομμένες εκτάσεις, την νέα ΚΑΠ που φέρνει επιπλέον μειώσεις 30%. Όλα αυτά τη στιγμή που καταγράφεται δραματική μείωση της παραγωγής κορινθιακής σταφίδας την τελευταία δεκαετία με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι ελάχιστη σε σχέση με το παρελθόν.

Τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που προπαγανδίζει την εξωστρέφεια και προβάλει τα πιστοποιημένα προϊόντα (πχ ΠΟΠ, βιολογικά, super foods ) ως λύση, πολιτική που στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ είναι σε βάρος των βιοπαλαιστών  αγροτών

Οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν πρέπει να μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα. Οι όποιες κατακτήσεις, όπως για παράδειγμα το αφορολόγητο, την υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, το τέλος επιτηδεύματος , ακατάσχετο ενισχύσεων κτλ ήταν αποτέλεσμα των μεγάλων αγώνων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος με την αλληλεγγύη των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων.

Είναι απαράδεκτο την ίδια ώρα που η κυβέρνηση χρηματοδοτεί με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού Βιομήχανους, Τραπεζίτες, αεροπορικές εταιρίες, να μην θέλει να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές εισόδημα για το μικρομεσαίο αγρότη που πλήττεται από την οικονομική κρίση και τις συνέπειες της πανδημίας .

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου παίρνει την πρωτοβουλία και καλεί τους αγροτικούς συλλόγους του Νομού σε κοινή δράση .

Καλεί όλους τους φορείς και τους συλλόγους της Αιγιάλειας,  σε ευρεία σύσκεψη στο Αίγιο την Παρασκευή 9 Ιούλη 2021 και ώρα 8:30 μμ στο Υπαίθριο Θέατρο ’’Γιώργος Παππάς’’(με όλα τα υγειονομικά μέτρα).

Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας, όλοι οι σταφιδοπαραγωγοί ενωμένοι χωρίς να στοιχιζόμαστε πίσω από  άρματα μεταποιητών, κινητοποιούμαστε για την επιβίωση μας, την συνέχιση της αγροτικής μας δραστηριότητας, την σωτηρία της κορινθιακής σταφίδας.

Διεκδικούμε :

-Άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών από την κυβέρνηση για την αποτροπή της σταφιδικής κρίσης λόγο των επιπτώσεων της πανδημίας. Να ισχύσουν τα μέτρα όπως και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, επιχειρήσεις κτλ .

-Κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού για την σταφίδα (όπως τα εγγυημένα κέρδη στις αερομεταφορές, διαχειριστές των οδικών δικτύων κ,α,), που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.

-Μέτρα για τη διάθεση της παραγωγής και προώθησης στην εγχώρια αγορά με αναγνώριση του κόστους παραγωγής και τιμή που να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς .

– Κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών όσο διαρκεί η πανδημία. Χορήγηση της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους αγρότες .

-Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής αγροτικού τιμολογίου ρεύματος όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ε.Ε., καμία διακοπή αγροτικής-οικιακής παροχής .

-Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, καμιά σκέψη για περικοπή 30% στη νέα ΚΑΠ.

-Άμεση παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων , κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης , αναγκαστικής είσπραξης προς το δημόσιο , τις τράπεζες , τις ΔΕΚΟ , τους ιδιώτες , χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ!

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ